Radu Tudor: De ce nu poate trage România în dronele rusești
Dimensiune font:
Incidentele repetate cu dronele agresor ale Rusiei care cad pe teritoriul României aduc în discuție un aspect legislativ imposibil de ignorat în astfel de situații de urgență, anume că Armata Română nu poate trage asupra dronelor rusești pentru că legea o împiedică, scrie Radu Tudor pe blogul său.
„Pe scurt, Armata Română nu poate folosi armamentul și muniția din dotare decât în poligoane și centre de instrucție (...) Pentru că dronele rusești nu cad în interiorul poligoanelor ci aiurea, pe teritoriul României cu precădere în zona de est, sistemele de apărare antiaeriană, cu diverse calibre, nu poate fi legal utilizat. În privința violării spațiului aerian românesc, avem câteva prevederi legale ce lasă, din păcate, loc interpretărilor (...) Este, așadar, un cerc vicios. MApN este abilitat să aplice interzicerea zborurilor dronelor cu explozivi. Dar nu are capacitatea legală de a folosi armamentul și muniția în afara poligoanelor. Iar de mai bine de un an, de când ne confruntăm cu violarea spațiului aerian sau a celui terestru de către dronele rusești, nimeni nu a dorit să modifice legislația pentru a oferi Armatei capacitatea legală de ripostă militară”, conform sursei citate.
Aeronave F-16 au fost ridicate de la sol
MApN a informat că sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, aceasta fiind monitorizată şi de două avioane F-16. De asemenea, există indicii că bucăţi dintr-o dronă ar fi căzut într-o zonă nelocuită din Periprava.
”Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08. Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită, în proximitatea localităţii Periprava. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol, cercetări în zonă”, au transmis reprezentanţii MApN.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau