Localitățile pe care Guvernul le-a șters de pe harta electorală a României
Dimensiune font:
În zeci de localități din România, oamenii nu-și pot alege primarii pentru că Guvernul nu dă drumul procedurii, deși posturile sunt vacante și de doi ani. Deși prevederile legale sunt destul de clare, se invocă „vidul legislativ” pentru ca alegerile parțiale să fie declașate în localitățile în care primarii, din diverse motive, și-au pierdut mandatul. Astfel că mandatul de primar este exercitat interimar de viceprimarii care ajung în această funcție în urma înțelegerilor politice și care au fost aleși pe listele partidelor pentru consiliile locale, nu uninominal.
Adevarata miză a Coaliției PSD-PNL ar fi să-și conserve influența în teritoriu și să-și mențină controlul politic fără a mai trece la consultarea cetățenilor printr-un nou scrutin electoral. Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu Buică, spune că este vorba de peste 50 de localități care au rămas fără primari de la alegerile locale din 2020. Este vorba de comune și orașe în care edilii care au câștigat alegerile nu-și mai pot exercita mandatul fie că au fost condamnați definitiv, fie au fost declarați incompatibili și forțați să demisioneze sau fie au decedat.
Legea spune că Guvernul este obligat să declanșeze alegeri parțiale după ce se constată vacantarea mandatului. Instituția care constată este prefectura județului, iar Autoritatea Electorală Permanentă este cea care informeză Executivul că se întrunesc condițiile legale pentru declanșarea alegerilor.
Situaţii atipice
Etapele sunt bine delimitate în lege, însă Guvernul și Autoritatea Electorală Permanentă nu se grăbesc să le pună în practică. Astfel s-au creat situații atipice cum este cazul orașului Sîngeroz-Băi care nu mai are primar de doi ani. Traian Ogâgău, primarul ales în funcție la alegerile locale din 2020 nici nu și-a preluat mandatul din cauza unei condamnări definitive în instanță. Deși au trecut doi ani de atunci, Guvernul nu a organizat alegeri parțiale acolo, iar atribuțiile de primar al orașului le-a preluat consilierul PNL Cătălin Bota, cumnat al fostului edil.
Alte două exemple de localități unde mandatele au devenit vacante încă din 2021 și unde nu s-au organizat alegeri parțiale sunt în orașul Anina și comuna Valea Sălciei. În orașul Anina, primarul Gheorghe Românu a fost revocat din funcţie în mai 2021 printr-un ordin al prefectului judeţului Caraş-Severin, după ce Înalta Curte a decis că edilul local s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2012 și 2014. De asemenea, în comuna buzoiană Valea Sălciei în septembrie 2021, primarul Marian Muşat a demisionat din funcție pentru un post la Curtea de Conturi. Mușat a fost primar cu șase mandate la activ și a fost ales în unanimitate la alegerile în 2008, 2012 şi 2020 pentru că nu a avut contracandidat.
Oficial AEP invocă faptul că procedura este blocată din cauza vidului legislativ
Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu Buică, a declarat că există peste 50 de localități în care ar trebui organizate alegeri parțiale, dar procedura de declanșare este blocată din cauza vidului legislativ. „Pe informarea din iunie erau 40 de localități și acum avem peste 50 de localități. După ce am f[cut acea informare către Guvern au apărut sesizări în două localități și a trebuit să le scoatem din listă pentru că fost contestate la instanță. Mai aștept hotărâri de la prefecți și hotărâri ale instanțelor pentru că mulți aleși contestă ordinul prefectului prin care se constatată mandatul de drept și atunci suntem în așteptare dacă se vacantează sau nu. Asta este situația se schimbă de o săptămâna la alta”, spune Mitulețu-Buică.
Președintele AEP susține că din cauza unor modificări la Codul administrativ nu poate fi identificată instituția care „poate face propunerea clară către Guvern și un calendar clar pe care să-l urmeze AEP când declanșează procesul electoral”.
Cu alte cuvinte, potrivit lui Buică, AEP și Guvernul sunt legate de mâini și de picioare și nu pot declanșa alegerile parțiale în cele peste 50 de localități care nu au primari. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau