Premierul Ciolacu o aburește cu importurile de cereale din Ucraina
Dimensiune font:
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că guvernul e pregătit să adopte un ordin comun al miniștrilor Agriculturii și Economiei pentru prelungirea cu 30 de zile a embargoului pe importul de cereale din Ucraina, dar acest ordin nu va fi dat până când nu există o comunicare cu premierul Ucrainei.
Reamintim că Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că își vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene după decizia Comisiei de a pune capăt restricțiilor la nivelul UE. Bulgaria a anunțat deja că acceptă cerealele ucrainene pentru că piața internă are nevoie de ele. Bruxelles-ul a decis vineri să pună capăt interdicției temporare de vânzare a cerealelor ucrainene în țările vecine Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria. Interdicția a fost menită să protejeze fermierii și să permită piețelor să se adapteze la valul de produse din Ucraina, în urma blocadei impuse de Rusia porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În trecut, Kievul a amenințat că va da în judecată UE dacă nu renunță la interdicție.
Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:
- Nu avem nici o solicitare să fie vreun export de cereale din Ucr în România. Azi așteptăm, pentru că așa mi s-a promis de premierul Ucrainei, o propunere de licențiere pe care să o discutăm.
- Dacă vor apărea solicitări de export către România voi cere miniștrilor Agriculturii și Economiei să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să fie restricția prelungită. Repet, nu există nici o solicitare și îi asigur pe fermieri că nu va fi o situație ca cea din primăvară.
- Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export de cereale ucrainene în România și că azi îmi trimite draftul. Vorbim de cele patru produse care au avut interdicție.
- România a anunțat deja scheme de sprijin pentru fermieri: 2 lei subvenție pentru motorina din agricultură, fonduri pentru investiții în unități de procesare a cerealelor și programul Tomata.
- Vom continua dialogul cu Comisia Europeană.
- Ne-am respectat înțelegerea dintre cele două state. Ce rugăminte mare am avut la premierul Ucrainei, am ajuns la transport pe cale rutieră de 2,5 milioane de tone pe lună, nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier. Am avut investiții pe căi ferate și Dunăre, care nu sunt folosite la potențialul real. Eu nu pot continua să îmi asum că 4 milioane de tone pot tranzita România lunar doar pe rutier.
- Garantez că nici un gram de cereale din cele patru produse nu vor fi importate pe teritoriul României. Ordinul e deja scris. Dar nici nu pot să îmi închid căile de comunicare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau