Marele mister al Revoluției: S-a sinucis sau a fost ucis Milea? Lavinia Betea vine cu o explicație despre ce s-a întâmplat între Milea și Ceaușescu
Dimensiune font:
A fost generalul Vasile Milea un erou? S-a sinucis Milea pe 22 decembrie 1989 sau a fost asasinat după ce a fost cel responsabil de masacrul din București? Sunt câteva întrebări la care istoricul Lavinia Betea a răspuns.
Vasile Milea a fost un general și politician român, cunoscut mai ales pentru rolul său controversat în timpul Revoluției Române din 1989. Milea a fost ministru al Apărării Naționale în regimul lui Nicolae Ceaușescu și una dintre figurile-cheie ale evenimentelor dramatice din decembrie 1989, fiind responsabil de măcelul care a avut loc la București în noaptea din 21 spre 22 decembrie 1989.
Milea a murit pe 22 decembrie 1988 după ce s-a împușcat. Într-un interviu la DC News, Lavinia Betea a reluat firul evenimentelor și arată că Milea era într-o stare psihică deplorabilă, realizând că indiferent cum s-ar fi terminat Revoluție, cu victoria sau înfrângerea lui Ceaușescu, Milea ar fi fost tras la răspundere pentru ceea ce a făcut.
„În opinia mea Vasile Milea s-a sinucis și nimeni nu va putea demonstra că cineva l-a ucis. Există și o explicație de natură psihologică și totodată ține de practicile lui Ceaușescu. Ceaușescu avea nevoie de un țap ispășitor pentru ceea ce se întâmplase la Timișoara și pentru străzile însângerate de la București. El nu mai era mulțumit de Milea, dovadă că l-a rechemat pe Stănculescu de la Timișoara și l-a făcut ministru. L-a chemat cu o zi înainte când Milea trăia.
Există mărturiile celor din cercul puterii, după carnagiu din București din noaptea dintre 21 spre 22, milea a revenit de dimineață în sediul puterii. Era un om prăbușit, care vede pentru prima dată sânge. El era general fără să fi participat la război. Iar acest sânge era tocmai al poporului pe care Armata jurase să îl apere. Ceaușescu impacientat îi cere socoteală, îl jignește și i se adresează în cel mai dur mod cu putință. Milea știa ce urmează pentru el, fie că lucrurile s-ar fi finalizat cu victoria lui Ceaușescu, fie, așa cum a fost, cu înfrângerea lui Ceaușescu.
Știa că urma să plătească și a avut un moment de clacare. Ciudat este că Milea a murit la spitalul Elias când Ceaușescu plecase. El nu s-a împușcat în maniera în care li se recomandă ofițerilor să o facă când se sinucid. A făcut ceva mai grav decât Stănculescu care și-a pus piciorul în ghips, a depășit limita trecând către pericol”, a precizat Lavinia Betea.
Aceasta deplânge faptul că încă multe străzi și bulevarde poartă încă numele lui Vasile Milea.
„Milea nu a fost un erou. Graba oamenilor de a fi în ton cu vremurile, de a schimba denumiri publice nu e bună niciodată. Unul din bulevardele principale ale Aradului, paralele cu axa centrală, se numește bulevardul Vasile Milea. (...) Schimbările acestea atrag după sine costuri și penetrări ale memoriei colective. Din punctul meu de vedere e minunată metoda americană de a pune numere străzilor”, a conchis Lavinia Betea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau