Scenarii privind destrămarea Rusiei după înfrângerea lui Putin în Ucraina

17

Dimensiune font:

| 10-01-2023 16:39

De când încercarea Rusiei de a pune mâna pe Kiev și de a instala un guvern marionetă a eșuat în primele zile de război, înfrângerea Kremlinului în Ucraina a devenit din ce în ce mai probabilă.

Deci, ceea ce este izbitor după aproape un an de război este absența aproape completă a oricărei discuții între politicieni, politologi, analiști și jurnaliști despre consecințele înfrângerii pentru Rusia. Aceasta este o lipsă periculoasă de imaginație, având în vedere potențialul de colaps și dezintegrare a Rusiei, scrie Oleksandr Motil, profesor de științe politice la Universitatea Rutgers din New York, într-un articol pentru Foreign Policy.

De fapt, combinația dintre un război eșuat în străinătate și un sistem fragil și tensionat în interiorul Rusiei crește probabilitatea colapsului într-un fel sau altul în fiecare zi. Indiferent dacă este bine sau rău pentru Occident, acesta este un rezultat pentru care politicienii ar trebui să fie pregătiți.

Luptă violentă pentru putere între naționaliștii de extremă dreapt

Există diferite scenarii despre ceea ce s-ar putea întâmpla în Rusia după ce înfrângerea sa din Ucraina devine și mai clară. Cel mai probabil, este plecarea din funcție a președintelui rus Vladimir Putin, după care va începe o luptă violentă pentru putere între naționaliștii de extremă dreapta care vor să continue efortul de război și să distrugă ierarhia politică existentă, conservatorii autoritari care sunt interesați de existența sistemului și o renaștere a mișcării semi-democratice, menite să pună capăt războiului și reformarea Rusiei.

Nu putem ști cine va câștiga, dar putem prezice cu siguranță că lupta pentru putere va slăbi regimul și va îndepărta Rusia de ceea ce rămâne din potențialul său militar. La rândul său, un regim slăbit combinat cu o economie care funcționează prost îi va invita pe rușii nemulțumiți să iasă în stradă, poate chiar cu arme, și va încuraja unele unități politice non-ruse din cadrul Federației Ruse să aleagă o mai mare independență. Candidații principali sunt Tatarstan, Bașkortostan, Cecenia, Daghestan și Sakha. Dacă Rusia supraviețuiește acestor răsturnări, probabil că va deveni un stat client al Chinei. În caz contrar, harta Eurasiei va arăta complet diferit.

Dezintegrarea controlului centralizat și prăbușirea federației

Având în vedere întinderile vaste ale Rusiei, istoria îndelungată a regiunilor cu probleme și numeroasele grupuri etnice non-ruse – rezultatul secolelor de cucerire imperială – singurul scenariu care merită o atenție semnificativă este dezintegrarea controlului centralizat și prăbușirea federației. Istoria cunoaște multe cazuri de dezintegrare a statelor după războaie, revoluții, tulburări sistemice, crize economice și alte evenimente epocale. Imperiul lui Napoleon s-a prăbușit după campania eșuată de la Moscova și după înfrângerea ulterioară în bătălia de la Leipzig. În 1918, imperiile otoman, austro-ungar, german și rus au suferit înfrângeri militare. Desigur, oamenii, deciziile și politica au jucat un rol, dar până la urmă războiul și crizele economice și sociale asociate cu acesta au împins aceste state în pragul haosului politic și adesea a violenței.

Perestroika lui Gorbaciov a ucis din greșeală Uniunea Sovietică

Luați în considerare, de asemenea, prăbușirea Uniunii Sovietice - un rezultat pe care puțini ruși l-au dorit sau chiar și l-au imaginat când Mihail Gorbaciov a ajuns la putere ca lider al Partidului Comunist al URSS în 1985. La începutul anului 1991, majoritatea cetățenilor sovietici au votat la un referendum pentru a-și păstra țara. Cu toate acestea, toate republicile, inclusiv Rusia, și-au declarat suveranitatea în 1990, iar toate, cu excepția Rusiei, și-au declarat independența deplină după o lovitură de stat eșuată din 1991. Dar sistemul s-a prăbușit în primul rând pentru că Gorbaciov a decis să întinerească Uniunea Sovietică prin distrugerea caracteristicilor sale cheie: totalitarismul și planificarea centrală, activând astfel forțele politice, sociale și economice care au forțat în cele din urmă majoritatea republicilor să caute refugiu din haos în autonomie și independență. A fost perestroika — politica lui Gorbaciov de restructurare economică și politică care a ucis din greșeală Uniunea Sovietică.

Dacă Rusia de astăzi va merge pe urmele acestor țări pentru a se prăbuși, ea va avea prea puțin de-a face cu voința elitei ruse sau cu politicile Occidentului. Vor fi implicate forțe structurale mai semnificative. Rusia lui Putin suferă de o serie de contradicții care se întăresc reciproc, care au modelat un stat mult mai fragil decât ar sugera laudele sale. Acestea includ înfrângerea militară, morală și economică a războiului din Ucraina, dar și fragilitatea și ineficacitatea sistemului politic hiper-centralizat al lui Putin; prăbușirea cultului său al personalității macho din cauza înfrângerii, a bolii și a îmbătrânirii sale vizibile; gestionarea greșită a economiei rusești de stat petrolier; corupție generalizată care pătrunde în toate nivelurile societății; și mari diviziuni etnice și regionale în ultimul imperiu nereconstruit al lumii.

Când șeful serviciilor secrete ucrainene Kirilo Budanov și-a sărbătorit ziua de naștere, în urmă cu câteva zile, cu un tort înfățișând Rusia tăiată în mai multe bucăți, a fost, desigur, un act plin de duh de trolling. Dar ideea imaginii de pe glazură nu pare deloc atât de exagerată.

Risc de război civil

Dar dacă scânteia se aprinde și posibilitatea de prăbușire a Rusiei este destabilizatoare și violentă fiind posibil chiar un război civil, susține istoricul Marlene Laruelle, director al Institutului de Studii Europene, Ruse și Eurasiatice de la Universitatea George Washington.

„Prăbușirea ar provoca mai multe războaie civile”, spune ea, explicând că „noile state se vor lupta între ele pentru granițe și bunuri economice”. În același timp, elitele moscovite „vor reacționa dur la orice separatism”.

În mod similar, fostul secretar de stat american Henry Kissinger a susținut că „prăbușirea Rusiei sau distrugerea capacității sale de a conduce o politică strategică ar putea transforma teritoriul său, care se întinde pe 11 fusuri orare, într-un vid contestat”. Grupurile ruse se pot întoarce unele împotriva altora și pot recurge la violență, în timp ce puterile externe folosesc forța pentru a-și susține cererile.

„Toate aceste pericole vor fi exacerbate de prezența a mii de arme nucleare”, a scris Kissinger. Cel mai bun curs de acțiune, susține el, ar fi evitarea ca Rusia să ajungă „neputincioasă prin război” și, în schimb, să o includă într-un „proces de pace”, ale cărui detalii și fezabilitate rămân totuși neclare. Dar aceste avertismente nu înseamnă că ar putea fi și adevărate, scrie Oleksandr Motil.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
VIDEO Declarații Elena Lasconi, după ce a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
24/11/2024 21:13

  Candidata USR, Elena Lasconi, intră in turul al doilea, potrivit exit-poll-ului de la ora ora 21.00. Acesta a obtinut 18,1% din voturi, potrivit CURS.  

Marcel Ciolacu intră în turul 2 - Trei candidați se bat pe locul 2 / Rezultate sondaj Sociopol
24/11/2024 21:10

  Liderul PSD Marcel Ciolacu a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale 2024, cu 22% din voturi, potrivit sondajului Sociopol, prezentat de Romania TV. Pentru locul 2 se luptă trei candi ...

Ce rol are președintele României. Responsabilitățile față de români pe care și le asumă cel care ocupă fotoliul de la Cotroceni
24/11/2024 18:09

 Functia supremă in stat, cea de presedinte al Romaniei, are un rol esential in asigurarea bunei functionări a institutiilor si a societătii. Responsabilitătile presedintelui sunt stipulate in legea fu ...

Prezența la urne - 33 la sută, la ora 16
24/11/2024 16:46

Sectiile de votare pentru primul tur la alegerile prezidentiale 2024 s-au deschis duminică dimineată. Scrutinul se desfăsoară pe parcursul a 14 ore – de la ora 7:00 pană la ora 21:00. În moment ...

Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei