Ungaria a decis să nu blocheze Ucraina. Semnal puternic pentru Kremlin. Gestul lui Viktor Orban și mesajele lui Scholz, Macron și von der Leyen
Dimensiune font:
Uniunea Europeană nu a reușit să convină asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro de care Ucraina are nevoie disperată pentru a rămâne pe linia de plutire, chiar dacă blocul a decis să deschidă negocierile de aderare cu țara devastată de război, arată AP.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a subliniat că Ungaria a luat decizia de a nu bloca unitatea Uniunii Europene. Cancelarul german Olaf Scholz a adăugat un alt aspect important, numind decizia UE cu privire la Ucraina drept un semnal puternic către Kremlin.
Scholz a mai adăugat că propunerea de a-i cere premierului ungar Viktor Orban să părăsească sala în timpul deliberărilor cu privire la Ucraina a fost o ”propunere de uniune prietenoasă”.
Acord în ianuarie
Cancelarul german s-a declarat încrezător că în ianuarie se va ajunge la un acord formal între statele UE. În cazul în care Orban nu cedează la summitul special planificat pentru luna ianuarie, ”avem alte opțiuni pentru a ajuta Ucraina”, a adăugat el.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit asigurări că la următorul summit, programat la începutul anului viitor, se va ajunge la o soluție operațională cu privire la finanțarea sprijinului acordat Ucrainei, conform Reuters.
”Va exista acum o nouă reuniune la începutul anului viitor. Şi vom folosi ca şi Comisie timpul de până atunci pentru a ne asigura că, indiferent ce se întâmplă la următorul Consiliu European, vom avea o soluţie operaţională”, a spus Von der Leyen.
Ea a adăugat că este necesar să se lucreze la ”soluţii alternative” în caz că nu se va reuşi să se ajungă la unanimitate în privinţa finanţării Ucrainei.
Charles Michel, încrezător și optimist
”Sunt încrezător şi optimist că vom fi în poziţia de a ne îndeplini promisiunea de a susţine Ucraina cu mijloace financiare”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul conferinţei de presă de după încheierea summitului. El a menţionat că 26 de state membre au fost până acum de acord cu acest lucru, conform Agerpres.
La rândul său, premierul spaniol Pedro Sanchez, a afirmat vineri, din partea preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, că este ”convins” că se va ajunge la un acord între cele 27 de state membre în privinţa ajutorului pentru Ucraina în timpul preşedinţiei belgiene a Consiliului UE, care se întinde între 1 ianuarie şi 30 iunie 2024.
Ungaria, drept de veto
Reamintim că premierul ungar, Viktor Orban, a anunţat vineri că a făcut uz de dreptul său de veto, în cadrul unui summit al Celor 27, la adoptarea unui nou sprijin bugetar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, a transmis AFP.
”Veto la fondurile suplimentare pentru Ucraina, veto la revizuirea bugetului multianual european, vom reveni asupra problemei anul viitor, după pregătiri corespunzătoare”, a scris el pe reţeaua socială X (fostă Twitter).
În schimb, el nu şi-a folosit dreptul de veto la decizia liderilor UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau