Ipoteză: Marcel Ciolacu nu intră în turul II. Se fac jocurile pentru o „finală” Geoană – Lasconi?
Dimensiune font:
Mircea Geoană ar putea folosi o strategie utilizată în trecut de către Emmanuel Macron, pentru a intra în turul 2 al alegerilor prezidențiale, scrie Inpolitics într-o analiză recentă.
Conform acestei surse, Geoană ar urma să fie susținut de către o coaliție de partide, care urmează să se nască zilele viitoare. Acesta este modelul folosit de președintele francez Emmanuel Macron, atunci când a fost ales prima oară în funcția supremă a Franței.
„Planul lui Geoană nu este legat de un singur partid însă, ci de constituirea unui pol, o alianță în care să se regăsească mai multe partide și care va candida ca atare la alegerile parlamentare. Cît de largă va fi alianța nu se știe cu precizie, discuțiile fiind în derulare.
Mircea Geoană va încerca să aplice rețeta Macron, care și-a început drumul spre președinția Franței cu cca.un an înainte de alegeri, înființînd un partid nou, pe fondul anchilozării structurilor deja existente, beneficiind de ideea de nou și de o mediatizare fără precedent.
La cum se prezintă lucrurile, Geoană are mari șanse să și reușească, în condițiile în care se vehiculează în cercuri înalte informații despre un sprijin extrem de larg, încă neanunțat public, din partea unor afaceriști de top, figuri publice, oengiști, politicieni aflați în prezent în alte combinații, inclusiv din rîndul baronilor locali”
Bogdan Tiberiu Iacob afirmă că „foarte probabil”, Mircea Geoană și Elena Lasconi își vor disputa turul 2.
„România se pregătește foarte probabil de o finală Mircea Geoană – Elena Lasconi, ambii fiind în urcare în sondaje în timp ce Ciolacu și Ciucă se duc la vale.
Candidatul PSD, despre care toți spun că intră automat în turul doi, pentru că are în spate marele partid, se află deja sensibil sub scorul partidului, iar dezastrul guvernării care se va face simțit odată cu venirea toamnei, îl va duce și mai jos. Deja, Ciolacu încasează pumni grei în fața dinspre calamitatea numită recalcularea pensiilor, dar e doar începutul.
Cu Nicolae Ciucă lucrurile sunt un pic diferite.
În vara anului 2004, alianța DA a decis retragerea din cursă a lui Stolojan, pentru că toate analizele și proiecțiile relevau că nu are potențial să crească mai mult decît era la acel moment. Iar în august-septembrie 2004, sondajele îl dădeau pe Stolojan la cca.34%.
Nicolae Ciucă e la 19% în cele mai optimiste sondaje și la cca.7-8% în cele realiste, cu trend de scădere.
În mod normal, orice partid normal la cap l-ar înlocui urgent cu altul. Dar nu poate, pentru că în cursă îl ține Klaus Iohannis.
De ce face asta președintele?
Pentru că vrea ca în locul lui să vină la Cotroceni un președinte care să-i poarte o anume recunoștință, și pentru asta îl susține puternic pe Ciucă.
Dar, atenție, nu pentru că speră ca Nicolae Ciucă să cîștige.
Ci pentru a împiedica PNL să aibă un candidat în turul doi, ceea ce l-ar avantaja clar pe Mircea Geoană.
Succesorul pe gustul lui Iohannis, în opinia nostră, nu e Ciucă, ci Geoană. Cu Crin Antonescu atacînd liberalii de pe margine, pare că s-a refăcut grupul de la Grivco: Geoană-Antonescu-Voiculescu-Iohannis.
Desigur, rămîne de văzut dacă în turul doi, în afara lui Geoană, pe a cărui prezență am cam paria în acest moment, vor intra Ciolacu, Simion sau Lasconi, că de Ciucă nu are sens să discutăm. Cu dezastrul guvernării în cîrcă, Ciolacu merge în jos, iar Simion se confruntă cu problema fărămițării spectrului suveranist, avînd deja pe acest culoar candidați anunțati pe Diana Șoșoacă, Chris Terheș, Călin Georgescu și nu e sigur că lista se încheie aici”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau