Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: „Pandemia a ajutat la digitalizarea României"
Dimensiune font:
Oriice criză înseamnă o oportunitate, iar pandemia a determinat oportunitatea accelerării transformării digitale a României şi am văzut că instituţiile statului au fost, practic, forţate să se deschidă către cetăţeni, să adopte proceduri de lucru în mediul online, să digitalizeze anumite servicii publice, declară Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Domnia sa subliniază: "Am văzut că mai mulţi români au aplelat la ghiseul.ro, am văzut că Spaţiul Privat Virtual a permis pentru prima dată o identificare şi o autentificare de la distanţă, inclusiv prin video call-uri, deci lucruri în premieră pentru statul român. Este important să nu pierdem acest imbold pe care pandemia, vrând-nevrând, ni l-a dat şi cred că avem şi instrumentele necesare să continuăm lucurile foarte bine".
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării aminteşte că în prezent sunt proiecte importante în implementare finanţate din Programul Operaţional Competitivitate (POC), care trebuie terminate până la finalul anului viitor.
Sebastian Burduja spune: "Cel mai relevant pentru mine este PS CID-ul (Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală), care este în implementare la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Practic, aceasta va permite o identitate digitală cu recunoaştere facială extrem de rapidă, eficientă, uşor de utilizat pentru toţi românii. Aşa cum astăzi facem acest lucru în raport cu băncile sau poate cu aplicaţiile mobile, la fel ne vom putea identifica în raport cu statul. Şi trebuie să pornim de la identitatea digitală a fiecăruia dintre noi, pentru că altfel nu putem să avem pretenţia să beneficiem de servicii digitale".
Domnia sa aminteşte şi de proiecte importante de la alte instituţii, precum cele de la Ministerul de Interne, unde se lucrează pentru implementarea Hub-ului de servicii pentru cetăţeni.
Sebastian Burduja subliniază că, pe viitor, cazierul judiciar va trebui eliberat online, fără "drumurile pe care le facem în fiecare an la secţia de poliţie pentru un pas administrativ şi tehnic relativ simplu, în care, pe baza CNP-ului, ni se eliberează acest document". Domnia sa precizează: "Nu este niciun motiv pentru ca, după ce avem PS CID-ul, să nu putem să eliberăm acest document dintr-un mediu online. Ne gândim în acest sens la platforma ghiseul.ro într-o primă fază, ulterior, probabil, la o platformă unică pentru toate serviciile publice, aşa cum au şi alte state, precum Republica Moldova, Estonia, ţările nordice etc".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau