Se caută soluții pentru ieșirea din criza politică
Dimensiune font:
* USR-PLUS și PNL își mențin pozițiile de forță, dar pe un ton mai scăzut * liderii USR-PLUS așteaptă ședința Coaliției de luni pentru a tranșa subiectul retragerii încrederii premierului Florin Cîțu, susțin surse politice
În cea de-a doua zi de criză politică, Coaliția nu a reușit să ajungă la un consens. Războiul dintre USR-PLUS și PNL s-a purtat joi pe cale mediatică, dar pe un ton mai scăzut. USR-PLUS și-a menținut poziția de retragere a sprijinului politic pentru premier, dar și-a trimis miniștrii să participe la ședința de Guvern. De partea cealaltă, liberalii au făcut zid în fața lui Florin Cîțu și au evitat atacurile și confruntarea directă cu USR-PLUS. Fără o intervenție din partea președintelui Klaus Iohannis, tranșarea conflictului se amână până săptămâna viitoare.
Încercând să contracareze la nivel de imagine după ce unul dintre miniștrii săi a fost dat afară din Guvern, fără consultarea alianței, liderii USR-PLUS au decis joi să participe la ședința de Guvern și să stea la aceiași masă cu Florin Cîțu. Ședința de guvern a fost programată la ora 13.00, premierul preluând și atribuțiile de ministru al sănătății în regim interimar. De altfel, Cîțu a încercat să arate că își ia în serios rolul și a participat joi dimineață la o reuniune cu șefii DSP-urilor. Şedinţa a fost lipsită de conflicte, întrucât
liderii USR-PLUS așteaptă ședința Coaliției de luni pentru a tranșa subiectul retragerii încrederii premierului Florin Cîțu, susțin surse politice.
Războiul declaraţiilor
Însă în cursul dimineții, liderii USR-PLUS și cei ai PNL au continuat războiul mediatic, la nivel declarativ. Astfel, deputatul PNL, Florin Roman a transmis că liberalii îl susţin 100% pe Florin Cîţu şi nu se poate pune în discuţie renunţarea la actualul premier, aşa cum propune USR-PLUS. El susţine că o cale de mijloc pentru rezolvarea crizei din coaliţie ar fi ca Ministerul Sănătăţii să fie transferat către PNL și preluat de Nelu Tătaru, un ministru care a dovedit deja că ştie ce are de făcut într-o situaţie de criză sanitară.
La rândul său, primarul PNL al Clujului, Emil Boc, a spus joi că soluția USR-PLUS de a schimba prim-ministrul, după demiterea lui Vlad Voiculescu, nu numai că ar crea un precedent, dar ar arunca România într-un haos, în condițiile în care retragerea sprijinului pentru premier ar însemna căderea întregului Guvern. El le propune partenerilor de coaliție să stea cu picioarele în apă rece și să vadă punctele care unesc partidele din alianța de guvernare.
Și UDMR s-a poziționat alături de PNL. Vicepremierul Kelemen Hunor le-a transmis USR-PLUS că nu există niciun motiv pentru schimbarea premierului Florin Cîțu și că nu poate fi acceptată o astfel de solicitare.
Reamintim că în urmă cu o zi premierul l-a demis pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, fără o consultare în prealabil cu partenerii USR-PLUS.
Decizia a fost luată miercuri, cu acordul președintelui Klaus Iohannis, la două zile după ce coaliția hotărâse ca Voiculescu să rămână în funcție. USR-PLUS l-a acuzat pe Cîțu că a făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare și a cerut o ședință de urgență a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premier. De partea cealaltă, PNL spune că nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau