Liderul liberalilor ieșeni solicită procurorului general să facă „lumină în cazul spitalului COVID de la Lețcani”

Alexandru Muraru

Dimensiune font:

| 28-07-2021 12:50

Deputatul Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, a adresat o scrisoare deschisă Procurorului General al României, Gabriela Scutea, „cu scopul de a face lumină în cazul celei mai costisitoare achiziții medicale din fonduri publice, în județul Iașispitalul COVID de la Lețcani”.

Doamnă procuror general,

După cum știți, în luna aprilie 2020, în contextul pandemic, fosta conducere a Consiliului Județean Iași s-a angajat, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț, la achiziția unui spital modular de luptă împotriva noului Coronavirus, în valoare totală de 13,2 milioane euro, având prevăzute inițial 256 de paturi, dintre care 103 pentru Terapie Intensivă. Mai apoi, aceste cifre au scăzut la 70 de paturi pentru pacienții confirmați și doar maximum 48 la Terapie Intensivă.

Decizia de achiziție a spitalului modular amplasat astăzi în Comuna Lețcani, a fost luată cu unanimitate, sub rezerva urgenței, bunei credințe și a unei achiziții corecte, respectiv a îndeplinirii criteriilor de oportunitate și legalitate, având în vedere amenințarea sanitară sub care se afla regiunea de Nord-Est. Ori unele criterii au fost ulterior puse sub semnul îndoielii, rămânând și astăzi întrebări fără răspunsuri privind legalitatea achiziției, motiv pentru care mă adresez dumneavoastră invocând principiul unei anchete cu celeritate, având în vedere că, la acest moment, este înregistrată la DNA – Structura Centrală o sesizare privind modul în care s-a făcut achiziția acestui spital, respectiv diferența de preț a ofertei între ce primise inițial un intermediar originar din Republica Moldova și prețul cu care s-a semnat contractul cu o firmă din Turcia, cât și posibila intervenție a doi presupuși angajați ai Consiliului Județean Iași care s-au deplasat la Ankara, căutând să influențeze achiziția de către firma turcească SDI Global LLC din Ankara.

Doamnă procuror general,

La un an de zile de la procedura de achiziții, modul în care s-a desfășurat licitația publică în 2020 este lipsit de claritate și nu există încă o evidență concretă din partea autorităților contractante a dotărilor acestui spital, raportată la oferta inițială.

Pe de altă parte, reamintesc de întârzierile nepermise în procedura de livrare a spitalului modular, pe parcursul mai multor luni, fiind semnalată o posibilă intenție de folosire a acestei achiziții în scop electoral, operaționalizarea unității spitalicești fiind amânată sistematic până în preajma alegerilor de pe parcursul anului 2020, astfel continuând să fie pusă în pericol sănătatea generală a populației din Regiunea de Nord-Est, cu prețul interesului politic. Toate acestea în contextul în care termenul inițial prevedea 20 de zile pentru livrare și 7 zile pentru instalare. Spun aceste lucruri bazându-mă pe afirmațiile instituțiilor responsabile pentru acordarea avizelor de funcționare care, în toată această perioadă, nu au primit documentația din partea autorității contractante, fără explicații. Din păcate, nici după cele trei luni de întârziere, spitalul modular de la Lețcani nu a putut funcționa la parametri optimi, existând grave disfuncționalități la nivelul instalațiilor și dotărilor: înghețul conductei de apă, lipsa căldurii pe timp de iarnă, defecțiuni la stația de oxigen, transformatorul nu face față consumului, etc. Toate aceste disfuncționalități au fost confirmate de autoritățile care au gestionat spitalul modular cât și de instituțiile guvernamentale care au efectuat verificări. Sub rezerva acestor aspecte, considerăm că viața pacienților care au fost internați aici, cât și a celor care nu au putut beneficia de serviciile acestei unități medicale pe perioada nefuncționării a fost pusă în pericol, cu prețul lipsei de profesionalism și răspundere de care s-a dat dovadă în procedura de achiziție. Cel mai probabil, vieți omenești au fost pierdute, iar alte persoane au rămas cu sechele grave pentru că nu au putut beneficia de serviciile acestui spital COVID în plină pandemie globală!

Revenind la semnalmentele de natură penală, vă precizez faptul că instituția Curții de Conturi a efectuat un amplu audit privind achiziția spitalului mobil de la Lețcani, în urma căruia a rezultat o amendă de 60.000 de lei dată asociației Euronest pentru ilegalități descoperite în procedura de licitație. Concret, din audit a rezultat că nu a existat o strategie a achiziției publice a spitalului și, respectiv, a modului de gestionare ulterioară punerii în funcțiune. Totodată, s-a descoperit că nu au fost prezentate înscrisuri prin care să se susțină modul în care s-a procedat la identificarea riscurilor alocării și utilizării resurselor financiare iar comisia de licitație a fost constituită ilegal.

Doamnă procuror general,

Ancheta asupra modului în care s-a derulat această costisitoare achiziție din fonduri publice trebuie să meargă înainte cu celeritate, cu respectarea principiilor care stau la baza unei investigații penale, și aduc în discuție, în mod deosebit, principiul operativității în efectuarea investigației penale, care presupune constatarea la timp și în mod complet a faptelor prevăzute de legea penală, precum și la identificarea infractorilor.

Nerespectarea acestui principiu poate genera riscul pierderii probelor, implicit absolvirea de vinovăție a celor răspunzători. Aș mai invoca aici principiul existenței urmelor oricărei fapte penale, deoarece urmările nu sunt doar de natură materială, prin prejudiciul financiar uriaș raportat la scurta funcționare a spitalului modular de la Lețcani, și atunci cu defecțiunile anterior amintite, ci a pus în pericol viața pacienților bolnavi de COVID19, ori decesul acestora, prin lipsa de operaționalizareNu există urmări ale unor fapte penale mai grave decât pierderea vieților omenești.

Din păcate, acestea sunt efectele grave a unei investiții gestionate sub semnul ilegalităților, care a costat de trei-patru ori mai mult decât o altă unitate spitalicească cu aceeași destinație. În acest sens, vă dau exemplul spitalelor modulare din țară construite de Asociația Dăruiește Viață, din fonduri strânse prin donații, cu capacități similare, mult mai puțin costisitoare și care au funcționat fără incidente. Ca exemple, reamintesc de spitalul modular din curtea spitalului Elias, cu suma de 2 milioane euro și spitalul modular ATI recent deschis la Neamț, realizat cu suma de 2,7 milioane euro. Deși aceste exemple sunt considerate investiții private, ele reprezintă un bun prilej de a arăta, încă o dată, că responsabilitatea gestionării fondurilor trebuie preluată cu maximă seriozitate de autoritățile publice.

Doamnă procuror general,

Din cauza numeroaselor probleme apărute în funcționarea sa, lipsa de predictibilitate cu privire la capacitatea unității mobile de a gestiona cazuri grave, pericolele iminente privind funcționarea, cedarea echipamentelor și riscul iminent ca pacienții să-și piardă viața din pricina funcționării defectuoase a sistemelor medicale aflate în unitatea mobilă, aceasta din urmă a fost închisă în luna februarie a acestui an.

Așadar, la peste un an de zile de la achiziția acestuia, spitalul COVID de Lețcani nu mai funcționează, peste 13 milioane de euro au fost risipiți prin această achiziție de către fosta conducere a CJ Iași, pacienții nu pot fi tratați, iar opinia publică nu cunoaște aproape nimic din eventualele perspective cu privire la identificarea și tragerea la răspundere penală a celor care au produs acest prejudiciu, au atentat la viața cetățenilor și nici cu privire la perspectiva de timp privind recuperarea sumelor imense alocate pentru achiziția și operaționalizarea unității mobile de la Lețcani.

În concluzie, existând aspecte rezonabile de încălcare atât a legislației în materie penală cât și a legislației achizițiilor publice, am convingerea că ancheta deschisă în REM va reuși, în cel mai scurt timp, să clarifice circumstanțele obscure în care fondurile publice au fost cheltuite pentru o investiție nefuncțională, păguboasă și periculoasă pentru pacienții internați aici.

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Prin prezentul anunț TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L. – societate în insolvență, face cunoscut faptul că organizează licitație publică în data de 07.10.2021, orele 14:00, pentru vânzarea, în conformitate cu prevederile art. 154 si următoarele din Legea 85/2014 și cele ale Regulamentului de vânzare întocmit de către Administratorul judiciar și aprobat de Adunarea creditorilor din data de 19.04.2021, a următoarelor autoturisme: Marca An de fabricație Preț pornire licitație (EUR, fără TVA) HYUNDAI iX35 2.0L CRDI 4WD A/T 2012, 7.200,00 TOYOTA HILUX 4X2 SINGLE CAB 2.5L D-4D 2009, 4.400,00, PEUGEOT PARTNER VTC 1.6 HDI 92 CP, 2011, 4.700,00, LEXUS RX 450H PRESIDENT, 2009, 8.400,00, TOYOTA HILUX 4X4 DOUBLECAB 3.0 L D-4D, 2011, 9.300,00 HILUX DOUBLE CAB SILVER METTALIC 2011, 9.400,00 TOYOTA HILUX 3.5 ALB, 2011, 9.200,00. Licitația va avea loc în data de 07.10.2021, orele 14:00 la sediul Administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași. Ședința de licitație se va desfășura in următoarele condiții: A. Vânzător: TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L., cu sediul social în Iași, Șos. Păcurari nr. 128, Jud. Iași, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași sub nr. J22/3277/1994, având CUI 6658553, prin administrator judiciar consorțiul format din KPMG Restructuring S.P.R.L., societate profesională cu sediul în București, DN1, Șos. București – Ploiești, nr. 69-71, sector 1, număr de înregistrare în Registrul Societăților Profesionale al U.N.P.I.R. 0499, tel. 40 372 377 800/fax +40 372 377 700, prin reprezentant permanent Mihai Nicoleta și EuroBusiness LRJ S.P.R.L. cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași, număr de înregistrare în Registrul Societăților Profesionale al U.N.P.I.R. 0022/2006, tel/fax: +40 232 220 777, prin reprezentant permanent Eduard Pascal, desemnat conform Încheierii de ședință din data de 12.08.2020, pronunțată de Tribunalul Iași, Secția a II - a Civilă în Dosarul nr. 3516/99/2020. B. Dată si locație ședință licitație: 07.10.2021, orele 14:00. Ședința de licitație va avea loc la sediul Administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași. Înscrierea la licitație se face cu cel puțin 24 de ore înainte de data fixată pentru începerea licitației prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al vânzării, adică cel mai târziu in data de 06.10.2021, ora 15:00. Documentele depuse cu depășirea acestui termen nu sunt luate în considerare. C. Tip licitație: procedura de vânzare prin licitație publică cu strigare, cu preț în urcare si scădere. D. Dosar de prezentare/documente care trebuie să fie incluse în dosarul de înscriere la licitație: Oferta va conține cel puțin următoarele informații/documente și va fi depusă la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași, în plic închis pe care vor fi înscrise, datele de identificare ale ofertantului și mențiunea „Documente de participare la licitație”, data și ora depunerii documentelor de către ofertant (fără a se depăși data limită de 06.10.2021, ora 15:00):(i) Scrisoare de intenție privind participarea la licitație care va trebui să cuprindă datele complete de identificare ale ofertantului, persoanele care reprezintă legal ofertantul, precum și bunul/bunurile pentru care se înscrie;(ii) Dovada plății garanţiei de 20% din prețul de pornire fără TVA (ordin de plată procesat de bancă), în contul de lichidare al debitoarei, nr.: RO43 BREL 0002 0011 7901 0100, deschis la Libra Bank, suc. Iași; (iii) Împuternicirea persoanei care îl reprezintă pe ofertant la ședința de licitație (dacă este cazul); (iv) Pentru persoanele juridice de naționalitate română, copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului; (v) Pentru persoanele juridice străine, actul de înmatriculare tradus în limba română; (vi) Pentru persoanele fizice române, copie de pe actul de identitate; (vii) Pentru persoanele fizice străine, copie de pe pașaport; (viii) Declarația, în original, a ofertantului in sensul că înțelege să cumpere bunurile în starea în care se găsesc, după principiul “unde este, în starea în care este” – nu există un model predefinit. (ix) Acordul ofertantului de acceptare a prezentului Regulament (original) – nu există un model predefinit. (x) Pentru persoanele juridice declarația că nu este insolvent, în insolvență sau în perioada de reorganizare – nu există un model predefinit. (xi) Declarația că deține fondurile disponibile pentru cumpărarea activului la cel puțin prețul ofertat – nu există un model predefinit. (xii) Pentru persoanele juridice hotărârea AGA/Consiliul de Administrație privind aprobarea măsurii de achiziționare a activelor. Plicul va fi însoțit de intenția de participare la licitație, în dublu exemplar, pe care vor fi menționate numărul de înregistrare, data și ora înregistrării. Un exemplar pe care va fi înscris numărul de înregistrare, data și ora, va fi restituit ofertantului. E. Alte informații: - Activele se vând libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanții reale mobiliare sau drepturi de retenție, de orice fel, ori măsuri asigurătorii, conform dispozițiilor art. 91 din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență; - Pasul de urcare/scădere este stabilit la valoarea de 10% din prețurile de pornire enunțate mai sus; - Diferența dintre prețul de adjudecare și garanția depusă va putea fi achitată în termen de maxim 10 zile calendaristice de la data ținerii licitației (considerând garanția plătită de adjudecatar ca fiind avans din prețul de adjudecare). Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitație și modul de organizare a procesului de vânzare, precum și descrierea bunurilor supuse procedurii de valorificare pot fi solicitate administratorului judiciar al TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L. până cel mai târziu in data de 06.10.2021, ora 15:00. Pentru informații suplimentare despre activele scoase la vânzare conform Regulamentului de vânzare disponibil la cerere persoanele de contact sunt: Anabella Pădurariu - reprezentant al Administratorului Judiciar: Telefon: 0232.220.777,0733.683.702, Fax: 0232.220.777 E-mail: office.is@lrj.ro, vanzari@lrj.ro. Loredana Preda – reprezentant al Administratorului Judiciar: Telefon: 0372.377.800, Fax: 0372.377.700 E-mail: loredanapreda@kpmg.com.
CONSULTANŢĂ REORGANIZARE LICHIDARE SPRL, în calitate de lichidator judiciar desemnat prin sentinţa civilă nr.260 din data de 12.02.2014 pronunţată de Tribunalul Iaşi-Secţia Civilă-Faliment în dosarul nr.7176/99/2012 (464/2012) privind pe debitoarea S.C. RHODOS SERV SRL cu sediul social în Paşcani, Aleea Sportului nr.9, jud. Iaşi, având nr. de înregistrare în R.C. J22/982/2006, C.U.I. 18589805, organizează 4 licitatii publice saptamanale, in urmatoarele zile: 30.09.2021, 07.10.2021, 14.10.2021 si 21.10.2021 la ora 14, la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi str. Anastasie Panu nr.27, bl. Moldova 3, et.2, ap.6. Nr. crt. Denumire Preţ de evaluare Euro Preţ de pornire 80%. 1. IMOBIL- situat in Paşcani, str. Dragoş Voda nr. 160A, cu o suprafata desfasurata de 576,13 mp (P+1E+M) constând în spaţiu comercial, spălătorie auto şi spaţiu de locuit, cu număr cadastral 1646, 1646-C1, înscris în CF nr.60540, 60540-C1- Paşcani. 97.000 Euro, 77.600 Euro. Preţul nu conţine TVA. În cazul adjudecării, preţurile vor fi achitate în lei, la cursul BNR din ziua plăţii. Condiţii generale de participare la licitaţie vor fi: Depunerea, cu o zi înaintea fiecărui termen de licitaţie, până la ora 16:00, a urmatoarelor documente: -cerere de participare la licitaţie; -xerocopie dupa actele societatii/act de identitate; dovada achitării garantiei de participare de 10% din pretul de evaluare fara TVA; -dovada achitării caietului de sarcini, în valoare de 2.000 lei la care se adauga TVA; -împuternicire acordată persoanei care reprezintă participantul la licitaţie, dacă este cazul.
VIDEO Festival de huiduieli în timpul discursului lui Florin Cîțu: „Fără PSD” și „Demisia” / Reacția premierului
26/09/2021 08:15

 Sustinătorii lui Ludovic Orban l-au huiduit puternic pe premierul Florin Citu in timp ce acesta isi prezenta motiunea cu care candidează pentru sefia PNL. „Demisia” si „Fără ...

BREAKING Florin Cîțu este noul președinte al PNL / Cîțu: Nu a fost doar o campanie, a fost o mișcare care va schimba România în bine
25/09/2021 18:50

 Premierul Florin Citu este noul presedinte al PNL, după ce a castigat alegerile de sambătă in fata actualului lider al partidului, Ludovic Orban. Citu a adunat peste 60% din voturile liberalilor. " ...

Cum se va desfășura congresul PNL, unde sunt așteptați 5.000 de delegați
25/09/2021 08:57

Liberalii işi aleg noul preşedinte pentru următorii patru ani, intr-un congres care reuneşte 5.000 de delegaţi. Evenimentul are loc sambătă, 25 septembrie, la Romexpo. Au intrat in cursă actualul lider ...

Congresul PNL: Bătălia finală Ludovic Orban - Florin Cîțu, sub patronajul lui Klaus Iohannis / În tribună, 5.000 de delegați
25/09/2021 08:47

 După un război politic care a blocat activitatea Parlamentului si a generat o criză politică in guvern, liberalii isi aleg sambătă presedintele care ii va conduce pentru următorii patru ani. Lupta ...

Academicianul Alexandru Bogdan, condamnat cu suspendare în dosarul privind prejudicierea Academiei Române cu 3,75 milioane euro / Unul dintre contractele păguboase, cu firma Grivco a lui Dan Voiculesc
24/09/2021 20:01

 Alexandru Bogdan, preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei Romane la data faptelor, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucureşti la trei ani inchisoare cu suspendare pentru s ...

Vaccinarea antiCovid va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii, spune Iohannis
23/09/2021 09:26

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, in condiţiile in care pandemia evoluează şi nu ...

DNA cercetează modul în care România a cumpărat dozele de vaccin anti-COVID
21/09/2021 22:08

Directia Natională Anticoruptie (DNA) a anuntat marti deschiderea unui dosar penal in rem cu privire la modalitatea de achizitionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declansarea pandemiei pană in p ...

Liviu Dragnea, primul interviu după eliberare: ”La Rahova a fost ca-n Iad.”
20/09/2021 07:53

Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost invitat duminică seara la Realitatea PLUS pentru a vorbi cu fosta consilieră, Anca Alexandrescu, despre cum a fost perioada petrecută la penitenciarul Raho ...

Schimbare importantă în administrația publică: Angajarea funcționarilor publici se va face după un concurs naţional obligatoriu
17/09/2021 09:45

Intrarea in sistem a funcţionarilor publici se va face prin concurs naţional organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European, care a ...

Experimentul lui Ilie Bolojan: 'Am redus personalul cu 50% și putem funcționa, toate proiectele au continuat'
17/09/2021 08:30

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan (PNL), anunţă o nouă desfiintare de posturi in institutie. Edilul a explicat că nimic nu s-a blocat după ce a redus personalul cu 50%. ”Am f ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei