Nicolae Ciucă, ales președinte al PNL fără niciun vot împotrivă
Dimensiune font:
Actualul premier a fosat singurul candidat la Congresul PNL desfăşurat ieri * au fost 1.060 de voturi pentru și 60 de voturi anulate * Ciucă devine preşedintele PNL după doar doi petrecuţi în partid
Oficial, Nicolae Ciucă este preşedintele PNL. Moţiunea „Uniţi pentru o Românie Stabilă şi Puternică” a obţinut 1060 voturi, din 1120 de voturi valabil exprimate. 159 de voturi nu au fost utilizate, în timp ce 60 au fost anulate. „Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru votul de încredere, pentru efortul făcut. Aţi venit unii astăzi, în ziua de Florii (n.r. la catolici). Diasporei vreau să îi mulţumesc foarte mult. M-aş bucura să fie la fel de uniţi şi la fel de dinamici cum au fost astăzi şi să arate lumii că PNL, că România, are spirit, voinţă, potenţial, capacitate şi resursă umană să nu ne fie teamă că nu putem să ne angajăm la orice efort. Vreau să le mulţumesc tinerilor. Practic, tot ceea ce facem noi astăzi le este destinat. Rostul nostru şi direcţia noastră, de care am vorbit azi, nu sunt pentru noi, sunt pentru ei. Ei trebuie să fie cei care se vor mândri că au preluat de la noi o ţară stabilă şi o ţară puternică şi le spunem de acum că au datoria să o ducă mai departe, mai bine decât am făcut-o noi. Vă mulţumesc, vă doresc succes şi vă îndemn să ne întoarcem fiecare acolo unde ne desfăşurăm activitatea, să ne apucăm serios de muncă şi să facem în aşa fel încât să nu uităm niiciodată că în centrul programului de guvernare este cetăţeanul român”, a declarat Nicolae Ciucă, imediat după numărarea voturilor.
Nu sunt vremuri obişnuite
Liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a declarat că, în vremuri normale, ar fi existat mai multe candidaturi la şefia partidului, însă România trece prin momente dificile, astfel încât PNL are nevoie de un lider precum Nicolae Ciucă. „Astăzi, vom alege în fruntea PNL un coleg care are mai degrabă o carieră profesională solidă, decât una politică. Are o carieră profesională bazată pe jurământul de credinţă faţă de această ţară. Este un om care şi-a făcut întotdeauna datoria faţă de români şi această ţară. Se spune că, în vremuri dificile, ai nevoie de liderul potrivit pentru a putea să treci peste ele. Poate că în vremuri normale, la un congres PNL ar fi fost mai mulţi candidaţi. Din păcate, nu sunt vremuri obişnuite şi se pare că războiul şi crizele aferente lui se vor întinde pe o perioadă mai lungă. În aceste condiţii, mi se pare normală o singură candidatură”, a spus Motreanu, în discursul ţinut la Congresul extraordinar al PNL.
Motreanu a justificat desfăşurarea unui congres la doar şase luni de la ultimul, deoarece există o criză a leadershipului partidului. „Aşa s-a întâmplat şi în anul 2002, când în fruntea PNL a fost adus şi ales Theodor Stolojan, aşa s-a întâmplat şi în 2014, când în fruntea PNL a fost ales cel mai bun primar al României, Klaus Iohannis. Şi unul şi celălalt aveau mai degrabă o carieră profesională puternică şi solidă, decât una politică. Şi unul şi celălalt au reuşit să creeze proiecte politice importante care au dus la câştigarea de către PNL a multor alegeri. Şi unul şi celălalt au rămas în şi alături de PNL, spre deosebire de alţi lideri cu ADN şi pedigree liberal, care astăzi nu se mai află alături de noi”, a mai afirmat Motreanu.
Cine e Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă (54 de ani) s-a înscris în PNL în octombrie 2020, a deschis lista de candidați a PNL Dolj la Senat și a fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ludovic Orban, dar și în cel condus de Florin Cîțu.
De asemenea, în decembrie 2020, Nicolae Ciucă și-a asigurat interimatul pentru funcția de premier, după ce Ludovic Orban a demisionat din funcție în urma rezultatului slab al PNL la alegerile parlamentare.
Ciucă este unul dintre fidelii președintelui Klaus Iohnnis, care a dorit și în 2020 să-l propună pentru funcția de premier plin, dar liberalii l-au refuzat.
Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani, situația care a dus atunci la un conflict al șefului statului cu Viorică Dăncilă, premier la acea vreme.
Nicolae Ciucă, militar de carieră, s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.
El a fost și șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004). Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi dupa al Doilea Război Mondial.
Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.
Al treilea premier acuzat de plagiat
Nicolae Ciucă este al treilea premier implicat într-un scandal de plagiat, după Victor Ponta și Mihai Tudose. Într-un articol semnat de jurnalista Emilia Șercan, PressOne a scris că generalul în rezervă Nicolae Ciucă, premierul României, a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 a Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.
Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.
Într-o declarație transmisă PressOne, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau