Tinerii europeni nu vor să lupte împotriva rușilor
Dimensiune font:
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Europa se află acum într-o stare de „pre-război”. „Știu că sună devastator, mai ales pentru generația tânără, dar trebuie să ne obișnuim cu faptul că a început o nouă eră”. Această declarație vine la doar trei săptămâni după ce președintele Emmanuel Macron a lansat ideea de a desfășura trupe franceze în Ucraina.
Ce spun, de fapt, acești lideri europeni: tinerii din Europa trebuie să se pregătească să se mobilizeze împotriva Rusiei, chiar dacă Vladimir Putin a negat în mod repetat orice intenție de a ataca NATO.
Dar liderii europeni sunt rupți de realitate. Acest lucru este arătat clar în sondaje: doar 17 % dintre oameni ar lupta de bună voie, iar alți 14 % ar lupta doar dacă ar fi nevoiți. Restul s-ar opune recrutării. În mod clar, tinerii din Europa nu sunt dispuși să mărșăluiască spre est pentru a muri într-o tranșee.
Contextul de „pre-război” nu înseamnă altceva decât anunțarea pregătirii de carne de tun. Tusk recunoaște că Europa nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație din 1945 încoace, dar „războiul nu mai este un concept din trecut și a început deja acum mai bine de doi ani”.
Bătrânii au trimis tineri să moară în tranșeele primului și celui de-al doilea Război Mondial. Acum vedem același impuls în rândul unor lideri din Europa. Dar aceștia diferă de predecesorii lor prin faptul că nu-și pot trimite efectiv fiii să se sacrifice.
Tineretul european nu se va alinia la discursurile sumbre ale lui Tusk
De ce se comportă acești lideri atât de iresponsabil și isteric? Pur și simplu, au semnat pentru războiul din Ucraina crezând că va fi o victorie ușoară. Acum există zvonuri privind o ofensivă rusă masivă în această primăvară. Fără sprijin occidental, linia frontului ucrainean se poate prăbuși.
Liderii europeni se tem că o înfrângere majoră în Ucraina ar putea însemna că americanii se vor retrage din Europa. Ca atare, subliniază UnHerd, Europa ar trebui să își asigure propria securitate, ceea ce ar costa bani pe care continentul nu îi are în prezent. De aici și isteria: atunci când nu există nicio opțiune realistă pentru a se salva de la dezastru, impulsul uman este de a se retrage în fantezie.
Dar asta nu ajută pe nimeni. Tineretul european nu se va alinia la discursurile sumbre ale lui Tusk. Nici Rusia nu va invada Europa. Există toate șansele ca Ucraina să piardă mai mult teritoriu în acest an, iar americanii vor încerca să paseze responsabilitatea asupra europenilor.
Liderii UE ar fi mai bine să se confrunte cu această realitate, în loc să încerce să o evite prin angajarea în fanteziile lor nihiliste de război.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau