Majoritatea aliaților NATO optează pentru a-l instala pe Mark Rutte la șefia alianței
Dimensiune font:
Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte (56 de ani) este marele favorit pentru a-i succeda norvegianului Jens Stoltenberg la șefia NATO, scrie Bloomberg.
Țările care-l susțin pe Mark Rutte, cu Franța și Germania în frunte, au lucrat intens în culise pentru a se asigura că până în această vară se va încheia cursa pentru șefia NATO, potrivit unor persoane familiare cu negocierile.
Funcția de secretar general al NATO se va elibera în octombrie, iar pe lângă Mark Rutte, în cursa pentru șefia NATO se mai află premierul estonian Kaja Kallas şi fostul prim-ministru leton Krisjanis Karins.
Majoritatea aliaților se așteaptă ca decizia privind numele viitorului NATO să fie convenită înainte de summitul de la Washington, în iulie. Decizia trebuie să fie unanimă în rândul celor 31 de aliați ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, iar „unele țări din estul Europei” mai trebuie convinse să-și acorde sprijinul lui Rutte, conform surselor citate.
Problema găsirii unui înlocuitor pentru Stoltenberg pare stringentă, întrucât mai multe ţări nu vor ca NATO să se vadă prinsă în mijlocul "târguielilor" de la Bruxelles pentru posturile din instituţiile UE după alegerile europarlamentare din iunie.
„Rolul secretarului general al NATO va fi deosebit de important, deoarece războiul Rusiei cu Ucraina ar putea dura ani de zile. Șeful NATO va trebui să găsească un echilibru între evitarea oricăror consecințe directe sau escaladarea mai largă între Alianță și Rusia și încurajarea aliaților să continuă sprijinul militar și financiar al Ucrainei, deoarece opinia publică se satură de aceste costuri”, notează publicația.
Un profil potrivit
Mark Rutte și-a făcut apariția la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, săptămâna aceasta, când a îndemnat țările europene să cheltuiască mai mult pentru apărare. Rutte a susținut, de asemenea, atacurile efectuate de SUA și Marea Britanie împotriva rebelilor houthi.
Cancelarul german Scholz a lăudat la finalul anului trecut expertiza lui Mark Rutte, inclusiv în politica externă. "Este vorba de un politician foarte experimentat, cu o mulţime de abilităţi de care este nevoie pentru a gestiona astfel de aparate guvernamentale mari, dar şi cu o mare expertiză politică şi de politică externă", a afirmat Scholz.
Susţinătorii premierului olandez argumentează cu prestaţia sa bună în faţa ameninţării ruseşti, făcând aici referire şi la modul în care a gestionat criza provocată de doborârea zborului MH17 deasupra estului separatist pro-rus al Ucrainei în 2014, soldată cu moartea a 197 de cetăţeni olandezi.
Stoltenberg însuşi l-a salutat într-un interviu acordat France Presse, pe "prietenul" său Mark Rutte, pe care l-a descris drept un politician deosebit de "experimentat" pentru a-i lua locul. Dar "decizia cu privire la cine va fi succesorul meu nu îmi aparţine", a adăugat actualul secretar general al NATO.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau