Junta militară din Myanmar a blocat accesul la Facebook
Dimensiune font:
Liderii militari din Myanmar au blocat accesul la Facebook la câteva zile după lovitura de stat care a dat jos guvernul ales democratic, relatează BBC.
Noua conducere a țării a anunțat că platforma social media va fi blocată pentru a asigura „stabilitate”, Facebook devenind un punct de organizare a opoziției față de lovitura de stat de luni.
Într-un nou semn de nesupunere civilă, parlamentarii din această țară au declarat deschisă o nouă sesiune legislativă și mai multe proteste sporadice au avut loc în Yangon, principalul oraș al țării.
Ministerul Comunicațiilor a anunțat că accesul la Facebook va fi blocat până la 7 februarie însă mulți locuitori ai țării au relatat că pot încă acces platforma ocazional.
Jumătate din locuitori ai țării din sud-estul Asiei au un cont pe Facebook și activiștii au creat o pagină pentru a coordona opoziția față de lovitura de stat.
Compania condusă de Mark Zuckerberg a admis întreruperea serviciul său, afirmând că „îndemnăm autoritățile să restabilească conectivitatea pentru ca oamenii din Myanmar să poată comunica cu familiile și prietenii lor și accesa informații importante”.
Relatările din Mandalay, al doilea oraș ca mărime al țării, afirmă că a avut loc o mică demonstrație, o parte din protestatari fiind arestați. În Yangon rezidenții au bătut în oale pentru a doua noapte la rând în semn de protest.
Cel puțin 70 de parlamentari refuză să părăsească o casă de oaspeți a guvernului din capitala Naypyidaw și au declarat deschisă o nouă sesiunea parlamentară.
Legiuitorii aparțin partidului Liga Națională pentru Democrație condus de Aung San Suu Kyi, liderul ales al țării răsturnat de lovitura de stat de luni.
Parlamentarii sunt doar o parte dintre sutele de persoane cărora li s-a impus să rămână în camere de oaspeți ale guvernului înainte să fie anunțați că sunt liberi să plece după ce militarii au preluat controlul asupra țării.
Puciștii au pus-o sub acuzare pentru încălcarea legislaţiei de import-export, afirmând că poliția a găsit la locuința acesteia radiouri portabile importate în mod ilegal şi folosite fără permisiune.
Preşedintele Win Myint, înlăturat de la putere împreună cu aceasta, a fost acuzat la rândul său acuzat de încălcarea restricţiilor impuse pentru a combaterea epidemiei de COVID-19 şi de încălcarea legii privind gestionarea dezastrelor naturale.
Străzile din Myanmar sunt în mare parte liniștite fără a exista semne privind proteste majore.
Între timp secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat miercuri la presiuni pentru a face lovitura de stat să eșueze.
Acesta a anunțat că va face tot ce îi stă în putinţă „pentru a mobiliza toţi actorii-cheie şi comunitatea internaţională pentru a pune suficientă presiune asupra Myanmar cu scopul de a se asigura că lovitura de stat eşuează”.
Myanmar, o țară din sud-estul Asiei cu 53 de milioane de locuitori a fost condusă de o junstă militară între 1962 și 2011, an în care aceasta a fost dizolvată şi a început o perioadă de tranziţie controlată spre democraţie.
Alegerile din luna noiembrie a anului tecut au fost cel de-al doilea scrutin general după 2011. Armata deţinea însă controlul asupra a trei ministere cheie (Internele, Apărarea şi Frontierele).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau