Summitul climatic COP27 s-a încheiat cu un „acord istoric” pentru țările sărace. Deciziile controversate, lăsate pentru anul viitor
Dimensiune font:
COP27, conferinţa anuală a ONU dedicată climei, s-a încheiat duminică în zori la Sharm el-Sheikh, în Egipt, după negocieri lungi şi dificile, odată cu adoptarea unui text foarte disputat cu privire la ajutorul pentru ţările sărace afectate de schimbările climatice, dar fără noi ambiţii în ce priveşte reducerea gazelor cu efect de seră, transmite AFP.
După mai mult de două săptămâni, COP27 a luat sfârşit cu o întârziere de o zi faţă de calendarul prevăzut, ceea ce face din ea una din cele mai lungi conferinţe din această serie.
„Nu a fost uşor”, dar „în final ne-am îndeplinit misiunea”, a subliniat preşedintele conferinţei, egipteanul Sameh Shukri.
O declaraţie finală, rezultatul a numeroase compromisuri, a fost în cele din urmă adoptată, chemând la o reducere „rapidă”a emisiilor, dar fără noi ambiţii în raport cu ultima COP de la Glasgow din 2021.
„Trebuie să reducem drastic emisiile acum - şi este o problemă la care COP nu a răspuns”, a regretat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de Agerpres.
La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat „dezamăgită” de acordul privind emisiile.
Totuşi, ediţia din acest an a fost marcată de adoptarea unei rezoluţii, descrisă drept istorică de către promotorii săi, ce prevede crearea unui fond dedicat pentru finanţarea daunelor climatice deja suferite de ţările cele mai sărace.
Textul privind reducerile de emisii a fost, de asemenea, foarte disputat, multe ţări denunţând ceea ce consideră a fi un pas înapoi faţă de ambiţiile definite la conferinţele precedente, mai ales faţă de obiectivul cel mai ambiţios al acordului de la Paris, de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, ce a fost totuşi reafirmat în decizia finală.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau