Pîrvulescu: De ce avem alegeri locale și europarlamentare în aceeași zi? Miza acestui demers politic

11

Dimensiune font:

| 23-02-2024 00:36

Scrutinul din 9 iunie când sunt comasate alegerile locale și cele europarlamentare a adus multă nedumerire în rândul românilor. Însă în spatele acestei decizii există o strategie bine gândită. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat totul într-un interviu pentru Newsweek.

Liderii coaliției de guvernare au anunțat că au căzut de acord pe calendarul alegerilor din acest an. Alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie și vor fi comasate.

Deși pare oarecum ciudată aceasă decizie, mai ales PNL și PSD vor avea candidați unici la alegerile locale și listă comună la cele europarlamentare, măsura nu este una lipsită de sens. Mai mult, miza țintește de fapt alegerile prezidențiale.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat într-un interviu pentru Newsweek România de ce a fost decis astfel calendarul alegerilor și cum au gândit de fapt cele două partide la alegerea acestor date.

De ce avem alegeri locale și europarlamentare în aceeași zi. Adevărata miză a acestui demers politic

Potrivit lui Pîrvulescu, partidele politice românești sunt partide care depind de aleșii locali. ”Cele două-trei partide-sistem PSD, PNL și UDMR au construit un astfel de sistem electoral și politic românesc, încât acesta să excludă alți competitori. Să rămână doar un ”joc” între câțiva competitori electorali și totodată să reducă prezența la vot.

Și, am văzut, prezența la vot a scăzut în mod constant din 2000 încoace, mai ales la alegerile europarlamentare, cu excepția alegerilor din 2019 (care s-au desfășurat în condiții speciale, cu referendum care a adus mulți oameni la urne). Prezența la vot este scăzută la locale, ca și la parlamentare. Singura miză importantă a alegerilor din România o reprezintă cele prezidențiale.

Așadar, cum partidele românești sunt partide de primari, sunt confederații de aleși locali care se organizează pentru a obține acces la resurse, în special la resurse administrative, atunci mobilizarea electorală poate fi realizată doar de aceștia pe baza clientelei electorale a grupului pe care îl controlează.

Iată de ce mutarea alegerilor locale la aceeași dată cu cele europene ar trebui să crească prezența la vot în favoarea partidelor și în felul acesta să întărească partidele - sistem. Pentru că alegerile intermediare (adică alegerile de tip europene, dar și cele locale dacă sunt la distanță de alegerile naționale) permit partidelor antisistem să câștige”, a explicat Pîrvulescu.

Aceste alegeri intermediare reprezintă de fapt un moment în care un anume tip de alegători pot să-și manifeste protestul față de sistem.

”Riscul era următorul: primele alegeri să fie alegeri în care partidele antisistem și în special AUR să câștige și apoi prin efectul de contagiune, celelalte alegeri să fie toate afectate, pentru că erau la distanță mică”, a mai explicat Cristian Pîrvulescu.

Ce nu a înțeles USR

Exista, așadar, conform politologului, riscul ca unii aleși locali să migreze către AUR sau chiar către alte partide, iar acest lucru ar fi avut efect asupra alegerilor prezidențiale și parlamentare. Aceste alegeri, conform calendarului inițial trebuiau să aibă loc mai târziu, în noiembrie, respectiv în decembrie .

Astfel motivul real care a dus la comasarea celor două tipuri de alegeri a fost acela de a schimba dinamica electorală.

”Dacă partidele-sistem PSD, PNL, UDMR, ies întărite din alegerile europene și locale, atunci vor privi mult mai relaxate alegerile prezidențiale. Acesta este și motivul pentru care AUR și USR sunt atât de contestatare. Sunt, în mod clar, defavorizate, dar sunt defavorizate pentru că nu au aleși locali.

AUR este un partid nou înființat în 2019 și care intra în Parlament în 2020, deci nu prea avea cum să obțină aleși locali importanți. La USR este deja un eșec.

USR nu a înțeles că partidele nu există pe Internet, partidele există când au structuri locale. Ei nu și-au putut construi aceste structuri locale decât în foarte puține localități mici și au câștigat în localitățile mari.

Cu siguranță vorbim despre un partid important ca număr de voturi, dar au puțini primari. Au mai puțin primari decât PMP spre exemplu”, a mai arătat politologul Pîrvulescu.

Sistemul favorizează primarii în funcție

Cristian Pârvulescu este de părere că sistemul electoral, așa cum a fost modificat în 2008, favorizează primarii în funcţie și aceștia vor câștiga alegerile în 90% dintre localități.

”Bătălia electorală importantă se va da doar în orașele mari, acolo unde există un electorat liber care poate să schimbe raportul de forțe. În condițiile astea, faptul că primarii vor mobiliza electoratul va avea impact asupra alegerilor europene.

Deci cele două partide mari se vor prezenta, vor avea rezultate excelente, vor avea rezultate care să justifice continuarea coaliției”, a mai spus Pîrvulescu .

De ce merg PSD și PNL pe liste comune la europarlamentare

Cele două partide de guvernământ au decis să meargă pe liste comune la europarlamentare, deși la locale se vor bate pentru posturile de primari.

Iată care ar fi strategia care a stat la baza acestui demers. ”Listele comune sunt un compromis pe care PSD l-a făcut celor de la PNL.

PNL este cel avantajat cel mai mult de comasare

PNL a trebuit să dea ceva la schimb, va trebui să accepte listele comune.

Iar prezidențialele au fost stabilite în septembrie pentru că PSD se bazează pe o prezență scăzută care îl va avantaja pe Marcel Ciolacu, spune Pârvulescu,

”În septembrie mai sunt oameni în concediu, mobilizarea va fi mai mică. O prezență mai mică la vot, speră PSD că îl va avantaja pe Ciolacu în măsura în care va fi candidat unic al coaliției pentru alegeri.

Marea problemă este însă că cel care se va intra în turul va fi un candidat la extremei de drepte.

Și cu toate că au spus că trebuie să întârim democrația și să marginalizăm extremismul, alegerile prezidențiale cu un candidat unic PNL-PSD nu fac decât să-întărească extremă dreaptă.

Iar extrema dreaptă va intra în turul doi, ca în 2000. Și aici este un pariu relativ al lui Ciolacu. PSD-ul n-a mai câștigat alegerile prezindețiale din 2000, când s-a votat împotriva lui Corneliu Vadim Tudor.

Acum s-ar putea repeta scenariul cu Ciolacu și Simion. Dar și dacă PNL va avea candidat separat și vor intra în turul al doilea PNL și PSD, fiind prezență mică la vot, PSD ar putea câștiga alegerile. Dacă prezența ar fi mare, PSD ar pierde alegerile.

Ceea ce pot să vă spun acum este că, în momentul acesta, evident că nu au o înțelegere privind candidatul la prezindețiale. Dar acest anunț pe care l-a făcut Ciolacu, care a condiționat comasarea din 9 iunie de mutarea alegerilor prezidențiale în septembrie, este menit să asigure, în orice ipoteză, candidatului PSD șansa de a deveni președintele României”, a mai precizat Cristian Pârvulescu.

Conform calendarului alegerilor, românii vor merge la urne astfel: în iunie pentru alegerile locale și europarlmentare, în septembrie pentru alegerile prezidențiale, iar în decembrie pentru cele parlamentare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
De ce Belarus nu a invadat Ucraina alături de armata lui Putin? Explicația lui Lukașenko: 'Am face jocurile NATO'
17/04/2024 13:33

Alexander Lukasenko a respins posibilitatea ca Belarus să intre in războiul din Ucraina, declansat de aliatul său cel mai apropiat, Vladimir Putin, explicand că in acest fel „am face jocurile NATO”. Lu ...

'Piedone, un fel de Șoșoacă cu barbă'. Liderul PMP îl ironizează pe 'favoritul' la Primăria Capitalei / Ce spune despre Cătălin Cîrstoiu
17/04/2024 13:14

PSD si PNL au căzut cu zece procente in sondajele interne ale Aliantei Dreapta Unită, declară presedintele PMP, Eugen Tomac. El spune că vede la cele două partide "isterie si criză", apropo de sustinerea ...

Organizațiile media din SUA îi presează pe Biden și Trump să se angajeze la o dezbatere televizată
17/04/2024 09:17

Peste 10 institutii de presă din SUA au cerut candidatilor prezumtivi la presedintia SUA să se angajeze să participe la dezbateri televizate inainte de alegerile din noiembrie. Declaratia nu i-a numit pe Jo ...

Ciucă: S-a menţinut decizia în coaliţie, Cîrstoiu va fi candidat la Primăria Capitalei. Nu-l susţinem pe Piedone
17/04/2024 09:06

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, respinge varianta susţinerii candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la Primăria Capitalei in cazul in care actualul candidat comun al coaliţiei PNL-PSD, Cătălin Cirsto ...

BEC a respins candidatura la europarlamentare a lui Octavian Jurma și partidului lui Florin Călinescu. „Sinergistul” a exagerat numărul de semnături strânse, exact ca-n pandemie
17/04/2024 08:55

Candidatura lui Octavian Jurma a fost respinsă de către Biroul Electoral Central (BEC), după ce a constatat că sinergistul pandemiei s-a prezentat cu o listă care continea doar 2.081 de semnături, din cel ...

Un preot, candidatul AUR la Primăria Suceava
17/04/2024 08:31

Campania electorală agresivă a partidului condus de George Simion a scos in evidentă si anumite candidaturi surpriză, cum este cea de la Primăria Suceava. AUR-ul lui George Simion a propus un candidat sur ...

S-au separat apele: China sare în apărarea Iranului
16/04/2024 21:21

China a declarat că atacul Iranului asupra Israelului a fost un "exerciţiu al dreptului la autoapărare", in timpul unei convorbiri telefonice intre miniştrii de externe ai celor două naţiuni. Ministrul c ...

Klaus Iohannis, 'discuție substanțială' cu secretarul general NATO. căruia vrea să-i ia locul
16/04/2024 21:09

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut, marţi, o discuţie telefonică substanţială cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră ...

Ministrul de Interne al Germaniei s-a dezlănțuit la București: Intrarea în Schengen doar cu granițele terestre e un compromis
16/04/2024 20:35

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a Romaniei la Spaţiul Schengen, adică şi cu graniţele terestre. ”Vorbim de 14 ani in care Roma ...

Mircea Geoană este în topul preferințelor cetățenilor români din R. Moldova, la alegerile prezidențiale
16/04/2024 20:29

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, este in topul preferintelor cetătenilor romani din Republica Moldova. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Investigatii Sociologice si Marketing „CBS-Resear ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei