Serghei Lavrov reacționează după afirmațiile Maiei Sandu: 'Informațiile despre presupusa lovitura de stat au fost livrate de Ucraina'
Dimensiune font:
Rusia susține că Ucraina și Occidentul au o dorință „maniacală de a submina poziția Moscovei în mecanismul 5 + 2" pentru reglementarea transnistreană, a declarat miercuri de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
"Există, desigur, o astfel de dorință maniacă a Kievului și a celor care îi susțin din Uniunea Europeană, în primul rând, de a submina poziția Rusiei în mecanismul 5 + 2, care se ocupă de reglementarea transnistreană, de a slăbi legăturile noastre cu Găgăuzia și de a declara Federația Rusă vinovată de toate necazurile Moldovei, de a cere retragerea pacificatorilor noștri, a grupului nostru de militari care păzesc uriașele depozite de muniție de la Kolbasna", a declarat Lavrov. răspunzând unei întrebări cu privire la acuzațiile privind presupusele intenții ale Rusiei de a destabiliza situația din Moldova, transmite TASS. „Sarcina este de a realiza retragerea militarilor ruși”, a mai acuzat Lavrov.
Rusia acuză Ucraina
Ministrul rus a menționat că guvernul moldovean are o retorică anti-rusă, "pe care Kievul încearcă acum să o încălzească cât mai mult posibil", prin „transmiterea unor informații confidențiale despre provocările și loviturile de stat presupus planificate de Federația Rusă, vrea să abată acuzațiile de eșec al politicii socio-economice în țară”. "Deși ei (n. r.: autoritățile moldovene) continuă să spună că 'trebuie să rezolvăm problema Transnistriei, retragerea trupelor ruse exclusiv prin metode diplomatice', acestea sunt împinse într-o cu totul altă poziție, sunt împinse să se asigure că procesele legitime ale publicului sunt suprimate cât mai aspru posibil", a adăugat șeful departamentului diplomatic rus.
Lavrov: "Vrem să avem relații bune cu Moldova!"
"Am făcut o declarație la Ministerul de Externe [al Rusiei], unde am spus că nu este în interesul nostru", a subliniat Lavrov. "Vrem să avem relații bune cu Moldova, de prietenie, Moldova multinațională, dar aceasta este, desigur, o stradă cu două sensuri. Politicienii care au preluat acum puterea în această țară și care, în general, și-au declarat dorința de a adera la Uniunea Europeană și aproape de a se reuni cu România, sau chiar de a cere NATO să le asigure securitatea, acești politicieni încă nu reflectă interesele poporului lor. Sunt apeluri la alegeri anticipate, aceasta este o problemă internă a Moldovei, dar nu ne face absolut deloc plăcere să folosim această țară prietenoasă în scopuri anti-ruse", a conchis el.
Ce a spus Maia Sandu
Preşedintele Maia Sandu a atribuit Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor "violenţe" în Republica Moldova, subliniind însă că acţiunile nu vor avea succes. "Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră", a afirmat Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat că scopul acţiunilor ar fi "schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă". Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de "distrugere" a Republicii Moldova.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau