Ludovic Orban, explicații pentru cei care îl acuză că nu a cerut votul Parlamentului: 'Eu nu pot să încalc legea'
Dimensiune font:
Ludovic Orban a fost acuzat, de partidele din Opoziție, că trebuia să ceară votul Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă. Premierul consideră că legea pe care parlamentarii au votat-o la începutul pandemiei prevede că nu este necesar votul lor.
Orban a pus sub semnul întrebării și decizia CCR de a preschimba pentru 25 iunie termenul pentru discutarea sesizării Avocatului Poporului asupra mai multor articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
”Eu am acționat în conformitate cu legea. E clar pentru oricine că e necesară menținerea stării de alertă, pentru că doar așa au autoritățile posibilitatea să acționeze pentru a asigura măsurile necesare pentru protejarea oamenilor. PSD nesocotește pericolul uriaș care există la adresa vieții cetățenilor români.
Ei au pledat pentru încetarea stării de alertă și pentru lipsirea autorităților de pârghiile necesare. Am trimis Parlamentului Hotărârea de Guvern. Mi-au trimis o adresă ca Hotărârea de Guvern să cuprindă solicitarea de încuviințare a instituirii stării de alertă din partea Parlamentului. Eu le-am spus că eu nu pot să fac acest lucru. Eu nu pot să încalc legea, ca premier.
Parlamentul nu poate să se substituie puterii executive, există o solicitare depusă la CCR. Azi, CCR a devansat termenul pentru această solicitare cu două săptămâni. Să sperăm că e o simplă coincidență și că nu alimentează suspiciunile că a fost făcută pentru a face un serviciu PSD. Eu nu pot să îmi imaginez că CCR va decide împotriva Constituției.
Sunt ca niște clopoței care sună în gol. Cum să cerem încuviințarea, dacă nu avem prevederi legale?! Ei vorbesc despre țară bananieră, când noi am respectat legea?”, a spus Ludovic Orban, miercuri seara la Realitatea PLUS.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau