Pîrvulescu: De ce avem alegeri locale și europarlamentare în aceeași zi? Miza acestui demers politic

11

Dimensiune font:

| 23-02-2024 00:36

Scrutinul din 9 iunie când sunt comasate alegerile locale și cele europarlamentare a adus multă nedumerire în rândul românilor. Însă în spatele acestei decizii există o strategie bine gândită. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat totul într-un interviu pentru Newsweek.

Liderii coaliției de guvernare au anunțat că au căzut de acord pe calendarul alegerilor din acest an. Alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie și vor fi comasate.

Deși pare oarecum ciudată aceasă decizie, mai ales PNL și PSD vor avea candidați unici la alegerile locale și listă comună la cele europarlamentare, măsura nu este una lipsită de sens. Mai mult, miza țintește de fapt alegerile prezidențiale.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat într-un interviu pentru Newsweek România de ce a fost decis astfel calendarul alegerilor și cum au gândit de fapt cele două partide la alegerea acestor date.

De ce avem alegeri locale și europarlamentare în aceeași zi. Adevărata miză a acestui demers politic

Potrivit lui Pîrvulescu, partidele politice românești sunt partide care depind de aleșii locali. ”Cele două-trei partide-sistem PSD, PNL și UDMR au construit un astfel de sistem electoral și politic românesc, încât acesta să excludă alți competitori. Să rămână doar un ”joc” între câțiva competitori electorali și totodată să reducă prezența la vot.

Și, am văzut, prezența la vot a scăzut în mod constant din 2000 încoace, mai ales la alegerile europarlamentare, cu excepția alegerilor din 2019 (care s-au desfășurat în condiții speciale, cu referendum care a adus mulți oameni la urne). Prezența la vot este scăzută la locale, ca și la parlamentare. Singura miză importantă a alegerilor din România o reprezintă cele prezidențiale.

Așadar, cum partidele românești sunt partide de primari, sunt confederații de aleși locali care se organizează pentru a obține acces la resurse, în special la resurse administrative, atunci mobilizarea electorală poate fi realizată doar de aceștia pe baza clientelei electorale a grupului pe care îl controlează.

Iată de ce mutarea alegerilor locale la aceeași dată cu cele europene ar trebui să crească prezența la vot în favoarea partidelor și în felul acesta să întărească partidele - sistem. Pentru că alegerile intermediare (adică alegerile de tip europene, dar și cele locale dacă sunt la distanță de alegerile naționale) permit partidelor antisistem să câștige”, a explicat Pîrvulescu.

Aceste alegeri intermediare reprezintă de fapt un moment în care un anume tip de alegători pot să-și manifeste protestul față de sistem.

”Riscul era următorul: primele alegeri să fie alegeri în care partidele antisistem și în special AUR să câștige și apoi prin efectul de contagiune, celelalte alegeri să fie toate afectate, pentru că erau la distanță mică”, a mai explicat Cristian Pîrvulescu.

Ce nu a înțeles USR

Exista, așadar, conform politologului, riscul ca unii aleși locali să migreze către AUR sau chiar către alte partide, iar acest lucru ar fi avut efect asupra alegerilor prezidențiale și parlamentare. Aceste alegeri, conform calendarului inițial trebuiau să aibă loc mai târziu, în noiembrie, respectiv în decembrie .

Astfel motivul real care a dus la comasarea celor două tipuri de alegeri a fost acela de a schimba dinamica electorală.

”Dacă partidele-sistem PSD, PNL, UDMR, ies întărite din alegerile europene și locale, atunci vor privi mult mai relaxate alegerile prezidențiale. Acesta este și motivul pentru care AUR și USR sunt atât de contestatare. Sunt, în mod clar, defavorizate, dar sunt defavorizate pentru că nu au aleși locali.

AUR este un partid nou înființat în 2019 și care intra în Parlament în 2020, deci nu prea avea cum să obțină aleși locali importanți. La USR este deja un eșec.

USR nu a înțeles că partidele nu există pe Internet, partidele există când au structuri locale. Ei nu și-au putut construi aceste structuri locale decât în foarte puține localități mici și au câștigat în localitățile mari.

Cu siguranță vorbim despre un partid important ca număr de voturi, dar au puțini primari. Au mai puțin primari decât PMP spre exemplu”, a mai arătat politologul Pîrvulescu.

Sistemul favorizează primarii în funcție

Cristian Pârvulescu este de părere că sistemul electoral, așa cum a fost modificat în 2008, favorizează primarii în funcţie și aceștia vor câștiga alegerile în 90% dintre localități.

”Bătălia electorală importantă se va da doar în orașele mari, acolo unde există un electorat liber care poate să schimbe raportul de forțe. În condițiile astea, faptul că primarii vor mobiliza electoratul va avea impact asupra alegerilor europene.

Deci cele două partide mari se vor prezenta, vor avea rezultate excelente, vor avea rezultate care să justifice continuarea coaliției”, a mai spus Pîrvulescu .

De ce merg PSD și PNL pe liste comune la europarlamentare

Cele două partide de guvernământ au decis să meargă pe liste comune la europarlamentare, deși la locale se vor bate pentru posturile de primari.

Iată care ar fi strategia care a stat la baza acestui demers. ”Listele comune sunt un compromis pe care PSD l-a făcut celor de la PNL.

PNL este cel avantajat cel mai mult de comasare

PNL a trebuit să dea ceva la schimb, va trebui să accepte listele comune.

Iar prezidențialele au fost stabilite în septembrie pentru că PSD se bazează pe o prezență scăzută care îl va avantaja pe Marcel Ciolacu, spune Pârvulescu,

”În septembrie mai sunt oameni în concediu, mobilizarea va fi mai mică. O prezență mai mică la vot, speră PSD că îl va avantaja pe Ciolacu în măsura în care va fi candidat unic al coaliției pentru alegeri.

Marea problemă este însă că cel care se va intra în turul va fi un candidat la extremei de drepte.

Și cu toate că au spus că trebuie să întârim democrația și să marginalizăm extremismul, alegerile prezidențiale cu un candidat unic PNL-PSD nu fac decât să-întărească extremă dreaptă.

Iar extrema dreaptă va intra în turul doi, ca în 2000. Și aici este un pariu relativ al lui Ciolacu. PSD-ul n-a mai câștigat alegerile prezindețiale din 2000, când s-a votat împotriva lui Corneliu Vadim Tudor.

Acum s-ar putea repeta scenariul cu Ciolacu și Simion. Dar și dacă PNL va avea candidat separat și vor intra în turul al doilea PNL și PSD, fiind prezență mică la vot, PSD ar putea câștiga alegerile. Dacă prezența ar fi mare, PSD ar pierde alegerile.

Ceea ce pot să vă spun acum este că, în momentul acesta, evident că nu au o înțelegere privind candidatul la prezindețiale. Dar acest anunț pe care l-a făcut Ciolacu, care a condiționat comasarea din 9 iunie de mutarea alegerilor prezidențiale în septembrie, este menit să asigure, în orice ipoteză, candidatului PSD șansa de a deveni președintele României”, a mai precizat Cristian Pârvulescu.

Conform calendarului alegerilor, românii vor merge la urne astfel: în iunie pentru alegerile locale și europarlmentare, în septembrie pentru alegerile prezidențiale, iar în decembrie pentru cele parlamentare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un ministru maghiar îi trimite la naiba, de la Oradea, pe șefii de la Bruxelles
18/05/2024 00:21

Ministrul ungar al Constructiilor si Transporturilor, Lázár János, a lansat critici vehemente la adresa liderilor Uniunii Europene, in timpul unui eveniment de campanie al UDMR desfăsurat la Oradea. Confor ...

Zelenski manifestă aceeași poziție ca Putin. Ideea avansată de Macron și Xi Jinping, pusă sub semnul întrebării: 'Îmi sună ca o poveste neviabilă'
17/05/2024 21:02

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu in războiul cu Rusia in timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce mai devr ...

Ionuț Popovici (PSD): Noaptea minții la Reșița. Au asfaltat pe șinele de tramvai
17/05/2024 20:56

Video viral in Resita, acolo unde o investitie importantă, realizarea unei linii de tramvai, s-a transformat intr-un calvar pentru cetăteni si un prilej de ironie caustică pentru internauti. Avand in veder ...

Ciolacu, sarcastic cu angajaţii din Guvern care sunt în grevă japoneză: Am promis că poate fac un team building, dar după ce ies la pensie
17/05/2024 20:47

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a existat o discuţie intre angajaţii din Guvern şi Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului, intrebat despre greva japoneză a lucrăritorilor din E ...

România, a doua cea mai mare putere economică din estul Europei - 'Nu o spunem noi, o spun alţii', afirmă Nicolae Ciucă
17/05/2024 20:41

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la evenimentul de lansare a candidaţilor liberali din judeţul Mureş, că instituţiile de evaluare din Europa şi America dau Romania ca fiind a doua cea m ...

Ciolacu vine la Iași, să vadă locul în care vor apărea Polivalenta și Spitalul Regional
17/05/2024 09:14

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, se va afla vineri, 17 mai, in vizită in două din judeţele Moldovei - Iaşi şi Neamţ. În prima parte a programului, prim-ministrul se va depla ...

Iohannis vs Rutte, la șefia NATO: Întrebarea la care Mircea Geoană a refuzat categoric să răspundă!
17/05/2024 06:47

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, se arată increzător că ţările membre ale Alianţei vor ajunge ”in timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stol ...

 Vladimir Putin și Xi Jinping atacă dur SUA: 'Americanii se ghidează după logica confruntării în bloc!'
17/05/2024 06:39

Liderii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin au promis joi o "nouă eră" de parteneriat intre cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite, pe care le-au catalogat drept un hegemon agresiv al Războiului ...

Ambasadoarea SUA îl contrazice pe Ciolacu: Visa Waiver la ”sfântul așteaptă”
17/05/2024 06:38

Abureală electorală. Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat convins, la TV, zilele trecute, că romanii nu vor mai avea, din toamnă, nevoie de vize pentru a călători in SUA. ”Vă mai dau o veste, anul f ...

Vești proaste de la Comisia Europeană. România se va adânci și mai mult în datoriile făcute de guvernul Ciolacu
17/05/2024 06:37

Guvernul Romaniei se imprumută si cate un miliard de lei pe zi, de la bănci sau de pe piata de capital, iar Comisia Europeană a inceput deja să tragă semnale de alarmă. Comisia Europeană a imbunătăţi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei