Patrioți sau „Patriot”, dragă CSAT?
Dimensiune font:
Dacă ar fi să interpretăm la figurat chestiunea livrării românești de „Patriot” Ucrainei, ne-am ciocni de o ironie pe cât de imediată, pe atât de inevitabilă. Și bine ar fi să n-o ocolim, dacă vrem o analiză la propriu cât se poate de sănătoasă.
Cu șapte sisteme „Patriot” gata plătite de ani de zile, din care au fost livrate cu chiu cu vai doar patru, iar unul singur a și devenit operațional, România cea aflată cu războiul pe la porți ar fi trebuit să aibă altă reacție la propunerea lui Joe Biden. Ocazie mai bună de a condiționa orice discuție pe temă de livrarea imediată și operaționalizarea întregului lot nici că se putea ivi. Atunci când ai, însă, un „kaizăr” gol și ahtiat după sinecuri la butoane, zici mulțam că nu s-a trezit mezelul cu ifose împărătești să sugereze trimiterea în Ucraina a celorlate trei plătite de noi și încă nelivrate.
Ședința CSAT în care se va decide dacă dăm sau nu unul dintre sisteme Ucrainei este foarte importantă dincolo de livrare în sine, fiindcă odată cu decizia devine clară postura noastră în ecuația generală a războiului din vecini. Să nu ne ferim de cuvinte: o livrare necondiționată înseamnă că soarta noastră e pecetluită în spectru de idioți utili, antrenați să se transforme în carnea de tun a etapei următoare.
Singura variantă ce poate lua în discuție livrarea de către România a unui sistem „Patriot” Ucrainei este una condiționată. Foarte clar condiționată: amplasarea sistemului în sudul Basarabiei, în zona Bugeacului din regiunea Odessa. Pe la Sărata, poate Cetatea Albă, dar NU dincolo de Nistru. Cu misiunea impusă de a apăra litoralul românesc, Republica Moldova și zona cu zeci de mii de români deținută de Ucraina în care ar urma să fie amplasată, nu doar Odessa și ieșirea ucraineană la Marea Neagră. Iar detaliile ar trebui foarte bine cântărite și puse la punct, fără „loc de întors”. Orice altă variantă NU are nici măcar ce să caute în vreo analiză.
În rest, ochii mari și mintea vie, că dau năvală ideile năstrușnice: prin Germania începe să „picure” scenariul potrivit căruia spațiul aerian din vestul Ucrainei ar trebui apărat de vecini. Mai precis, să tragă Polonia și România după drone, rachete și ce-o mai zbura pe acolo de pe trăgaci rusesc. Deși nu sunt prea amuzanți de fel, au și nemții umorul lor: scenariul picură atât dinspre politicieni aflați la putere, cât și de la unii din opoziție, în timp ce la refren dau cu toții asigurări că, de fapt, chestiunea „nu este în discuție”…
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau