Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea vinde propriei soții un teren aflat în proprietatea Primăriei
Dimensiune font:
Pe data de 30 iulie 2020, în cadrul ședinței Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, 16 consilieri au aprobat vânzarea unui teren din domeniul public al orașului, pentru suma de 11.660 de euro, către soția primarului în funcție. Anterior acestei aprobări, terenul respectiv a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al municipiului. Inițiatorul acestei hotărâri a fost chiar soțul doamnei Gutâu, primarul Mircia Gutău.
Vezi AICI hotărârea de consiliu local! (.pdf)
Inițial, terenul care a fost vândut doamnei Gutâu, soția primarului Mircia Gutau, se află în folosința acesteia pe baza unui contract de concesiune, prețul anual plătit pentru teren fiind de 28.40 dolari, adică 2.36 dolari în fiecare lună.
Pe teren a fost amenajat biroul notarial “Notar Public Gutau Mariana”, care avea la primul nivel o ieșire în consolă de 10 metri pătrați în plus, pe domeniul public, față de suprafața concesionată. Ca să fie rezolvată și această mică problemă, în luna ianuarie 2019 s-a aprobat trecerea din domeniul public în domeniul privat al Primăriei a terenului, în suprafață totală de 29 mp (19 mp concesionati + 10 mp ieșire în consolă). În acest fel, cei 10 metri pătrați în plus, folosiți în mod ilegal timp de ani de zile de doamna Gutău, au fost “legalizați” cu semnătura propriului soț.
Aliniatul 1, HCL 21/2019: “Se aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat a terenului în suprafață totală de 29 mp”
Aliniatul 2, HCL 21/2010: “Se aprobă suplimentarea suprafeței de teren concesionată, cu suprafață de 10 mp, cu prețul concesiunii pentru suprafață suplimentată de 334 euro/mp/25 ani și se recuperează până la dată de 14.08.2021.”
Totodată, HCL 99/2003 a fost modificat, mai apoi, prin HCL 177/64/2004, cu mențiunea că “prețurile de concesionare sunt aplicabile pentru contractele prin care se concesionează terenuri pentru accese secundare sau extinderea construcțiilor existente și se achita la semnarea contractelor”. Numai că, în septembrie 2004, atunci când s-au aprobat cele mai sus menționate, doamna Gutau deja avea toate actele semnate, iar construcția biroului notarial era deja în picioare.
Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutau, și-a exprimat punctul de vedere pe o rețea de socializare: “Întregul demers s-a bazat pas cu pas pe legislaţia în vigoare din domeniu, beneficiind de avizele de specialitate ale juriştilor din cadrul Primăriei municipiului. În cazul în care peneliştii locali sunt dispuşi să depăşească stadiul de cârcoteală pe reţelele de socializare – o zonă ce le este foarte dragă şi unde pot debita, susţinuţi de postacii de serviciu, minciuni nesfârşite fără teamă de vreo sancţiune – îi invit să atace în contencios administrativ, la Instituţia Prefectului, această Hotărâre de Consiliu. Altfel, toată vorbăria lor împănată cu haştag-uri de pe Facebook nu valorează doi bani.”
Primarul amintește de legislația în vigoare din domeniu, dar se pare că nici el nu prea știe ce spune aceasta cu exactitate, deoarece articolul 76 (1) din Legea nr.161/2003 obligă primarii și viceprimarii să nu emită un act administrativ dacă acesta aduce vreun folos material pentru membrii familiei acestora.
Vânzarea acestui teren a încins spiritele în municipiul Râmnicu Vâlcea, un oraș care a fost dominat autoritar, din punct de vedere politic, de către primarul Mircia Gutau, care, mai nou, a reușit să preia controlul asupra organizației județene a PSD.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau