Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”
Dimensiune font:
* Senatul a votat un proiect de lege pentru mai multe porții de lactate, fructe și legume pentru copii
Senatul României a adoptat ieri, cu 119 voturi „pentru” din 120, transformarea Programului de alimentație școlară din actualul „Corn, fruct și lapte” în Mic Dejun Sănătos, o inițiativă a deputatului REPER Cătălin Teniță. Proiectul prevede mărirea numărului de porții de produse lactate, de panificație, fructe și legume pe care copiii din școli le vor primi. Proiectul de lege merge la aprobare la Camera Deputaților, for decizional.
În urmă cu o săptămână, Comisia pentru învățământ a Senatului a dat raport de adoptare cu unanimitate pentru modificările propuse: lapte și produse lactate, 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent), fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent), cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție, alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten, susținerea micilor producători locali (licitații pe loturi de mai mică extindere geografică și cu separare a tipurilor de produse/servicii achiziționate), posibilitatea de susținere a bugetelor prin decontarea în timp util (afectează cele mai mai vulnerabile comunități).
„Le mulțumesc colegilor de la Senat de la toate partidele, colegi care s-au preocupat cu seriozitate și au înțeles această temă, aducând amendamente necesare și arătând încă o dată că numai un efort comun, transpartinic, poate genera progres pentru copiii României. Un prim pas este această îmbunătățire a unui program de alimentație școlară esențial în minima bunăstare a multor copii. Mergem mai departe la Camera Deputaților, cu speranță!”, a declarat deputatul inițiator al proiectului, Cătălin Teniță.
Cornuri vechi
În prezent, în condițiile actualului program „Cornul și Laptele” în Școli, un copil primește constant, în fiecare zi de școală, doar cornul, pe când laptele și produsele lactate se oferă doar câte trei porții pe săptămână, iar fructe și legume doar de două ori pe săptămână. Totodată, cornul este vechi, legea permițând să fie consumat chiar și după 7 zile de la producție, iar produsele oferite nu sunt diversificate și nu acoperă suficient din necesarul zilnic de elemente nutritive necesare unui copil, spune inițiatorul proiectului legislativ. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau