O decizie controversată a Guvernului bulversează, din nou, piaţa energiei electrice. De data aceasta, sunt vizaţi consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice.
Dimensiune font:
Opoziţia acuză Guvernul că a adoptat o ordonanţă prin care aceştia vor fi obligaţi să plătească o taxă pentru cantitatea de energie pe care o produc lunar. „Pun taxă pe soare”, acuză şi asociaţiile micilor producători de energie electrică.
USR acuză Guvernul că, printr-o ordonanţă adoptată la ultima şedinţă de guvern, impune taxe pentru cei aproximativ 30.000 de consumatori casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie
Cristian Ghinea, vicepreşedinte USR: „Guvernul vine şi bagă o taxă, atenţie, pentru ceea ce omul produce şi consumă tot el. Nu energia care pleacă în reţea, ci energia pe care eu, cetăţean sau firmă, o produc de pe acoperiş şi o consum tot eu. Deci, statul mă obligă să îmi pun un contor special şi apoi să plătesc o taxă pe razele de soare, că statul nu face nimic. Au creat şi nişte discriminări absurde. Dacă produci mai mult de 30 de kw, ţi se aplică taxa imediat, dacă produci mai puţin, ţi se va aplica din 2026 încolo, iar dacă au luat ajutor de la stat prin Casa Verde sau prin PNRR, dacă eşti firmă, din nou, ţi se aplică imediat”.
Ordonanţa prevede trei situaţii în care micii producători de energie vor fi taxaţi: atunci când primesc bani de la stat ca să producă energia, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită. Textul ordonanţei nu este încă publicat în Monitorul Oficial şi nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le plătească aceşti consumatori. Aceste detalii ar trebui stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
Iar PSD profită de moment pentru a-l ataca, din nou, pe ministrul Energiei Virgil Popescu: „De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze...”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”
Investiţiile în panouri fotovoltaice au crescut de cinci ori în ultimul an, iar 200 de milioane de euro au fost investiți de persoane private şi de firme în ultimul an.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau