Silviu Predoiu: România începe să devină irelevantă, pentru români și pentru partenerii strategici

15

Dimensiune font:

| 05-09-2024 00:28

Silviu Predoiu, fost director SIE, Președinte PLAN, a fost preluat și citat de surse naționale și internaționale, după ce a declarat pentru Canal 33 că inițiativa Ucrainei de a avea un atac pe teritoriul Rusiei, fără a se consulta cu aliații, fără avea o undă verde din partea aliaților, a dus la o escaladare periculoasă a conflictului cu Rusia.

Ulterior, publicații importante, ca „Financial Times” și „The Guardian” au publicat articole care au confirmat spusele generalului (r), afirmând că Ucraina a depășit „liniile roșii stabilite ale Moscovei și Washingtonului”.

Opinii confirmate și de către alți lideri

Chiar dacă declarațiile generalului Predoiu s-au dovedit a fi confirmate și de alți lideri importanți de opinie, aceasta a fost acuzat, în presă, de atitudine pro-rusă sau de propagandă.

Silviu Predoiu a folosit acest prilej pentru a adresa observații legate de formele de manipulare și dezinformare folosite și în media românească și modul în care pune rapid etichete dacă un subiect apare doar într-o anumită zonă geopolitică: „Deci Canal 33 și generalul Predoiu au spus ceva. Ia să ne uităm, americanii ce au spus? N-au spus nimic! Englezii ce au spus? N-au spus nimic. Măi, de ce au spus ăștia? Deci nu e pro-american ce au spus ei, e clar, e pro-rus, pentru că noi n-avem alternativă. Noi nu putem să gândim că suntem pro-români, pro-români nu mai există, pentru că nu mai are semnificație. Adică ne cânți doine și cânți la nai și altceva ce mai faci ca pro-români?”.

Președintele PLAN a mai pus problema modului în care România se poziționează față de aliați sau de actori puternici internaționali, precum și temerea de a-și susține un punct puternic de vedere. Aceasta a afirmat că„România începe să devină irelevantă chiar și pentru români, pentru că ne ascundem tot timpul.”

Contextele istorice și Români

Există mai multe contexte istorice care susțin această afirmație și acum, în plin război aproape de granițele noastre, interesele țării par a fi puse pe plan secund. „Problema noastră știți care este? De ce ne-a preluat pe noi? Noi nu vrem să fim la vedere. Noi ne-am învățat cu zona de penumbră. Am avut recent o conferință la Iași care s-a numit România, pericolul irelevanței. Și terminam cumva conferința, după ce făceam o argumentație că România devine irelevantă pentru partenerii ei, inclusiv pentru cei strategici…România cumva se ascunde în zona aceasta de penumbră și este cum tulburată atunci când e preluată, când a avut o opinie și reacția este ce, ce, ce a spus, cine?”

Silviu Predoiu a fost foarte acid la adresa celor din lumea academică, „personaje care s-au înghesuit să vină cu un verdict”, care acuză fără temei pe toată lumea de atitudine pro-rusă. Acesta a declarat că, prin prisma funcției deținute în trecut, de director al Serviciului de Informații Externe, nu poate fi decât pro-român și a primit cu indignare acuzațiile primite în spațiul public, de apartenență la alte ideologii politic.

În acest context, același Predoiu a adus în discuție înțelegerea relațiilor între România și Ucraina, înainte de războiul acesteia cu Rusia: „Cum poți tu să generezi un cap de acuzare că n-am fost pro-ucrainieni, făcându-te că nu știi că România s-a judecat 5 ani la Haga cu Ucraina, pentru că Ucraina a refuzat categoric orice ofertă de rezolvare diplomatică a problemei platformei continentale a Mării Negre în zona Insulei Șerpilor. Iar procesul acela n-a fost o plimbare în parc. A fost mai degrabă o luptă în junglă, foarte murdară. Cum poți să te faci că nu știi că Ucraina, marea noastră prietenă, este cea care a scufundat nava Rostov și a lăsat 15 ani un canal navigabil blocat, ca să saboteze interesele, să-și promoveze Canalul Bâstroe? Cum poți să te faci că prin Canalul Bâstroe a sabotat interesele economice și de mediu ale României? Cum poți să te faci că nu știi că a sabotat constant minoritatea română pe care n-a recunoscut-o, nu i-a permis să învețe, nu i-a permis să aibă biserică? Cum poți să te faci că nu știi despre sabotarea constantă și hărțuirea muncitorilor români de la Krivoi Rog, până când i-a alungat? Serviciul de informații Extern al României nu a fost anti-ucrainean niciodată, că nu-și permite. El n-are poziții proprii. A apărat interesele românilor. Și cum poți să te faci că nu știi că din ultimii 30 de ani, 22 de ani, serviciul ucrainean a fost condus de general ruși?”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
'Bursa' zvonurilor: Bolojan ar putea să-l înlocuiască pe Ciucă în cursa alegerilor prezidențiale / Reacția PNL
05/09/2024 00:22

Deputatul Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, a declarat miercuri că liberalii vor formaliza decizie cu candidatura domnului Ciucă la prezidenţiale pe 15 septembrie, la Palatul Parlamentului. El a precizat ...

Prima reacție – Zelenski justifică remanierile guvernamentale: 'Sunt de cinci ani în funcție. Aveam nevoie de o nouă energie'
05/09/2024 00:20

Ucraina are ''nevoie de o nouă energie'' după doi ani şi jumătate de război cu Rusia, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski pentru a explica o remaniere ministerială in curs care il include ...

Lavrov îi avertizează pe americani: Nu ar trebui să glumească
05/09/2024 00:19

Ministrul de externe rus Seghei Lavrov a avertizat miercuri SUA să nu glumească despre "liniile roşii" ale Rusiei, răspunzand unei intrebări despre o posibilă livrare de rachete americane cu rază lungă ...

Victor Negrescu trange un semnal de alarmă: Inconsistențele din bugetul UE pot genera noi taxe
05/09/2024 00:17

„Uniunea Europeană are nevoie de disciplină bugetară in anii care urmează pentru a face fată provocărilor cu care se confruntă. In ultimii ani am adăugat priorităti noi, dar resursele bugetare sunt a ...

Portofoliul primit de România la Comisia Europeană: POLITICO dezvăluie o primă posibilitate
05/09/2024 00:14

Roxana Minzatu, o nominalizare de ultim moment din Romania pentru componenţa viitoarei Comisii Europene, este considerată potrivită pentru postul de comisar pentru coeziune, deoarece a fost ministru pentru f ...

Elena Lasconi dă de pământ cu Klaus Iohannis: 'A rupt dreapta'
05/09/2024 00:11

Presedintele USR Elena Lasconi a lansat un atac violent la adresa lui Klaus Iohannis, acuzandu-l că a rupt dreapta. Alegerea lui Klaus Iohannis, de a reface alianta PNL-PSD, a doua oară, a fost fatală pentru ...

Tiraspolul interzice termenul de Transnistria - Care va fi noua denumire a regiunii separatiste
05/09/2024 00:10

Aşa-zisul parlament de la Tiraspol, organ legislativ nerecunoscut, a adoptat iniţiativa lui Vadim Krasnoselski, liderul de facto al regiunii separatiste din Republica Moldova, care a propus interzicerea utili ...

25 de social-democrați ieșeni vor în Parlament
04/09/2024 20:08

La PSD Iaşi, dosarele de candidatură internă in vederea stabilirii listei finale pentru alegerile parlamentare s-au depus pană la ora miercuri la 22.00. Cu patru ore inainte de termenul limită, 25 de membr ...

Orban refuză să plătească amenda de 200 de milioane de euro impusă Ungariei de Curtea Europeană de Justiție. Ce riscă Budapesta
04/09/2024 13:07

 CEJ a constatat că Ungaria a comis o „incălcare fără precedent si exceptional de gravă a dreptului UE” prin limitarea dreptului unui refugiat de a solicita azil, aplicand o amendă de 200 ...

Crin Antonescu pune tunurile pe Nicolae Ciucă: 'Marcel Ciolacu este mult mai expresiv' / Ce fel de președinte își dorește pentru România
04/09/2024 10:08

Fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, continuă să mitralieze partidul din care face parte, dar mai ales pe liderul acestuia, Nicolae Ciucă. Antonescu a vorbit despre alegerile prezidentiale. Acesta cons ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei