Sorin Roșca Stănescu: În ce cheie îl citim pe Donald Trump?
Dimensiune font:
Brutal de direct, ca întotdeauna, Donald Trump le-a transmis tuturor membrilor NATO un avertisment de natură să îi pună pe gânduri. Cine nu-și plătește factura NATO, nu va fi apărat în cazul unei agresiuni.
Mai mult chiar, el încurajează Federația Rusă să atace orice stat NATO care nu achită prețul cuvenit. Instantaneu, adversarii politici ai acestuia au afirmat că Trump dinamitează, pur și simplu, întreaga arhitectură construită la nivel planetar de Statele Unite prin intermediul NATO. Așa o fi?
Să ne amintim. În primul său mandat, la un moment dat a fost vizitat la Casa Albă de Angela Merkel, cel mai puternic cancelar pe care Germania l-a avut după cel de-al Doilea Război Mondial. Lideri din întreaga lume se ploconeau în fața doamnei Merkel, care se afla și la cârma uneia dintre cele mai puternice economii. Nu și Donald Trump. Acesta a tușat-o într-un mod relativ brutal, chiar din postura de gazdă, atenționând-o asupra faptului că Germania are obligația să consume 2% din PIB pentru propria ei înarmare. Și a atras atenția că Statele Unite nu vor mai suporta factura din ce în ce mai costisitoare consacrată apărării, pe care trebuie să o achite fiecare stat în parte. Angela Merkel a plecat de la Washington, umilită, cu coada între picioare, fără a fi înregistrat nici cel mai mic gest de curtoazie din partea șefului Casei Albe.
Se poate spune că acum, în condiții mult mai grele, când nu deține mandatul prezidențial, când doar se pregătește să-l câștige, Donald Trump recidivează. Și o face chiar printr-o afirmație și mai tranșantă, care de astă dată nu se mai adresează doar Germaniei, ci tuturor membrilor NATO.
Adversarii politici ai lui Donald Trump susțin că acesta reprezintă un real pericol pentru NATO și că are, nici mai mult, nici mai puțin, decât intenția de a arunca alianța în aer. Și de a lăsa statele membre fără apărare, în cazul unei agresiuni a Federației Ruse. Agresiune pe care el chiar o încurajează, utilizând amenințarea ca pe un balon de încercare.
Și în mandatul lui Donald Trump, în cea de-a doua parte, Statele Unite s-au revigorat financiar, stăteau mult mai bine din această perspectivă decât stau acum sunt președinția lui Joe Biden, și cu toate astea, Donald Trump solicita ca fiecare membru NATO să-și plătească cu scrupulozitate factura. Acum, când America se clatină economic, o asemenea solicitare este, cel puțin în opinia mea, perfect acoperită. Amenințarea lui Trump pune sub semnul întrebării articolul 5 al Tratatului NATO, articol care, în formula sa succintă, prevede că orice atac împotriva unui stat NATO urmează a fi considerat un act de agresiune împotriva tuturor statelor NATO și, ca atare, ele trebuie să intervină pentru a asigura apărarea statului victimă.
Numai că, în realitate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Nu există un mecanism de decizie automat. În cazul unui asemenea tip de agresiune, fiecare stat membru, prin mecanismele sale de decizie, trebuie să aprobe o intervenție militară a alianței. Ceea ce presupune unanimitatea. În caz contrar, NATO nu intervine. Pot interveni doar în mod independent unele dintre statele membre.
Așadar, pentru a fi activat faimosul articol 5, sunt necesare cel puțin câteva zile pentru luarea deciziei. Ce se întâmplă în acele câteva zile? Ce se întâmplă, de pildă, ca să dau un singur exemplu, dacă Vladimir Putin decide să atace România, utilizând o parte a armatei sale disponibile, să zicem, 400-500 de mii de combatanți.
Cum se va apăra România, atâta timp cât noi nu avem o armată populară, întrucât am abolit recrutarea obligatorie și nu putem mobiliza în cazul unui război mai mult de, să spunem, o sută de mii de militari.
Pentru a fi activat articolul 5, Românie să dispună, prin forțe proprii, de suficiente resurse pentru a rezista fără să capituleze câteva zile. Ceea ce presupune alocarea, cu inteligență, a unui procent semnificativ din produsul intern brut dotării cu armament și instruirii personalului Fie spus în paranteză, din această perspectivă, noi am luat o decizie corectă și alocăm 2.5% din PIB. Să sperăm că o facem cu cap și nu azvârlim cu banii pe fereastră.
Revenind la subiectul principal, ar trebui să fie clar pentru toată lumea că înaintea articolului 5 din Tratatul NATO există articolul 4, care presupune că fiecare stat în parte trebuie să facă eforturi pentru a fi capabil să reziste singur câteva zile.
De aceea, oricât de blamat ar fi de către adversarii săi politici, avertismentul tranșant lansat de Donald Trump se susține pe deplin și trebuie înțeles ca atare de toate statele membre. Să mai reținem, în încheiere, că Donald Trump nu este un arhanghel al războiului. Dimpotrivă. El a pus capăt, sub mandatul său, tuturor războaielor în care s-au angajat Statele Unite. A căutat mereu și a și reușit ca prin negocieri la sânge să identifice soluțiile necesare pentru evitarea intervențiilor militare. Și pentru sistarea celor existente. Așa face și acum, când încă se află în banca cu rezerve.
Articol scris de Sorin Rosca Stanescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau