Polonezii nu uită și nu iartă. Ei cer nu doar înfrângerea Rusiei, ci slăbirea ei pe termen lung: Trebuie distrusă
Dimensiune font:
Polonia urmărește o slăbire a puterii Rusiei pe termen lung, su style="color;orange">Polonia a arătat de mai multe ori că scopul său este să devină o putere regională. Pentru a face acest lucru, încearcă să-și dezvolte puterea militară, de aceea guvernul său a majorat procentul din PIB utilizat pentru cheltuielile de apărare. Procentul stabilit pentru cheltuielile de apărare este de 3%, cu mult peste cei 2% pe care SUA i-au pus drept condiție pentru statele membre NATO și pe care puține state vizate l-au respectat.
Un articol din Die Welt vorbește despre poziția Poloniei cu privire la sfârșitul războiului din Ucraina. Pe de o parte, Polonia dorește, pe lângă terminarea războiului, distrugerea totală a Rusiei. Pe de altă parte, aliații din NATO doresc să pedepsească Rusia, dar și să pună capăt imediat războiului care a generat costuri atât de mari pentru toate guvernele.
Optica Poloniei
Potrivit multor politicieni polonezi: „În acest război declanșat de Rusia, poate exista un singur rezultat: fie Ucraina câștigă, fie toată Europa pierde”, după cum a spus Mateusz Morawiecki în timpul unei întâlniri a așa-numitului triunghi Lublin de la Kiev. Premierul polonez s-a întâlnit acolo cu omologul său ucrainean și cu cel lituanian în noiembrie.
Politicienii polonezi spun zilnic ceea ce oficialii din Germania sau Franța de obicei nu îndrăznesc să spună și astfel descriu unul dintre obiectivele lor: și anume că Rusia trebuie slăbită cu orice preț și cât mai total posibil în sălbaticul său război de agresiune împotriva Ucrainei.
„Obiectivul nostru este să oprim Rusia odată pentru totdeauna. Nu ar trebui să ne implicăm într-un compromis confortabil”, a declarat un înalt diplomat de la Ministerul polonez de Externe, care a dorit să-și păstreze anonimatul, într-o declarație pentru Die Welt. „O încetare a focului în condițiile Rusiei ar duce doar la o relaxare a luptelor care va dura până când Rusia se va regrupa. Acest lucru nu este în interesul nostru”, a continuat diplomatul.
Nu numai că țara a primit cei mai mulți refugiați ucraineni, dar conduce și în eforturile de a impune sancțiuni împotriva Rusiei, începând să înarmeze armata ucraineană încă dinainte de izbucnirea războiului. Încă de timpuriu, Varșovia a trimis Ucrainei obuziere moderne, drone, sute de tancuri și alte echipamente grele. Polonia, după câte se pare, trebuie ținută în frâu uneori de către partenerii săi NATO ca să nu se implice militar în Ucraina.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau