Profesorul Mircea Coșea, despre taxa pe supraprofitul băncilor: ‘Cel mai mare client al băncilor este statul român. Înseamnă că va fi un bumerang și se va întoarce împotriva lui’
Dimensiune font:
Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre ce ar însemna impunerea unor taxe pe profiturile înregistrate de bănci.
Economistul Mircea Coșea a atras atenția asupra consecințelor unei astfel de măsuri: ”Statul este cel care se împrumută la bănci cel mai mult, ceea ce înseamnă că va fi un bumerang și se va întoarce împotriva lui”.
”Este un lucru care sună foarte bine. Sunt niște vorbe foarte bine alese ale domnului ministru și, în general, ale Guvernului, pentru că toată lumea așteaptă o anumită măsură care să instaureze o dreptate în societatea aceasta în care, pe parcursul crizei, băncile și multinaționalele au câștigat enorm. Au avut profituri foarte mari. Altfel spus, intenția este foarte bună, problema este dacă se poate aplica în practică.
O tactică foarte bine pusă la punct
Avem două exemple care trebuie gândite foarte bine. Primul este 2019, atunci când OCDE împreună cu vreo 170, până la 200 de state au semnat un fel de protocol prin care se recomanda impozitarea cu 15% a profiturilor obținute de societățile multinaționale pe teritoriul de acțiune. Nu s-a aplicat, pentru că există o tactică foarte bine pusă la punct, bine plătită a acestor companii de optimizare fiscală, transferă profitul în mod legal dintr-o parte în alta și este greu de prins”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea.
O povară în plus
Întrebat dacă, în cazul în care autoritățile vor decide să impună, totuși, astfel de taxe, băncile nu vor fi tentate să crească dobânzile sau alte costuri pentru a-și recupera paguba, analistul a răspuns afirmat. ”Evident și este exemplul foarte recent al Italiei, unde sunt foarte multe discuții pe această temă. Impozitarea poate duce la creșterea dobânzilor și va duce, în mod sigur. Iar acest lucru înseamnă o povară în plus pentru cei care iau credite.
Iar în condițiile României, lucrurile sunt mai complicate, pentru că cel mai mare client al băncilor este statul român. El este cel care se împrumută la bănci cel mai mult, ceea ce înseamnă că va fi un bumerang și se va întoarce împotriva lui. Există însă și alte metode practicate. Există o experiență în literatura economică de acum vreo zece ani. Marea Britanie, Australia și, într-o mare măsură, și Noua Zeelandă, au avut astfel de probleme și au ajuns la un acord cu băncile în sensul în care nu plătesc această taxare, dar intervin mai mult în economie.
Adică facilitează creditarea economiei sau chiar finanțează anumite programe de interes local. Băncile vor trebui, până la urmă, să înțeleagă că acest profit trebuie, cumva, să intre într-o arie a moralității și a dreptății. Dar cum și în ce fel este greu de spus”, a punctat profesorul de economie, potrivit dcbusiness.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau