Pacea care va vulnerabiliza România în 2025. Expert: „Pericolul unui președinte anti-occcidental, mai mare ca oricând”
Dimensiune font:
Scenariul unui armistițiu obținut pe repede înainte la presiunea noului președinte al SUA, Donald Trump, va pune nu doar Ucraina într-o situație dificilă. România va fi un stat amenințat de pericolul extern și de forțele anti-occidentale interne, susține profesorul Sergiu Mișcoiu.
Profesor de relații internaționale la Universitatea Paris-Est Marne-la-Vallée și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Sergiu Mișcoiu este de părere că anul 2025 ar putea aduce un armistițiu în războiul dintre Ucraina și Rusia.
În cazul în care Statele Unite vor pune presiune pe Ucraina să accepte rapid o soluție de încetare a focului, o astfel de pace ar fi una extrem de defavorabilă țării atacate. Ucraina ar pierde teritorii, iar sancțiunile economice împotriva Rusiei ar fi ridicate, e de părere specialistul.
Ideea unui Occident care reușește să-și apere interesele constant și consistent va fi de domeniul trecutului istoric. Tensiunile interne în Uniunea Europeană vor fi mult mai pronunțate și, de asemenea, proiectul euroatlantic va fi delegitimat.
România, pe de altă parte, va fi în postura de stat amenințat atât din perspectiva pericolului extern care vine dinspre răsărit, cât și a forțelor interne anti-europene, iliberale, pro-ruse, susține profesorul.
„În absența sprijinului american, Zelenski va fi obligat să găsească o soluție dictată de Moscova”
Europenii pot suplini parțial absența sprijinului american, însă nu cu rezultate foarte importante pentru Ucraina. Este limpede că în absența sprijinului american sau în condițiile unei limitări drastice a sprijinului american pentru Ucraina, aceasta se va afla rapid într-o situație dificilă pe front.
Și consecința principală va fi aceea că Zelenski va fi obligat să găsească o soluție dictată de Moscova, ceea ce ar reprezenta desigur o înfrângere a Occidentului în fața Rusiei.
Însă, în același timp, ar fi probabil singurul act salvator prin care Ucraina ar putea să rămână cu un statut de stat internațional cu frontiere – sigur, nu cele din 2022 - însă cu frontiere recunoscute de Rusia, și aceasta ar fi posibil una dintre variantele de evoluție a conflictului.
„Ideea unui Occident care-și apără interesele constant va fi de domeniul trecutului”
În cazul în care Statele Unite pun presiune în direcția găsi rapide a unei soluții de pace, Ucraina va încerca să negocieze pe cât posibil atât frontiere teritoriale cât și condiții socioeconomice, dar, în același timp, este limpede că orice pace ar exista în aceste condiții, ar fi una extrem de defavorabilă Ucrainei.
Va fi o pace în care Ucraina va fi șantajată în permanență de Federația Rusă, chiar dacă va exista în cadrul acestei negocieri acceptarea prezenței unor soldați din trupe de menținere a păcii europeni sau din alte zone ale lumii într-o zonă demilitarizată care să delimiteze teritoriile controlate de ruși de cele controlate de ucraineni. Chiar și în aceste condiții sunt, este absolut limpede că în măsura în care vor exista presiuni asupra Ucrainei venite din direcția Statelor Unite ale Americii, Ucraina va fi pusă într-o situație de precaritate. Nu doar Ucraina, ci și statele europene.
Va fi o pace în care Ucraina va pierde teritorii, o pace în care Ucraina va fi obligată, probabil, să cedeze și în plan simbolic o serie de concesii pentru Federația Rusă și în același timp o pace în care comunitatea internațională va fi obligată să ridice sancțiunile asupra Rusiei.
Deci în aceste condiții ar fi o pace care va da câștig de cauză Rusiei. Ucraina va rămâne cu statutul de stat și cu o serie de teritorii controlate. Desigur că și președinția lui Zelenski va fi șubrezită. Ideea aceasta a unui Occident care reușește să-și apere interesele într-o manieră permanentă, constantă, consistentă, va fi cumva de domeniul trecutului istoric.
Dacă se va întâmpla să ajungem într-un asemenea stadiu al evoluției acestui conflict, sigur, vor exista o serie de consecințe inclusiv pentru Uniunea Europeană, tensiuni interne mult mai pronunțate și, de asemenea, o delegitimare a proiectului euroatlantic în sinea sa. Acest lucru desigur pentru statele din estul Uniunii Europene, România și Polonia, dacă ne gândim doar la ele, ar fi regretabilă.
„România ar fi într-o zonă gri”
Într-un asemenea scenariu, României ar fi vulnerabilizată din perspectivă politică, militară, dar și din perspectivă economică. Va fi vulnerabilizată și din ceea ce privește susținerea proiectului european.
Ar fi o Românie vulnerabilizată din toate punctele de vedere, o Românie care ar avea o traiectorie euroatlantică amenințată, pentru că ne putem da seama ce ar face forțele pro-ruse, anti-occidentale din România în măsura în care ar exista o asemenea evoluție. Ar pune presiune mare pe elitele românești, ar spune că pariul occidental al României a fost un pariu ratat și ar căpăta o anvergură și mai importantă.
În aceste condiții, România desigur ar fi într-o postură de stat amenințat, stat care se va simți din toate punctele de vedere vulnerabil în fața unei posibile intruziuni ruse. Atunci conjugând forțele interne pro-ruse cu amenințarea externă care vine dinspre răsărit, România va fi pe nisipuri mișcătoare.
Materialul apartine domnului Remus Florescu adevarul.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau