Obiectivul unei posibile detașări de trupe NATO în Ucraina
Dimensiune font:
Diverse blog-uri rusești (sau pro-rusești) de informații despre situația operațiunilor din Ucraina susțin, în ultima vreme, că scopul adevărat al posibilei deplasări de trupe NATO (eventual, franceze) în Ucraina este de a preveni joncțiunea forțelor ruse din Herson (Kherson) cu regiunea Transnistria.
Așadar, bloggeri ruși sau rusofili afirmă că, probabil, trupele „lui Macron” vor fi poziționate pe aliniamentul Odessa – Nicolaev. Ambele orașe sunt porturi la Marea Neagră. Nicolaev este amplasat pe malurile Bugului, dar se poate cu ușurință naviga de la Nicolaev până la Marea Neagră. Ucrainenii vor să dezvolte comerțul și traficul naval prin Nicolaev, pentru a ușura presiunea logistică din portul Odessa, deci vor, categoric, să dezvolte capacitățile de anvigare pe Bug, între vărsarea în mare și orașul Nicolaev. Au nevoie de o alternativă la Odesa, atât pentru alimentare cu mărfuri, cât, mai ales, pentru alimentare cu arme și muniții livrate prin Marea Neagră.
În prezent, rușii ocupă tot istmul, respectiv tot malul Kherson-ului. Rușii pot bombarda toate ambarcațiunile care circulă pe Bug în aval sau în amonte. Dar, mai important decât atât, rușii pot ataca Odessa din istmul Kherson (sau Herson). Obiectivul rușilor este dublu și foarte predictibil d.p.v. militar: scoaterea din joc a Odesei (portul distrus, avariat sau, chiar, cucerit/ capturat) și, apoi, înaintarea pe uscat până la Transnistria.
Aici, în această zonă foarte strategică, ar urma să fie dislocate trupele franceze, desigur, sub stindard NATO, ale președintelui Macron. Potrivit opinatorilor ruși, francezii nu ar fi amplasați chair în Odesa sau pe malul Mării Negre, ci la nord de oraș, pe uscat, și direct în orașul Nicolaev. Misiunea francezilor ar fi să apere, să blocheze, să descurajeze orice tentativă rusească de înaintare spre Transnistria, prin zona Odesa – Nicolaev.
Din punct de vedere politic, o astfel de deplasare de trupe NATO în Ucraina ar spune mai mutle lucruri – în principal, că liderii NATO încep să preagătească o stare de armistițiu sau de înghețare a operațiunilor în zona Odesa. Cu alte cuvinte, nu se mai crede în elibersrea ultimei brazde de pământ ucrainean de „agresorul” de la Răsărit, ci se dorește oprirea înaintării rusești spre Transnistria și asigurarea (apărarea) Odesei. Cum ucrainenii nu mai resurse umane și muniție, este cazul ca NATO să se interpună sau să se poziționeze direct, frontal, în fața rușilor.
Aceasta este teoria vehiculată de presa „independentă” rusofilă.
Pare o teorie credibilă. Francezii au trupe poziționate în baze permanente în România, deci, ar fi în zonă d.p.v. logistic. Republica Moldova trebuie securizată cu orice preț de o eventuală escaladare în Transnistria, altfel România se simte direct amenințată.
De remarcat că președintele Macron nu pare că reușește să convingă alte state europene din NATO să îl susțină cu trupe suplimentare. Singurul mare aliat al Franței în Ucraina este UK/ Marea Britanie, dar „perfizii albioni” nu dau semne că sunt dispuși să trimită trupe la sol. Britanicii preferă să dea indicații, propagandă la BBC, venin și informații ucrainenilor, dar nu vor să trimită trupe proprii în Ucraina, cel puțin nu trupe oficiale (ale armatei britanice), doar sub formă de mercenari și instructori de la serviciile militare de spionaj și sabotaj.
În ce privește restul frontului, NATO pare că și-a abandonat apetitul pentru o victorie totală în Ucraina asupra vrăjmașilor cotropitori, și ar fi dispuși să accepte un status-quo, un armistițiu de facto, o stabilizare a frontului oriune s-ar putea realiza aceasta. De partea lor, rușii au mai încetinit considerabil înaintarea; zilnic înregistrează pierderi de blindate și oameni datorită, în principal, dronelor FPV folosite foarte eficace de ucraineni. Problema principală a rușilor este cea logisitică; sunt întinși pe o linie prea lungă a frontului („linia de contact” sau „linia de combat”), au deschis prea multe șantiere în lucru (adică, localități, sate și comune ucrainene, pe care nu le pot cuceri decisiv) și par că nu au resurse suficiente (oameni și blindate) pentru înaintări spectaculoase și rapide. Însă, rușii au încă inițiativa pe front.
Încercarea de pătrundere a ucrainenilor, prin intermediul așa-numitelor trupe rusești de opoziție, în Rusia, la nord de Harkov, pe direcția Belgorod, de săptămâna trecută, a fost detectată demult de ruși, iar succesul ucrainenilor e mai mult de imagine. Ofensiva ucraineană a fost mai mult o incursiune aventuroasă, soldată deja cu pierderi majore pentru aceștia. Nu se precizează nicăieri dacă au reușit să cucerească mai mutl de două sate mici, de lângă graniță. Din unele localități s-au și retras deja înapoi în Ucraina. Au bombardat Belgorod-ul cu rachete cehești Vampir și cam atât.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau