Poluarea, o amenințare mai mare pentru sănătate decât războiul, drogurile și alcoolul, la un loc

2poluare

Dimensiune font:

| 05-06-2024 08:36

Poluanții de origine umană și schimbările climatice contribuie la milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare în fiecare an, avertizează un grup de oameni de știință de renume. Un nou studiu, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, susține că poluarea, în toate formele sale, reprezintă acum o amenințare mai mare pentru sănătate decât războiul, terorismul, malaria, HIV, tuberculoza, drogurile și alcoolul la un loc.

Mai exact, cercetătorii estimează că poluanții de origine umană și schimbările climatice contribuie la un număr impresionant de șapte milioane de decese anual la nivel mondial. „În fiecare an, aproximativ 20 de milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza bolilor cardiovasculare, poluanții jucând un rol din ce în ce mai important”, explică profesorul Jason Kovacic, director și CEO al Institutului de Cercetare Cardiacă Victor Chang din Australia, într-un comunicat.

Vinovații din spatele acestui număr de decese la nivel mondial nu sunt doar cei evidenți, cum ar fi poluarea aerului de la eșapamentul mașinilor sau de la coșurile de fum ale fabricilor.

Studiul, realizat de cercetători de la instituții prestigioase din întreaga lume, pune în lumină răufăcători mai puțin cunoscuți: poluarea solului, poluarea fonică, poluarea luminoasă și chiar expunerea la substanțe chimice toxice în casele noastre.

Aceștia spun că există o nevoie urgentă de a îmbunătăți monitorizarea acestor poluanți pentru a identifica comunitățile cele mai expuse la risc și pentru a înțelege mai bine modul în care expunerea la anumiți poluanți crește riscul de boli cardiovasculare la nivelul populației. „Gândiți-vă la viața de zi cu zi. Vă treziți după o noapte de somn perturbată de strălucirea luminilor stradale și de zumzetul traficului nocturn. În drum spre serviciu, sunteți expus la fumul mașinilor și la claxoanele șoferilor nerăbdători. Acasă, s-ar putea să folosiți, fără să știți, produse care conțin substanțe chimice netestate. Toți acești factori, sugerează studiul, afectează sănătatea inimii. Organismul nostru este bombardat cu poluanți din toate unghiurile, iar aceștia își pun amprenta asupra sănătății inimii. Dovezile sugerează că numărul de persoane care mor prematur din cauza acestor forme foarte diferite de poluare este mult mai mare decât se recunoaște în prezent. Asistăm la incendii de vegetație fără precedent, la creșterea temperaturilor, la poluarea fonică și luminoasă inacceptabilă a drumurilor din orașele noastre și la expunerea la substanțe chimice toxice netestate în casele noastre”, menționează prof. Kovacic

Cum este afectată sănătatea inimii?

Poluarea aerului: Atunci când fumul de la un incendiu de pădure sau gazele de eșapament este inhalat, aceste toxine călătoresc adânc în plămâni, intră în fluxul sanguin și apoi circulă în tot corpul. Este ca și cum mici invadatori intră în organism, provocând daune oriunde ajung, inclusiv inimii.

Poluarea fonică și luminoasă: Un somn de calitate slabă poate duce la inflamații în corp, poate crește tensiunea arterială și chiar poate cauza creșterea în greutate. Toți aceștia sunt factori de risc pentru bolile de inimă.

Căldura extremă: În timpul unui val de căldură, inima trebuie să lucreze peste program. Acest efort suplimentar, împreună cu deshidratarea și volumul redus de sânge din cauza transpirației, poate duce la probleme grave, cum ar fi insuficiența renală acută.

Expunerea la substanțe chimice: Multe articole de uz casnic – de la tigăile antiaderente la hainele rezistente la apă – conțin substanțe chimice a căror siguranță nu a fost testată temeinic.

„Există sute de mii de substanțe chimice care nu au fost testate nici măcar pentru siguranța sau toxicitatea lor, ca să nu mai vorbim de impactul lor asupra sănătății noastre”, subliniază prof. Kovacic.

Statisticile sunt alarmante. Numai poluarea aerului este legată de peste șapte milioane de decese premature pe an, dintre care mai mult de jumătate se datorează problemelor cardiace.

Cercetătorii propun mai multe soluții.

Orașe sănătoase pentru inimă: Mai mulți copaci, piste de biciclete mai sigure și mai puține mașini pot face ca zonele urbane să fie mai bune pentru sănătatea inimii.

Energie curată: Încetarea subvențiilor acordate industriilor de combustibili fosili și investiții mai mari în surse regenerabile, ar putea face ca aerul să fie mai curat.

Conștientizarea publicului: Este nevoie de campanii de educare a oamenilor cu privire la pericolele poluării, așa cum s-a întâmplat în cazul fumatului.

O mai bună pregătire medicală: Creșterea conștientizării în rândul cadrelor și medicilor din sistemelede sănătate asupra modului în care diferiți poluanți afectează sănătatea inimii.

Autorii studiului spun că schimbările trebuie să aibă loc „acum”. „Este nevoie de acțiuni urgente pe măsură ce schimbările climatice avansează cu pași repezi, iar poluarea se infiltrează în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem, în alimentele pe care le consumăm și în locurile în care trăim”, scriu cercetătorii.

***

Poluarea aerului din exterior și cea din interior, combinate, sunt asociate cu peste șapte milioane de decese premature pe an, dintre care peste 50% sunt atribuibile cauzelor cardiovasculare, în principal boli cardiace ischemice și AVC (accidente vasculare cerebrale).

O cincime din totalul deceselor cardiovasculare sunt cauzate de poluarea aerului.

În timpul valurilor de căldură, riscul de mortalitate cardiovasculară cauzată de căldură poate crește cu peste 10%.

Peste 300.000 de noi substanțe chimice sintetice au fost fabricate din 1950 încoace, iar profilul de siguranță al multora dintre aceste substanțe chimice pentru oameni este necunoscut.

În Europa, se estimează că 113 milioane de persoane sunt afectate de niveluri de zgomot din trafic pe termen lung, pe timp de zi și seară-noapte, de cel puțin 55 dB(A). George SUMANARU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Leonardo Badea (BNR): Raportul Draghi - câteva concluzii de interes și oportunități de dezvoltare pentru România
27/09/2024 10:25

Ultimii ani au reprezentat o perioadă complicată, in multe privinte, iar acest lucru a fost si continuă să fie resimtit la toate nivelurile societătii. Din punct de vedere economic, am parcurs multe transf ...

Cerere uriașă de dolari
26/09/2024 20:02

Respingerea planului de armistitiu propus Israelului si Hezbollah, aliatul Iranului, de către mai multe state occidentale, a ridicat nivelul aversiunii fată de risc pe plan international. Cresterea cererii de ...

Dunărea tot crește, iar localnicii se tem de inundații
25/09/2024 14:10

Debitul Dunării creste văzand cu ochii, iar localnicii stau cu frica-n san pentru că isi amintesc de inundatiile din 2006. Situatia ar putea fi critică la sfarsitul acestei săptămani, după cum arată pro ...

Toamna vine cu scumpiri în lanț: pe lângă inflație bubuie și efectele secetei
25/09/2024 11:30

Toamna anului 2024 nu vine numai cu temperaturi record, ci si cu scumpiri in lant, după cum anuntă analistii economici. Inflatia destul de ridicată din zona euro afectează si Romania, care de altfel e pe pr ...

România se îndatorează din ce în ce mai mult
24/09/2024 19:31

Pentru a putea sustine super-ofertele electorale, guvernul indatorează tot mai mult Romania si o pune intr-o pozitie delicată fată de marile agentii de rating, ceea ce ar putea majora costurile imprumuturilo ...

Marcel Boloș anunță că deficitul poate urca la 8%: Amnistia fiscală nu garantează încasarea restanțelor
24/09/2024 06:55

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni, despre riscul ca deficitul să ajungă anul acesta la peste 8% că există acest risc din perspectiva veniturilor pe care le-au cuprins pe componenta de di ...

Impozitul progresiv iese din calcul. Explicația lui Marcel Boloș: 'Se potriveşte doar în perioadele în care statele sunt dezvoltate/ Continuăm cu cota unică'
24/09/2024 06:45

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat luni că nu s-a pus problema ca să lucrăm la impozitul progresiv, el arătand că este nevoie in continuare să apărăm cota unică, aşa cum este ea ...

Afacerile românești se prăbușesc: Insolvențele cresc accelerat, facturile se plătesc mai greu și se deschid tot mai puține firme
23/09/2024 15:24

Afacerile romanesti o iau la vale. Numărul insolventelor a crescut in prima jumătate a acestui an cu 8,32% fată de aceeasi perioadă a anului trecut, relevă un studiu Coface Romania. Facturile se plătesc m ...

 Angajații consideră că training-urile nu le sunt de folos în activitatea de zi cu zi
23/09/2024 13:48

Majoritatea angajatilor se inrolează in programe de training pentru dezvoltarea personală, si nu pentru avansarea in carieră, arată un studiu realizat de EY Romania, punand sub semnul intrebării eficacitat ...

Uniunea Europeană a importat, în trimestrul al doilea din 2024, produse energetice în valoare de 94,9 miliarde de euro
23/09/2024 13:40

Uniunea Europeană a importat, in trimestrul al doilea din 2024, produse energetice in valoare de 94,9 miliarde de euro, ajungand la o cantitate totală de 117,9 milioane de tone, iar comparativ cu perioada sim ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei