Prof. Dr. Nicholas Dima: ANALIZĂ EXCLUSIVĂ - Războiul din Ucraina… Perspective sumbre. Zelensky își dă seama ca își distruge țara?
Dimensiune font:
In ultimii 50 de ani, am publicat sute de articole, eseuri si analize in limba engleza si majoritatea lor au aparut in America. In cele mai multe din ele am criticat comunismul si am infierat Moscova. Scriam din suflet si eram incurajat, felicitate, si uneori remunerat. O parte din ultimele mele articole au fost culese intr-un volum academic publicat recent la Washington si Londra. In ultima vreme se intampla insa ceva straniu; e foarte greu sa fi publicat daca nu respecti strict linia celor care controleaza mass-media…
Si imi amintesc cum in urma cu exact 48 de ani, stiu acest lucru pentru ca tocmai ma mutasem la Washington, am fost abordat de ‘cineva’ de la o agentie federala Americana care ‘a vrut sa stea de vorba cu mine’ si sa-mi ceara anumite servicii. Am raspuns in mod civilizat si chiar i-am facut o favoare importanta pe care o solicitase. Persoana avea evident relatii si mi-a indicat si unele reviste la care puteam publica. Cand mi-a spus insa ca, daca am nevoie, ma poate ajuta financiar, am zambit. O aluzie similara imi facuse si securitatea in tara. Atunci la Washingon am raspuns ca atata vreme cat luptam impreuna impotriva comunismului nu am nevoie de plata. Am adaugat totusi in gluma ca altfel, as cere un million de dolari. Persoana in cauza mi-a raspuns zambind si afirmand ca avand in vedere inflatia nici un milion de dolari nu mai e o suma mare…
Au trecut anii si acum ‘altcineva’ ma tot intreaba: De ce un om cu experienta si cunostinte mele nu scrie articole in apararea Ucrainei, o tara chipurile pasnica si democrata atacata in mod criminal de Rusia? Nu i-am raspuns, dar intre timp s-au schimbat parametri internationali; se pare chiar ca s-au rasturnat polii pamantului. Si mi-am amintit de un proverb American care mi-a ramas intimparit in minte, anume: Chiar si un ceas defect iti arata ora exacta de doua ori pe zi...! Poate odata in istoria ei are si Rusia putina dreptate! In ce priveste milionul imaginar, cred ca de data aceasta as sugera zece milioane. Si totusi, nu mi-as vinde constiinta. Nu pot sa scriu despre ce se intampla in Ucraina altfel decat simt.
Ucraina si Rusia
A trecut peste un an de la declansarea razboiului. Am ajuns in mijlocul primaverii, dar mult asteptata ofensiva militara anuntata de Ucraina intarzie. Continua insa ofensiva deplomatica a presedintelui Zelensky: vizite in Marea Britanie, Franta, Germania, Italia… intalnire cu Papa la Roma, si finalmente intalnire cu liderii G7 in Japonia. Ucraina cere armament modern, munitii, ajutor economic si sprijin moral. Personal, il admir pe Zelensky pentru zel si pentru hotarirea de a lupta, dar ma intreb daca isi da seama ca isi distruge tara?
Declarativ, alianta NATO sprijina Ucraina fara rezerva, dar viata zilnica a occidentului s-a inasprit evident de cand a fost declansat conflictul. Este foarte posibil ca discrepanta dintre atitudinea liderilor politici si a maselor populare sa duca la un mare impas; poate chiar la o criza de proportii. Intre timp, ucrainienii sufera imens si ma intreb cat vor mai tolera un razboi fratricid care, cu cat se prelungeste mai mult cu atat se indeparteaza si mai mult de o posibila solutie?
Actuala confruntare e distrugatoare pentru Ucraina si periculoasa pentru intreaga lume. Razboiul are loc in Ucraina, dar adevarata confruntare este intre noul globalism occidental, de fapt un socialism vechi in haine noi, si vechea Rusie, unde au reinviat nationalismul si traditiile orthodoxe. Altfel, razboiul se poarta prin mercenari si prin delegatie si adevaratele obiective si interese sunt camuflate cu mare grije. Interesele Rusiei sunt bine cunoscute. Moscova vrea sa-si mentina pozitia de putere regionala. Interesele Americii nu sunt insa tocmai clare. Pentru consum public, Washingtonul sustine ca promoveaza democratizarea politica si cooperarea economica internationala. Rezultatele acestei politici sunt insa contrare asteptarilor. De ce continua Washingtonul sa acorde sume exorbitante Ucrainei in situatia in care Congresul nu poate nici macar sa echilibreze bugetul federal?
Adevarul este ca Rusia nu va ceda niciodata de buna voie Ucraina. In urma cu 50 de ani, cunoscutul scriitor rus si laureat al premiului Nobel, Alexander Soljenitin, declara ca Rusia ar trebui sa pastreze Belarusul si Ucraina si sa renunte la restul imperiului. Deci, nici macar un scriitor liberal ca Soljenitin nu ar accepta pierderea Ucrainei. Apoi, Mihail Gorbaciov, ultimul conducator sovietic si cel care a negociat incheierea razboiului rece, sustine ca i s-a promis ca NATO nu va fi extins catre est. Si totusi, alianta a fost extinsa si Moscova si-a vazut interesele vitale amenintate. In momentul in care insa Ucraina si-a exprimat oficial dorinta de aderare, Moscova a reactionat violent
Privind retrospectiv este greu de precizat daca intentia Ucrainei de aderare la NATO a constituit mobilul agresiunii Rusiei or a fost folosit doar ca pretext. Cert este ca urmarile agresiunii sunt de acuma riscante pentru toata lumea. Ce vor beligerantii?
Ucraina se vrea independenta si doreste sa-si recupereze teritoriile ocupate de Rusia. In acest sens se agata cu disperare de America si de occident. Kievul ingora insa faptul ca Ucraina de azi este in buna parte creata de fosta Uniune Sovietica si ca granitele ei au fost stabilite in mod abuziv, arbitrar si artificial. Si mai exista o problema. De ce a fost declansat acest razboi la trei decenii dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice? Probabil pentru ca globalistii au ajuns la convingerea ca in conditiile actuale Rusia e slaba si nu poate riposta si Ucraina condusa de Zelensky e dispusa sa confrunte Moscova. Or poate pentru ca aceiasi papusari globalisti care dirijeaza America se tem de o viitoare confruntare cu China si in aceasta perspectiva trebuie ca mai intai sa castige razboiul din Ucraina!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau