Ziua adevărului. Coaliția de guvernare încheie negocierile pentru alegeri
Dimensiune font:
Coaliția de guvernare se reunește, duminică, pentru a finaliza discuțiile despre calendarul celor 5 runde de alegeri din acest an.
1. Viziunea PNL
Liberalii susțin comasarea alegerilor.
Potrivit argumentelor prezentate de PNL, organizarea „la pachet” a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare ar crește prezența la urne și ar oferi mai multă legitimitate românilor care vor reprezenta țara în Parlamentul European, acest tip de alegeri fiind de altfel cel mai puțin „apetisant” pentru electorat.
De asemenea, liberalii consideră că alegerile parlamentare ar putea fi organizate cu unul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.
Alte argumente ale liberalilor în favoarea comasării sunt că s-ar realiza economie la bugetul de stat și că Guvernul va avea mai mult timp să realizeze politici publice dacă va petrece mai puțin timp în campanie electorală.
Ce nu acceptă PNL sub nicio formă este să susțină un candidat PSD la alegerile prezidențiale în schimbul comasării alegerilor.
2. Viziunea PSD
Social-democrații nu resping total scenariul comasării, însă manifestă mai multă prudență.
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a spus că dorește o înțelegere cu PNL pentru întregul an electoral, nu doar pentru 9 iunie.
„95% nu vor fi alegeri comasate din varii motive”, a explicat, pe de altă parte, vicepreședintele PSD Ionuț Pucheanu. Potrivit acestuia, negocierile se duc „într-o formulă mult mai amplă, neînsemnând doar o simplă comasare, ci eventuale colaborări pe primăriile pe care nu le avem nici noi, cei de la PSD, nici cei PNL”.
Conform lui Pucheanu, „marea problemă” o reprezintă alegerile prezidențiale unde fiecare partid încearcă să-și impună candidatul unic.
Senatorul PSD Mihai Fifor a declarat și el despre o comasare a alegerilor că e obsesia PNL şi că PSD nu ţine neapărat să se comaseze ceva. Aceeași opinie, mai voalată, a avut-o și premierul Marcel Ciolacu în dese rânduri, spunând că cetățenii nu-l întreabă pe stradă despre comasarea alegerilor și că subiectul nu reprezintă o prioritate pentru cetățeni.
Tot liderul PSD a spus că este total democratică o comasare a alegerilor și că deja și alte state europene au decis în acest sens. „Cert este că în acest moment sunt 9 state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele. Deci precedentele europene s-au creat”, a declarat Ciolacu.
Cât despre legalitate, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), a declarat că alegerile parlamentare şi prezidenţiale au mai fost comasate în 2004.
Oricare este decizia, PNL și PSD trebuie să o ia repede. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, l-a informat pe președintele Senatului, Nicolae Ciucă, că 12 martie este data-limită pentru declanșarea procedurilor de organizare a alegerilor europarlamentare.
Coaliție pe două viteze
PSD și PNL au dat asigurări publuce că indiferent dacă se comasează sau nu alegerile, coaliția de guvernare va continua să funcționeze.
Liberalii au spus că nu intenționează să iasă de la guvernare, iar PSD a transmis că dacă s-ar întâmpla așa ceva, atunci premierul Marcel Ciolacu își depune demisia din funcția de premier.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau