Kremlinul anunță condițiile fără de care nu stă la negocieri cu nimeni
Dimensiune font:
Președintele SUA a dat asigurări că este dispus să vorbească cu liderul rus dacă acesta "caută o modalitate de a pune capăt războiului".
Vineri, președintele rus Vladimir Putin a ridicat mănușa aruncată cu o zi înainte de liderul american Joe Biden, dar, așa cum a făcut și președintele american, a pus condiții. În timp ce Biden este deschis să se întâlnească cu Putin dacă acesta "caută o modalitate de a pune capăt războiului", șeful Kremlinului a dat asigurări că este dispus să stea la masa negocierilor atât timp cât Washingtonul va recunoaște teritoriile anexate din sudul și estul Ucrainei - Zaporijjia, Donețk, Luhansk, Crimeea și Herson -, potrivit Guvernului Rusiei. O cerință care face dificilă ajungerea la un acord între ambele părți, susține El Periodică preluat de Rador.
"Președintele Federației Ruse a fost, este și continuă să fie deschis negocierilor pentru garantarea intereselor noastre", le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat în legătură cu declaraţiile lui Biden. "Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace pașnice și diplomatice", a spus Peskov. "Putin a fost, este și rămâne deschis la contacte și negocieri", a adăugat el.
Președintele rus a spus că nu regretă că a lansat ceea ce el numește "operațiunea militară specială" a Rusiei împotriva Ucrainei, considerând ofensiva un moment decisiv în care Rusia s-a confruntat în cele din urmă cu o arogantă hegemonie occidentală, după decenii de umilire în anii de după căderea Uniunii Sovietice, în 1991, pe care el însuși a descris-o drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX". Ucraina și Occidentul susțin că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ei consideră un "război de ocupație" în stil imperial. Kievul a reiterat că va lupta pentru a expulza de pe teritoriul său până la ultimul soldat rus, inclusiv din teritoriile pe care Kremlinul le recunoaște ca fiind proprii, precum Crimeea sau Donețk, ucrainene în ochii comunității internaționale.
Pe de altă parte, liderul rus l-a sunat vineri pe cancelarul german Olaf Scholz pentru a-i cere să-și "revizuiască" poziția față de conflictul ruso-ucrainean, a anunțat Kremlinul într-un comunicat. Este prima convorbire telefonică dintre cei doi lideri după cea din 13 septembrie. "Toate acestea, precum și sprijinul politic și financiar larg pentru Ucraina, determină Kievul să respingă complet ideea oricăror negocieri (cu Moscova). În plus, acest lucru îi încurajează pe naționaliștii ucraineni radicali să comită tot mai multe crime sângeroase împotriva populației civile", i-a spus Putin cancelarului german în timpul conversaţiei lor telefonice
Liderul rus a apărat și atacurile armatei sale împotriva infrastructurii civile de la Kiev. "Forțele armate ruse s-au abținut multă vreme de la atacuri direcționate cu rachete împotriva anumitor ținte de pe teritoriul Ucrainei, dar acum astfel de măsuri au devenit un răspuns obligatoriu și inevitabil la atacurile provocatoare ale Kievului asupra infrastructurii civile ruse, inclusiv asupra podului din Crimeea", a punctat liderul rus.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau