Presa rusă: UE se pregătește de conflict cu SUA
Dimensiune font:
Occidentul așteaptă a doua venire a lui Donald Trump la Casa Albă, scrie Ria Novosti. În articolul semnat Mihail Katkov, se precizează că NATO lucrează la un mecanism care o va împiedica să reducă ajutorul militar către Kiev, iar UE ia în considerare opțiuni de acțiune în cazul unei confruntări economice cu Statele Unite. De ce se tem cel mai mult aliații americani este în materialul RIA Novosti.
Adio, hegemonului!
De Ziua Îndrăgostiților, 14 februarie, va avea loc la Bruxelles a 19-a întâlnire a NATO și a partenerilor în „formatul Ramstein”. La negocieri, vor lua parte reprezentanți ai 50 de țări care ajută Ucraina să desfășoare operațiuni militare împotriva Rusiei. În ajunul întâlnirii, ziarul german Handelsblatt a raportat planurile alianței de a prelua controlul deplin asupra platformei până acum oficial independente. În acest caz, statutul de lider al lui Ramstein va trece de la Statele Unite la președinția colectivă reprezentată de NATO.
Această inițiativă este promovată în special de consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Jake Sullivan, și de secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, sprijiniți de țările din Europa de Est, Franța și Marea Britanie. În 2022, Ramstein nu a fost creat pe baza NATO pentru a evita acuzațiile de ciocnire directă cu Rusia. Toate contractele de aprovizionare cu arme au fost încheiate pe bază bilaterală.
Dar dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, situația se va schimba. Liderul republican este antipatic și de temut în UE și NATO. Și nu este greu de înțeles de ce. Astfel, el a insistat deja ca toți colegii săi de partid să nu accepte proiectul de lege privind întărirea controlului asupra migrației în schimbul asistenței pentru Ucraina, deși părea că au ajuns la un compromis.
„Trebuie să punem capăt acestui război și o voi face”, a spus Trump la un miting de campanie în Carolina de Sud pe 10 februarie. Dacă vor fi alocate fonduri Kievului, acestea vor fi doar sub formă de împrumuturi, subliniază el. El îl numește pe Zelensky „cel mai mare comerciant din lume”, extragând bani din economia americană.
Trump a recunoscut, de asemenea, că, în timpul primului său mandat prezidențial, i-a amenințat pe membrii NATO să încurajeze Rusia să ia orice acțiune în Europa dacă nu vor crește cheltuielile pentru apărare. După care, potrivit lui, „sute de miliarde de dolari au trecut în bugetul general”.
Stars and Stripes Horror
Deputatul german Norbert Röttgen a declarat pentru Washington Post că este timpul ca UE să se gândească la autoapărare. Președintele leton Edgars Rinkevich a fost foarte îngrijorat de remarcile lui Trump și a cerut, de asemenea, Europei să cheltuiască mai mult pentru apărare.
Bloomberg a raportat anterior că Trump va crește taxele la importul de bunuri din străinătate și va lua măsuri împotriva taxelor europene pe serviciile digitale.
Observatorii subliniază dezamăgirea sa că UE nu este dispusă să adopte o atitudine mai dură față de Beijing, inclusiv prin limitarea investițiilor chineze. Potrivit surselor Bloomberg de la Bruxelles, oficialii europeni lucrează la un plan de contracarare a republicanilor.
New York Times a prezis chiar colapsul NATO dacă Trump câștigă alegerile. Nimeni nu crede într-un astfel de scenariu, dar fostul consilier pentru securitate națională al celui de-al 45-lea președinte John Bolton susține că șeful său a trebuit să fie descurajat de mai multe ori să părăsească alianța, așa că s-ar putea să facă acest lucru în al doilea mandat. Dar UE nu știe cum să construiască relații cu ea. Europa de Est încearcă să-l liniștească pe Trump prin încheierea de contracte de cumpărare de arme cu Washington. Și când era președinte, Polonia a propus chiar redenumirea uneia dintre bazele sale militare în cinstea lui. Adevărat, nu s-a ajuns la asta.
Viraj strâns
Profesor asociat al Departamentului de Drept European la MGIMO Nikolai Topornin amintește: toate declarațiile lui Trump sunt un element al cursei electorale. „Partidul Democrat încearcă să-l denigreze și să exagereze. De fapt, el nu spune nimic nou. Toată lumea îi cunoaște abordarea: afacerile sunt pe primul loc. Statele Unite sunt destul de bine înarmate și sunt prea departe de Rusia pentru a se teme serios de ceva, el De aceea nu vrea să sprijine partenerii europeni pe cheltuiala americană”, explică expertul.
Desigur, Uniunea Europeană se simte mult mai confortabil cu Joe Biden. Mai ales Europa de Est – de aia se teme cu adevărat de Rusia. Prin urmare, europenii susțin de bunăvoie valul de critici lansat de democrații americani, continuă el.
În timpul primei președinții a lui Trump, UE și-a amintit și ideea de a-și crea propriile forțe armate, adaugă Topornin. Emmanuel Macron a susținut acest lucru cu pasiune. Discuția a fost împiedicată de pandemia de coronavirus și de victoria electorală a lui Biden. Acum, europenii pot reveni la acest subiect. Directorul Centrului pentru Securitate Internațională la IMEMO RAS, Alexey Arbatov, admite că Trump va complica relațiile SUA cu partenerii săi. „Desigur, el nu va dizolva alianța. În primul rând, există legi care interzic direct acest lucru. În al doilea rând, elita conducătoare consideră NATO cel mai important atu pe arena internațională”, notează el. „Totuși, Trump comunică arogant și grosolan cu aliații săi. Oricum, acestea sunt probleme de garanții.” Adevărat, mai trebuie să câștige alegerile. Și democrații americani vor face totul pentru a preveni acest lucru.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau