Premierul garantează că liberalii nu vor împiedica funcţionarea Spitalului mobil
Dimensiune font:
* prim-ministrul Ludovic Orban a dat asigurări că liberalii nu împiedică funcţionarea Spitalului mobil de la Lețcani, dacă acesta îndeplineşte toate criteriile de funcţionare * „Noi am mai avut spitale modulare şi ştim ce înseamnă toate condiţiile care trebuie respectate. Am susţinut aceste proiecte de realizare a spitalelor modulare care să primească spitale cu COVID-19. Ce ne dorim este să se poată pune la dispoziţia pacienţilor această facilitate, dar, desigur, cu respectarea condiţiilor care se impun în astfel de condiţii”, a spus Orban
Premierul Ludovic Orban a declarat ieri, la Iași, în timpul unei vizite efectuate alături de ministrul Mediului, Costel Alexe, și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că nu este de acord cu propunerea ca în judeţele cu scenariul verde copiii să nu fie obligaţi să poarte masca de protecţie sanitară. „E o propunere cu care noi nu suntem de acord. Obiectivul nostru fundamental este acela de a respecta dreptul la educaţie al copiilor şi acela de a proteja sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice în cadrul şcolii, în cadrul procesului educaţional. Cea mai sigură măsură de împiedicare a răspândirii virusului este portul măştii, alături de celelalte măsuri pe care le-am instituit, dezinfecţia, păstrarea atât cât e posibil a distanţei fizice, igiena personală care să fie asigurată pentru copii”, a spus Orban.
Premierul consideră că astfel de propuneri venite chiar şi din partea reprezentanţilor administraţiilor locale nu sunt fundamentate. „Am văzut, copiii sunt ascultători, copiii respectă această regulă la şcoală şi nu văd de ce trebuie să existe unii care să instige la nerespectarea acestei reguli. O să îşi asume ei răspunderea pentru îmbolnăvirea copiilor, pentru faptul că odată îmbolnăviţi copiii pot să ducă boala acasă? Îşi asumă ei răspunderea pentru un asemenea risc major? În ceea ce ne priveşte pe noi, nu putem fi de acord cu o astfel de propunere”, a afirmat Ludovic Orban.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că întreprinde toate demersurile pentru ca pe teritoriul comunei Miroslava să fie înfiinţat un Institut de Boli Cardiovasculare. „Îl văd mereu la Bucureşti pe primarul Dan Niţă, din Miroslava. Acel Institut de Boli Cardiovasculare de la Miroslava este o perspectivă viabilă pe care cu siguranţă o vom realiza. Astăzi dimineaţă am fost la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, care este cel mai avansat pentru tot ce ţine de proiect, de verificatorii de proiecte. Sunt un produs al şcolii ieşene, deci implicarea mea este totală”, a spus ministrul Sănătăţii.
”În viitorul Spital Regional vom regăsi spaţii pentru activitatea didactică a UMF”
Oficialii şi-au început vizita în Iaşi la primele ore ale dimineţii, la amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi. Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii a reamintit că SRU Iaşi este unul dintre cele trei spitale în care în aceste 10 luni s-a semnat contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi a primit şi acceptul Comisiei Europene. „Aceste opt spitale, în perioada 2014-2020 ar fi trebuit să beneficieze de un POR, de acele finanţări pentru proiecte tehnice iar în perioada 2020-2027 sunt proiectele de construcţie, construcţia şi operaţionalizarea”, a spus ministrul Sănătăţii despre cele opt spitale regionale de urgenţă promise de PSD în timpul campaniei electorale din 2016.
Ministrul a dezvăluit şi cum va arăta viitorul spital regional de la Iaşi. „Acest SRU va avea, ca şi construcţie, două etaje în subteran, şapte etaje supraterane, va avea un corp orizontal în care vor fi structuri de investigaţii, diagnostic, tratament, şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţilor sanitare, cea cu paturi. SRU Iaşi va avea 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru UPU, 40 de paturi pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor găsi 70 de cabinete de consultaţii de ambulatoriu, 19 săli de operaţii. Va deservi populaţia din regiunea Moldovei. Suma totală la care se ridică acest proiect este ridică la 500,35 milioane de euro, atât prin investiţii guvernamentale cât şi prin împrumuturi BEI”, a spus ministrul Nelu Tătaru.
El a spus că este importantă construcţia SRU deoarece actualul Spital Judeţean de Urgenţe, Spitalul „Sf Spiridon”, este depăşit şi nu mai poate îndeplini o serie de criterii, unele dintre ele didactice. „Avem în acest moment un Spital Judeţean de Urgenţă, dar după cum ştiţi şi ştiu şi eu, că sunt produs la şcolii ieşene de chirurgie, nu este optim şi nici nu poate înlesni atât activitatea medicală cât şi activitatea didactică. În viitorul Spital Regional vom regăsi şi spaţii pentru activitatea didactică pentru UMF. Spitalul Regional Iaşi este cel mai avensat în acest moment, ne aflăm la faza de proiect şi verificator de proiecte. Sperăm ca paşii să se desfăşoare într-un ritm alert. Voi urmări ca acest parcurs să fie cât mai scurt şi să avem operaţionalizarea spitalului cât mai repede, să nu aşteptăm acel termen care este dat în contractul cu BEI sau în contractul pe care-l avem pentru cele trei spitale judeţene”, a spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul Tătaru, din nou în fața Spitalului mobil
Vizita delegaţiei oficiale a premierului Orban a început la amplasamentul unui spital. Ea s-a terminat tot la un spital. La Spitalul Mobil de la Leţcani. Ministrul Sănătăţii a anunţat că după vizita oficială făcută alături de premierul Orban în mai multe locaţii din Iaşi se va duce personal să evalueze situaţia de la spitalul modular pentru COVD-19 de la Leţcani. „Voi merge acolo să evaluez personal situaţia de la nivelul spitalului modular. Eu am mai fost şi acum o lună şi acum două luni, ştim cât de greu s-a născut acest spital. Interesul nostru, al Guvernului, este ca fiecare pacient să beneficieze de sănătate, să beneficieze de activitate medicală în condiţii normale şi în condiţii legale care să nu îi pună în niciun fel în pericol viaţa. Voi merge, voi evalua şi veţi avea şi amănunte”, a declarat Tătaru.
Premierul Orban a dat asigurări că liberalii nu împiedică funcţionarea spitalului mobil dacă acesta îndeplineşte toate criteriile de funcţionare. „PSD politizează tot. Noi am mai avut spitale modulare şi ştim ce înseamnă toate condiţiile care trebuie respectate. Am avut la Bucureşti, Braşov... Am susţinut aceste proiecte de realizare a spitalelor modulare care să primească spitale cu COVID-19. Sunt convins că ministrul Tătaru va face o analiză obiectivă şi serioasă. Ce ne dorim este să se poată pune la dispoziţia pacienţilor această facilitate, dar, desigur, cu respectarea condiţiilor care se impun în astfel de condiţii. Sunt foarte multe condiţii, multe dintre ele de natură tehnică”, a spus Orban. Ioana MUNTEANU
Spitalul Regional de Urgență va avea 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru Unitatea primiri Urgențe, 40 de paturi pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor găsi 70 de cabinete de consultaţii de ambulatoriu și 19 săli de operaţii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau