Ruptură de cutumă şi de trecutul rusesc! România nu va organizează ceremonii pe 9 mai de Ziua Victoriei / Proiect de lege pentru a marca Ziua Victoriei pe 8 mai
Dimensiune font:
Până în acest moment, Ministerul Apărării Naţionale nu a făcut niciun anunţ despre ceremoniile de Ziua Victoriei de anul acesta. Anul trecut, Ziua Victoriei a fost omagiată pe 9 mai, odată cu Moscova, la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, printr-o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori.
România aniversează în fiecare an pe 9 mai, odată cu Moscova, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru a fost dezbătut de istoricul militar colonel Florin Şperlea, în articolul
„8 mai 1945 este Ziua Victoriei. Pe scurt, faptele. La 7 mai, are loc la Reims, o localitate din nord-estul Franţei, semnarea actului de capitulare necondiţionată, la care a fost prezent şi generalul sovietic Ivan Susloparov. Stalin a spus că acesta nu a avut mandat pentru a semna actul şi a cerut o nouă ceremonie, în Berlin (pentru a marca înfrângerea Germaniei în capitala sa), actul ca atare stând sub semnul diferenţelor de fus orar. Pentru occidentali, rămâne data de 8 Mai, ca Zi a Victoriei împotriva Germaniei naziste, în vreme ce URSS, în ţările est-europene, comunizate brutal, sub ocupaţia Armatei Roşii, a impus în calendarul oficial al sărbătorilor ziua de 9 Mai,” a scris Florin Şperlea.
În 2020, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a propus o lege care să clarifice definitiv că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de NATO, şi nu pe 9 mai, pe model stalinist, care a fost votată de Senat, dar s-a blocat la Camera Deputaţilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau