Liderul liberalilor ieșeni solicită procurorului general să facă „lumină în cazul spitalului COVID de la Lețcani”

Alexandru Muraru

Dimensiune font:

| 28-07-2021 12:50

Deputatul Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, a adresat o scrisoare deschisă Procurorului General al României, Gabriela Scutea, „cu scopul de a face lumină în cazul celei mai costisitoare achiziții medicale din fonduri publice, în județul Iașispitalul COVID de la Lețcani”.

Doamnă procuror general,

După cum știți, în luna aprilie 2020, în contextul pandemic, fosta conducere a Consiliului Județean Iași s-a angajat, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț, la achiziția unui spital modular de luptă împotriva noului Coronavirus, în valoare totală de 13,2 milioane euro, având prevăzute inițial 256 de paturi, dintre care 103 pentru Terapie Intensivă. Mai apoi, aceste cifre au scăzut la 70 de paturi pentru pacienții confirmați și doar maximum 48 la Terapie Intensivă.

Decizia de achiziție a spitalului modular amplasat astăzi în Comuna Lețcani, a fost luată cu unanimitate, sub rezerva urgenței, bunei credințe și a unei achiziții corecte, respectiv a îndeplinirii criteriilor de oportunitate și legalitate, având în vedere amenințarea sanitară sub care se afla regiunea de Nord-Est. Ori unele criterii au fost ulterior puse sub semnul îndoielii, rămânând și astăzi întrebări fără răspunsuri privind legalitatea achiziției, motiv pentru care mă adresez dumneavoastră invocând principiul unei anchete cu celeritate, având în vedere că, la acest moment, este înregistrată la DNA – Structura Centrală o sesizare privind modul în care s-a făcut achiziția acestui spital, respectiv diferența de preț a ofertei între ce primise inițial un intermediar originar din Republica Moldova și prețul cu care s-a semnat contractul cu o firmă din Turcia, cât și posibila intervenție a doi presupuși angajați ai Consiliului Județean Iași care s-au deplasat la Ankara, căutând să influențeze achiziția de către firma turcească SDI Global LLC din Ankara.

Doamnă procuror general,

La un an de zile de la procedura de achiziții, modul în care s-a desfășurat licitația publică în 2020 este lipsit de claritate și nu există încă o evidență concretă din partea autorităților contractante a dotărilor acestui spital, raportată la oferta inițială.

Pe de altă parte, reamintesc de întârzierile nepermise în procedura de livrare a spitalului modular, pe parcursul mai multor luni, fiind semnalată o posibilă intenție de folosire a acestei achiziții în scop electoral, operaționalizarea unității spitalicești fiind amânată sistematic până în preajma alegerilor de pe parcursul anului 2020, astfel continuând să fie pusă în pericol sănătatea generală a populației din Regiunea de Nord-Est, cu prețul interesului politic. Toate acestea în contextul în care termenul inițial prevedea 20 de zile pentru livrare și 7 zile pentru instalare. Spun aceste lucruri bazându-mă pe afirmațiile instituțiilor responsabile pentru acordarea avizelor de funcționare care, în toată această perioadă, nu au primit documentația din partea autorității contractante, fără explicații. Din păcate, nici după cele trei luni de întârziere, spitalul modular de la Lețcani nu a putut funcționa la parametri optimi, existând grave disfuncționalități la nivelul instalațiilor și dotărilor: înghețul conductei de apă, lipsa căldurii pe timp de iarnă, defecțiuni la stația de oxigen, transformatorul nu face față consumului, etc. Toate aceste disfuncționalități au fost confirmate de autoritățile care au gestionat spitalul modular cât și de instituțiile guvernamentale care au efectuat verificări. Sub rezerva acestor aspecte, considerăm că viața pacienților care au fost internați aici, cât și a celor care nu au putut beneficia de serviciile acestei unități medicale pe perioada nefuncționării a fost pusă în pericol, cu prețul lipsei de profesionalism și răspundere de care s-a dat dovadă în procedura de achiziție. Cel mai probabil, vieți omenești au fost pierdute, iar alte persoane au rămas cu sechele grave pentru că nu au putut beneficia de serviciile acestui spital COVID în plină pandemie globală!

Revenind la semnalmentele de natură penală, vă precizez faptul că instituția Curții de Conturi a efectuat un amplu audit privind achiziția spitalului mobil de la Lețcani, în urma căruia a rezultat o amendă de 60.000 de lei dată asociației Euronest pentru ilegalități descoperite în procedura de licitație. Concret, din audit a rezultat că nu a existat o strategie a achiziției publice a spitalului și, respectiv, a modului de gestionare ulterioară punerii în funcțiune. Totodată, s-a descoperit că nu au fost prezentate înscrisuri prin care să se susțină modul în care s-a procedat la identificarea riscurilor alocării și utilizării resurselor financiare iar comisia de licitație a fost constituită ilegal.

Doamnă procuror general,

Ancheta asupra modului în care s-a derulat această costisitoare achiziție din fonduri publice trebuie să meargă înainte cu celeritate, cu respectarea principiilor care stau la baza unei investigații penale, și aduc în discuție, în mod deosebit, principiul operativității în efectuarea investigației penale, care presupune constatarea la timp și în mod complet a faptelor prevăzute de legea penală, precum și la identificarea infractorilor.

Nerespectarea acestui principiu poate genera riscul pierderii probelor, implicit absolvirea de vinovăție a celor răspunzători. Aș mai invoca aici principiul existenței urmelor oricărei fapte penale, deoarece urmările nu sunt doar de natură materială, prin prejudiciul financiar uriaș raportat la scurta funcționare a spitalului modular de la Lețcani, și atunci cu defecțiunile anterior amintite, ci a pus în pericol viața pacienților bolnavi de COVID19, ori decesul acestora, prin lipsa de operaționalizareNu există urmări ale unor fapte penale mai grave decât pierderea vieților omenești.

Din păcate, acestea sunt efectele grave a unei investiții gestionate sub semnul ilegalităților, care a costat de trei-patru ori mai mult decât o altă unitate spitalicească cu aceeași destinație. În acest sens, vă dau exemplul spitalelor modulare din țară construite de Asociația Dăruiește Viață, din fonduri strânse prin donații, cu capacități similare, mult mai puțin costisitoare și care au funcționat fără incidente. Ca exemple, reamintesc de spitalul modular din curtea spitalului Elias, cu suma de 2 milioane euro și spitalul modular ATI recent deschis la Neamț, realizat cu suma de 2,7 milioane euro. Deși aceste exemple sunt considerate investiții private, ele reprezintă un bun prilej de a arăta, încă o dată, că responsabilitatea gestionării fondurilor trebuie preluată cu maximă seriozitate de autoritățile publice.

Doamnă procuror general,

Din cauza numeroaselor probleme apărute în funcționarea sa, lipsa de predictibilitate cu privire la capacitatea unității mobile de a gestiona cazuri grave, pericolele iminente privind funcționarea, cedarea echipamentelor și riscul iminent ca pacienții să-și piardă viața din pricina funcționării defectuoase a sistemelor medicale aflate în unitatea mobilă, aceasta din urmă a fost închisă în luna februarie a acestui an.

Așadar, la peste un an de zile de la achiziția acestuia, spitalul COVID de Lețcani nu mai funcționează, peste 13 milioane de euro au fost risipiți prin această achiziție de către fosta conducere a CJ Iași, pacienții nu pot fi tratați, iar opinia publică nu cunoaște aproape nimic din eventualele perspective cu privire la identificarea și tragerea la răspundere penală a celor care au produs acest prejudiciu, au atentat la viața cetățenilor și nici cu privire la perspectiva de timp privind recuperarea sumelor imense alocate pentru achiziția și operaționalizarea unității mobile de la Lețcani.

În concluzie, existând aspecte rezonabile de încălcare atât a legislației în materie penală cât și a legislației achizițiilor publice, am convingerea că ancheta deschisă în REM va reuși, în cel mai scurt timp, să clarifice circumstanțele obscure în care fondurile publice au fost cheltuite pentru o investiție nefuncțională, păguboasă și periculoasă pentru pacienții internați aici.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
VIDEO Declarații Elena Lasconi, după ce a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
24/11/2024 21:13

  Candidata USR, Elena Lasconi, intră in turul al doilea, potrivit exit-poll-ului de la ora ora 21.00. Acesta a obtinut 18,1% din voturi, potrivit CURS.  

Marcel Ciolacu intră în turul 2 - Trei candidați se bat pe locul 2 / Rezultate sondaj Sociopol
24/11/2024 21:10

  Liderul PSD Marcel Ciolacu a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale 2024, cu 22% din voturi, potrivit sondajului Sociopol, prezentat de Romania TV. Pentru locul 2 se luptă trei candi ...

Ce rol are președintele României. Responsabilitățile față de români pe care și le asumă cel care ocupă fotoliul de la Cotroceni
24/11/2024 18:09

 Functia supremă in stat, cea de presedinte al Romaniei, are un rol esential in asigurarea bunei functionări a institutiilor si a societătii. Responsabilitătile presedintelui sunt stipulate in legea fu ...

Prezența la urne - 33 la sută, la ora 16
24/11/2024 16:46

Sectiile de votare pentru primul tur la alegerile prezidentiale 2024 s-au deschis duminică dimineată. Scrutinul se desfăsoară pe parcursul a 14 ore – de la ora 7:00 pană la ora 21:00. În moment ...

Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei