Sindicaliștii cu salarii speciale refuză oferta Guvernului care se apropie de ceea ce au cerut de la început
Dimensiune font:
Sindicaliștii cu salarii speciale refuză oferta Guvernului care se apropie de ceea ce au cerut de la început
În a doua săptămână de grevă generală și după multe runde de discuții cu guvernanții, liderii sindicali au anunțat astăzi că merg mai departe cu greva. Deși Guvernul a crescut oferta pentru profesori de la o negociere la alta, liderii sindicali au preferat astăzi să țină oamenii în stradă în continuare și să plece în marș spre Cotroceni imediat după ce au ieșit de la discuțiile cu premierul.
Dar care este exact agenda liderilor de sindicat cu venituri de la stat uriașe și averi impresionante după o viață de sindicalist?
Este puțin probabil să își dorească rezolvarea problemelor și stoparea grevei, din moment ce au început cu o serie de solicitări, iar apoi le-au tot modificat pe măsură ce Guvernul făcea oferă după ofertă.
Prelungirea grevei generale și săptămâna aceasta crește numărul de zile neplătite pentru personalul din educație aflat în grevă. Perspectivele sigur sunt diferite: nu este clar câți profesori își doresc continuarea grevei, cu salariile pe jumătate pentru luna mai, profesorii care trăiesc din salariu și chiar predau pentru banii încasați; spre deosebire de liderii de sindicat care au catedrele blocate și încasează bani de la școli deși nu predau și cumulează venituri de ordinul zecilor de mii de lei lunar.
Concret, profesorii au cerut majorare de salarii cu 15%, salariul debutantului să fie la nivelul salariului mediu pe economie și personalul nedidactic să fie plătit conform Anexei 8, respectiv o majorarea de aproximativ 9%.
Guvernul a venit cu devansarea calendarului legii salarizării unitare, singura prin care se pot opera majorări salariale, și un sistem de prime. Oferta a fost refuzată. Ba mai mult, pretențiile liderilor sindicali au crescut în timpul negocierilor. Cer majorarea salarială de 25% în educație.
Guvernul a adoptat în regim de urgență majorarea pentru personalul nedidactic, a crescut sumele aferente primelor, respectiv cu 1.500 de lei în plus față de oferta anterioară pentru profesori (total 4.000 lei în două tranșe) și cu 500 lei pentru personalul nedidadctic (total 1500 de lei în duă tranșe). În plus, Guvernul a propus sindicaliștilor încheierea unui acord care include prevederea ca salariul debutantului să fie la nivelul salariului mediu brut pe economie din 2023, echivalentul a 1370 de euro, ceea ce corespunde întocmai cu revendicările liderilor sindicali.
Refuzul de astăzi al liderilor de sindicat este de neînțeles având în vedere că au obținut aproape tot ceea ce au cerut și totuși prefer să prelungească o stare care afectează deja anul școlar: evaluarea națională de clasa a VI-a a fost amânată de două ori, înscrierile la bacalaureat se fac cu greu sau nu se fac deloc, nu se pot elibera foile matricole și mai sunt medii de încheiat.
Cei mai afectați în această perioadă sunt elevii în ani terminali, părinții acestora care nu știu la ce să se aștepte, dar și acei profesori care vor să revină la catedră. Toate acestea par să nu- influențeze agenda paralelă a liderilor de sindicat cu salarii de peste 40.000 lei lunar, care continua să țipe la televizor, deși au primit aproape tot ce au cerut.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau