Rânjetul lui Putin și avertismentul unui fost șef al NATO: „Ucraina riscă înfrângerea pentru că Vestul se teme de victoria Ucrainei”

22
22-1

Dimensiune font:

| 11-12-2023 06:44

În urmă cu un an, când Rusia încasa o înfrângere umilitoare în războiul cu Ucraina, Vladimir Putin rânjea. Acum, Putin pare să rânjească din nou, dar din alt motiv: Ucraina nu prea are cum să câștige războiul cu Rusia. Eșecul contraofensivei din vara lui 2023 a arătat că ucrainenii pur și simplu nu pot să-i alunge pe ruși din țara lor, în ciuda speranțelor și, mai ales, a ajutorului militar acordat în ultimii doi ani de Occident. Acum, Ucraina depinde în mod „existențial” de ajutorul occidental. O decizie în acest sens este așteptată săptămâna viitoare, în cadrul unui summit crucial de la Bruxelles al liderilor UE, în care se propune acordarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro menit „a ține Kievul în viață” până în 2027, conform Reuters. Ungaria lui Viktor Orban, unul dintre minionii preferați ai lui Putin amenință însă că va apela la dreptul său de veto și va bloca propunerea. Concomitent, un ajutor similar de peste 110 miliarde de dolari a fost recent blocat în Congresul SUA. Tăierea sprijinului financiar ar reprezenta o lovitură puternică pentru forțele Kievului, care arată deja semne de epuizare după aproape doi ani de război cu Rusia lui Putin.

Da, ajutoarele militare occidentale promise Ucrainei au ajuns la fundul sacului. Creditele de angajament au atins cele mai joase niveluri în perioada august-octombrie: o scădere de 87% faţă de intervalul similar din 2022, la nivelul de 2,11 miliarde de euro.

Guvernul ucrainean se așteaptă la un deficit bugetar de circa 43 de miliarde pentru anul 2024. Pentru a acoperi această „gaură la buget” e nevoie de împrumuturi de pe piața internă („bonduri de război” emise de ministerul Finanțelor) dar mai ales de ajtuoare financiare externe.

Cele 50 de miliarde de euro promise de UE s-ar potrivi mănușă, dacă pachetul nu s-ar lovi de opoziția Budapestei. E adevărat, acești bani pot fi, totuși, acordați Ucrainei, mergând însă pe „drumul cel lung”: semnarea de acorduri bilaterale între Kiev și fiecare membru UE în parte - o modalitate complicată, lungă și extenuantă.

Fost comandant suprem al NATO: Ucraina riscă să piardă războiul

Fix pe acest „trend” de extenuare și aparent abandon din partea Occidentului, a venit o declarație surprinzător de dură făcută de generalul american Philip M. Breedlove, fostul comandant suprem al forțelor NATO, care, într-un interviu acordat pentru Berliner Zeitung, a pus în mod brutal degetul pe rană și a decretat:

„Țările occidentale se tem de o victorie a Ucrainei”

Breedlove a spus că, în aceste condiții, „Ucraina poate să piardă războiul” și a cerut liderilor statelor occidentale să-și schimbe „radical” modul de gândire în ceea ce privește abordarea războiului din Ucraina.

Breedlove, care a fost șef al forțelor SUA în Europa și comandant suprem al forțelor NATO a concluzionat că, în acest moment, liderii politici occidentali „nu își doresc” ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia. Generalul american crede că strategie de descurajare a Rusiei „dă roade” iar politicienii occidentali sunt pur și simplu „paralizați de frică” deoarece „nimeni nu poate să prezică ce se va întâmpla în cazul unei înfrângeri a Rusiei”.

Pe de altă parte, cifrele și procentele referitoare la scăderea drastică a ajutorului militar nu fac decât să arate cantitatea enormă de care a beneficiat, totuși, Kievul, până în prezent, din partea SUA, NATO și UE. Practic, Occidentul a livrat până acum Ucrainei tone de bani, la propriu: peste 68 de miliarde de dolari, mai exact.

În total, din februarie 2022, odată cu declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, aliații Kievului, Banca Mondială și FMI-ul au promis ajutoare de aproape 255 de miliarde de euro, din care 182 miliarde pe termen scurt, deja livrate sau prevăzute până la sfârşitul acestui an, conform datelor publicate de Institutul de Economie Mondial Kiel, din Germania.

Angajamentele constau în 141 de miliarde de euro asistenţă financiară, 16 miliarde ajutoare umanitare şi 98 de miliarde ajutoare militare. În trimestrul august-octombrie, totalul a fost cel mai scăzut, iar din cele 42 de ţări donatoare urmărite de Institutul Kiel, doar 20% au promis noi pachete, angajamentele Uniunii Europene şi ale Statelor Unite fiind „limitate”.

136 de milioane de dolari - „nota de plată” a unei zile de război contra armatei ruse

Conform datelor ministerului ucrainean al Finanțelor, Uniunea Europeană este, în acest moment, principalul finanțator al bugetului de stat al Kievului, cu peste 17 miliarde de dolari. Pe „locul doi”, este guvernul Ucrainei, cu 14,5 miliarde, iar „pe locul trei” e SUA, cu aproape 11 miliarde.

Conform FMI, Ucraina are nevoie de 3 miliarde de dolari pe lună pentru ca instituțiile statului să nu intre în colaps. Efectiv, ajutoarele financiare occidentale au plătit până acum salariile ucrainenilor.

Practic, o zi de luptă cu armata lui Putin costă Ucraina 136 de milioane de dolari, după cum a declarat ministrul ucrainean de Finanțe Serhii Marcenko.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Traian Băsescu, acid după realegerea Maiei Sandu: Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a învins Maia Sandu
04/11/2024 14:18

Fostul presedinte Traian Băsescu comentează acid rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Maia Sandu a fost realeasă in functie cu ajutorul voturilor din diaspora, scenariu care a decis si presedintii Ro ...

Alegeri în SUA - Cum arată ultimele sondaje
04/11/2024 12:27

Cursa electorală din SUA este foarte stransă cei doi candidatii fiind foarte aproape la egalitate. Democrata Kamala Harris are un usor avantaj in fata lui Donald Trump la nivel national. Lupta se va decide in ...

La Guvern se pregătește un plan de amploare: Crește bugetul apărării și se recrutează militari
04/11/2024 12:10

In cadrul Guvernului se analizează contextul international si războiul de la granita Romaniei generează fiori reci pe sira spinării. Tocmai din acest motiv, Guvernul urmăreste să crească bugetul alocat A ...

Necazuri cu integritatea pentru un medic, un consilier județean și doi polițiști
04/11/2024 11:25

Agenţia Naţională de Integritate a constatat avere nejustificată, stare de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală in cazul a şase persoane care au probleme de integritate, printre ca ...

De ce alegerile din SUA se țin în prima marți din luna noiembrie?
04/11/2024 10:52

  Alegerile din Statele Unite au loc in fiecare an in prima marti din luna noiembrie, o traditie care datează din secolul al XIX-lea. Dar de ce această zi si de ce această lună? Motivele p ...

Marcel Ciolacu o felicită deja pe Maia Sandu pentru victoria uriașă: 'Este un moment de mare mândrie și speranță pentru toți'
04/11/2024 04:59

Liderul PSD Marcel Ciolacu o felicită deja pe Maia Sandu pentru victoria uriasă in alegerile prezidentiale din Republica Moldova. „Moldovenii din intreaga lume au scris azi istorie. Si-au reconfirmat in fat ...

Elena Lasconi vrea schimbarea liderului liberal pentru o guvernare comună USR-PNL. Pe cine propune în locul lui Ciucă
04/11/2024 04:52

Preşedinta USR, Elena Lasconi, candidata partidului la prezidenţiale, a declarat că după alegeri vede o guvernare USR, alături de un PNL care să fie condus de Ilie Bolojan. Ea a susţinut că Nicolae Ciu ...

Maia Sandu și-a proclamat victoria: Dragi moldoveni ați salvat Moldova!
04/11/2024 04:49

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, candidat la propria succesiune si-a proclamat victoria imediat după miezul noptii. Ea a multumit moldovenilor pentru vot, le-a spus că au salvat democratia si a an ...

Autostrăzi pentru Moldova. PSD, calea sigură pentru Iași, calea sigură pentru dezvoltare
03/11/2024 17:16

„Pentru Iasi si pentru toată regiunea Moldovei, Guvernul Ciolacu realizează două mari proiecte de infrastructură rutieră, extrem de importante: autostrăzile A7 si A8. 1) Autostrada „Moldovei& ...

Rareș Bogdan, despre ”căsnicia” cu Ciolacu: Suntem în aceeași casă, dar nu mai dormim în același pat
03/11/2024 15:53

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a comparat relatia dintre liberali si social-democrati cu o căsnicie in care ”suntem in aceeasi casă, dar nu mai dormim in acelasi pat”. Rares Bogdan a spus, despre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei