PNL și PSD și-au făcut calculele și fără UDMR
Dimensiune font:
Rocada guvernamentală este programată să se desfășoare pe repede înainte urmând ca până joi guvernul condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, să fie învestit în funcție. PSD și PNL și-au împărțit deja portofoliile și se pare că au decis să lase UDMR în afara guvernării. Totuși, scenariul menținerii UDMR la guvernarea nu este eliminat de către președintele Klaus Iohnnis
PSD și PNL și-au făcut calculele și și-au împărțit portofoliile fără a lua în calcul UDMR. Conform ultimelor discuții PSD a reușit să păstreze mult râvnitul portofoliul de la Transporturi pentru inaugurarea și tăierea panglicilor în prag de alegeri generale. De partea cealaltă liberalii au revendicat ministerul Dezvoltării de la UDMR, minister care se ocupă cu direcționarea banilor în teritoriu.
Potrivit unor surse, Guvernul condus de Marcel Ciolacu va avea 18 ministere, și nu 20 câte sunt în prezent. Ministerul Turismului și Sportului și Ministerul Antreprenoriatului vor fi transformate în Agenții.
În ceea ce privește nominalizarea pe portofolii, negocierile în interiroul partidelor nu s-au încheiat. Social-democrații au decis în linii mari propunerile pe portofolii, în schimb la PNL situația este foarte fluidă.
Cele două formațiuni vor avea astăzi ședințe cu liderii din teritoriu pentru a decide titularii ministerelor.
Portofolii PSD
vicepremier - Marian Neacșu
Transporturi - Sorin Grindeanu
Fonduri Europene - Adrian Câciu/ Dragoș Benea
Muncă - Marius Budăi
Sănătate - Alexandru Rafila
Apărare - Angel Tîlvăr
Digitalizare - Ivan Bogdan Gruia (deputat)
Agricultură - Florin Barbu (deputat, apropiat Paul Stănescu)
Familie - Gabriela Firea
Economie - Radu Oprea
Justiție - independent
Ce portofolii vor liberalii
La PNL, bătălia pentru portofoliile din viitorul Guvern este un acerbă fiind mai mulți doritori. De altfel, potrivit surselor, președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să nominalizeze în viitorul Guvern oameni din eșalonul doi din partid, mai exact vicepreședinți sau parlamentari. De precizat este că președintele PNL, Nicolae Ciucă ,va merge la Senat unde va fi propus președinte al Camerei Superioare, iar secretarul general al PNL, Luican Bode așteaptă în continuare girul președintelui Klaus Iohannis de a rămâne și în viitorul Guvern.
Cătălin Predoiu, propus premier interimar se va regăsi în Guvernul lui Marcel Ciolacu, susțin sursele, fie vicepremier, fie ministru de Interne.
Pentru mult discutatul minister al Dezvoltării Regionale se discută mai multe nume Robert Sighiartău, Florin Roman, și Gheorghe Falcă.
Portofolii PNL
vicepremier - Cătălin Predoiu
secretar general - Mircea Abrudean
Finanțe - Sebastian Burduja / Cosmin Marinescu / Alexandru Nazare
Dezvoltare – fără nominalizare
Interne - Cătălin Predoiu/ Lucian Bode
Mediu -Mircea Fechet
Externe - Bogdan Aurescu / Luminita Odobescu
Energie - Virgil Popescu
Educație - Ligia Deca
Cultură - fără nominalizare
Ce spune presa străină despre „rotativă”
Potrivit Reuters, noul cabinet s-ar putea confrunta cu tensiuni sociale din partea unui sector public nemulţumit de salarii, precum şi cu presiuni pentru aplicarea reformelor economice deja întârziate, convenite cu Comisia Europeană în schimbul fondurilor de redresare.
Între timp, România trebuie să îşi reducă deficitul bugetar consolidat sub pragul de 3% impus de UE până în 2024, când vor avea loc alegeri prezidenţiale, generale, locale şi europene.
Cele două partide principale au adesea neînţelegeri în privinţa unor măsuri politice cheie, inclusiv un impozit forfetar pe venit, un element moştenit de liberali pe care PSD vrea să îl înlocuiască cu o impozitare progresivă, menţionează Reuters, care notează că leul românesc a scăzut cu 0,1% faţă de euro, luni, ca urmare a debutului rotativei guvernamentale.
Agenţia americană de presă Bloomberg scrie, de asemenea, că premierul român Nicolae Ciucă a demisionat pentru a ceda funcţia partenerului de coaliţie, în cadrul unui acord de împărţire a puterii menit să menţină stabilitatea „într-o ţară zguduită de tulburări politice”.
Ciucă, un general de armată în retragere, în vârstă de 56 de ani, s-a dat la o parte pentru a-i permite liderului social-democrat Marcel Ciolacu să ocupe fotoliul de prim-ministru. Ambii au convenit acest schimb în 2021, după ce România a avut şapte prim-miniştri în mai puţin de un deceniu, notează şi Bloomberg, care menţionează că rotativa a fost amânată cu câteva săptămâni din cauza grevei profesorilor. După mai multe încercări eşuate, Ciucă a reuşit să convingă sindicatele să renunţe la protest prin aprobarea unor salarii mai mari şi prin promisiunea de a îmbunătăţi condiţiile de muncă, arată Bloomberg.
Acordul dintre Ciucă şi Ciolacu a oferit o aparenţă de stabilitate, permiţând coaliţiei de guvernare să apeleze la fondurile Uniunii Europene şi să accelereze lucrările la proiectele de infrastructură amânate de mult timp, „menite să ridice standardele de trai în economia în curs de dezvoltare a statului balcanic”, mai scrie Bloomberg.
Agenţia specializată în ştiri economice notează că anul trecut România a atras investiţii străine directe record, de aproape 11 miliarde de euro, şi este de aşteaptat ca Ciolacu să continue să sprijine proiectele de infrastructură. El a promis, de asemenea, că va respecta promisiunile de reducere a deficitului bugetar al României la limita de 3%, stabilită de blocul comunitar pentru anul viitor. Dar, în calitate de social-democrat, el ar putea fi înclinat şi să majoreze salariile şi pensiile din sectorul public, în timp ce alţi lucrători de stat protestează şi pun presiune asupra cabinetului, cerând salarii mai mari după cea mai mare inflaţie din ultimele două decenii, arată Bloomberg.
După consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, care, conform Constituţiei, are dreptul de a nominaliza premierul, Ciolacu, dacă va fi desemnat, are la dispoziţie până la 10 zile pentru a prezenta un cabinet şi a obţine aprobarea parlamentului. Iohannis spunea că nu se va opune schimbului de la putere dacă există un acord în interiorul coaliţiei, precizează Bloomberg. Claudiu IACOB
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau