România, obligată de UE să renunțe de urgență la clauza de confidențialitate. Toate companiile de la noi nu vor mai avea voie să impună regula
Dimensiune font:
Potrivit unei directive a Uniunii Europene, clauza de confidențialitate a salariului va fi desființată. Astfel, angajatorii vor avea obligația de a face transparente toate salariile. Mai mult, vor exista companii de asigurare pentru a verifica dacă legea este respcetată.
Decizia UE a fost luată pentru a fi respectat principiul egalității de plată pentru o muncă de aceeași valoare între femei și bărbați. În plus, potrivit noii directive, pentru aceeași muncă nu mai pot fi făcute diferențe salariale mai mari de 5% între cele două sexe.
Obligațiile angajatorilor după aplicarea noii directive UE
Termenul limită de implimentere a Directivei (UE) 2023/970 este data de 7 iunie 2026. Prin intermediul acestei noi reguli, Parlamentul European dorește implementarea unor standarde de transparență salarială, prin:
- introducerea unor obligații de raportare pentru marii angajatori cu privire la egalitatea de remunerare;
- reglementarea dreptului angajaților la informații din partea angajatorului cu privire la nivelul lor salarial și la nivelurile salariale medii;
- crearea unor mecanisme care îmbunătățesc aplicarea principiului egalității de remunerare și munca de aceeași valoare.
Datele referitoare la discrepanțele salariale dintre femei și bărbați vor trebui să fie obligatoriu raportate de către toți angajatorii. Aceste raportări vor fi transmise către organismele de monitorizare competente, care momentan nu au fost create în țara noastră. Totodată, în cazul unei diferențe de cel puțin 5% , care este nejustificată obiectiv și neremediată în termen de 6 luni de la data transmiterii ei, existentă între angajații de gen feminin și masculin va provoca demararea unei evaluări comune, prin cooperarea angajatorului cu partenerii sociali.
Noi drepturi pentru angajați
În plus, angajații care se consideră nedreptățiți ca urmare a nerespectării principiului egalității de remunerare se vor putea adresa instanței de judecată, unde trebuie să prezinte fapte referitoare la existența discriminării directe sau indirecte. EDventualele despăgubiri pe care le poate stabili instanța trebuie să includă recuperarea integrală a plăților restante și a primelor sau a plăților în natură aferente. La acestea se pot adăuga despăgubirile pentru oportunitățile pierdute, prejudiciile morale, dar și orice prejudiciu cauzat de alți factori relevanți, precum și dobânzi de întârziere.
Cum este văzută de avocați noua legislație
Avocata Anca Atanasiu, Senior Managing Associate, Băncilă, Diaconu şi Asociaţii, a analizat implicațiile noilor obligașții impuse angajatorilor.
„Transparența salarială înainte de angajare – angajatorii vor furniza candidaților informații privind nivelul inițial al salariului sau intervalul aferent în cadrul căruia acesta se poate stabili. Anunțurile de angajare trebuie să fie neutre din punct de vedere al genului.
Transparența salarială după angajare – angajatorii vor fi obligați să informeze salariații despre criteriile obiective care sunt utilizate pentru a determina leafa, evoluția acesteia și nivelurile salariale.
Munca de aceeași valoare – are la bază criterii nediscriminatorii, obiective și neutre din punctul de vedere al genului: competențele, efortul, responsabilitatea, condițiile de muncă și orice alți factori relevanți.
Interzicerea clauzelor de confidențialitate a salariului – Salariații nu vor mai putea fi împiedicați să divulge informații despre remunerația lor. Totuși, angajatorii vor putea solicita salariaților să le utilizeze numai în scopul de a-și exercita dreptul la egalitatea de remunerare. Nu pot exista diferențe salariale mai mari de 5%.”, a declarat avocata Anca Atanasiu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau