Povestea ceasului și a inelului lui Mihai Eminescu

ceas-IS

Dimensiune font:

| 18-06-2024 09:50

 * cele două podoabe, de o valoare inestimabilă, au fost obiecte de schimb pentru un pașaport în Germania * familia care le-a donat actualului Muzeu al Literaturii Române, voia să-și viziteze fiul care era azilant politic în RFG

 

Ceasul și inelul de aur ale poetului Mihai Eminescu sunt cele mai prețioase artefacte din colecția Muzeului Național al Literaturii Române din Iași, fiind parte din tezaurul național. Povestea acestor obiecte începe în anul 1909, la 20 de ani de la moartea poetului. Potrivit muzeografului Liviu Apetroaie, o însemnare din acea vreme relata că „în iulie 1881, Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, a venit la București să-l viziteze pe Mihai. Cu această ocazie, a cumpărat și i-a dăruit un ceas de aur cu lanț, care l-a costat 40 de galbeni” (o sumă considerabilă pentru acea perioadă, deoarece un singur galben putea cumpăra doi boi – n.r.). Pe măsură ce vremea a trecut, nevoile lui Eminescu s-au accentuat astfel încât ceasul a devenit o monedă de schimb. Adesea confruntat cu dificultăți financiare, a amanetat ceasul în repetate rânduri, dar a făcut eforturi de răscumpărare, considerându-l un cadou de familie și un obiect de prestigiu. „Mi-am scos ceasornicul meu de aur de unde ședea cu chirie la părintele Strul Avrum și mă fudulesc cu el. Știi tu că el e pururea posibilitatea imediată de-a te aduce la București cu nepusă-n masă, căci el reprezintă oricând capitalul necesar pentru transportul celui mai scump odor ce-l am eu în Iași, încât eu îmi imaginez următoarea consecuțiune în prezența celor două odoare ale mele: când tu vei fi aici, el poate lipsi, când tu vei lipsi, el va-ncerca să vie la loc. Îți poți tu închipui a cui prezență o prefer. Ce faci cu un ceasornic? Te uiți la el. Pe când cu tine? Câte nu facem noi de par ceasurile minute și zilele sferturi de ceas?”, îi scria poetul Veronicăi Micle.

Cum a ajuns ceasul la Iași

Valoarea ceasului era mare, după cum explica istoricul literar Grațian Jucan: „Este un ceas de aur, de buzunar, cu trei capace: unul în față și două în spate. Pe capacul din față este gravat un monogram: E.H., inițialele vechiului proprietar. Pe capacul din spate, la mijloc, este reprezentată o floricică”. Este un Breguet, model de lux, purtat de regina Franței, Maria Antoaneta, Napoleon Bonaparte, regina Victoria a Imperiului Britanic, scriitorii Stendhal, Pușkin, Alexandre Dumas, Max Jacob, Winston Churchill și alții.

După moartea lui Ioan Drogli, primul soț al Aglaiei (sora lui Eminescu), în 1887, ea s-a recăsătorit cu căpitanul austriac Gareiss.

Familia i-a oferit Aglaiei, ca zestre, printre alte bunuri, ceasul și inelul de aur. După moartea Aglaiei în 1900, obiectele au rămas în posesia soțului ei, care ulterior s-a recăsătorit și a avut un fiu, Heinrich Gareiss, devenit medic chirurg, doctor emerit, în Câmpulung Moldovenesc.

În iunie 1971, la o întâlnire pe teme eminesciene derulată la Botoșani, muzeograful ieșean Ion Arhip a aflat de la Grațian Jucan despre existența acestor două obiecte și a făcut demersuri pentru a le aduce în patrimoniul Secției de Literatură a Complexului Muzeal „Moldova” (azi, Muzeul Național al Literaturii Române Iași).

Heinrich Gareiss și soția, în vârstă, nu erau interesați de valoarea monetară a obiectelor, ci doreau obținerea unei vize de călătorie în Republica Federală Germania pentru a-și revedea fiul, Mircea, care obținuse azil politic acolo și nu mai putea reveni în țară.

Ion Arhip a apelat la autoritățile politice ale vremii, subliniind valoarea unică a obiectelor și obținând pașaportul pentru familia Gareiss. Astfel, Heinrich Gareiss a donat ceasul și inelul poetului Complexului Muzeal din Iași, bijuteriile devenind astfel obiecte de schimb pentru un pașaport în Germania…

Teona SOARE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Sărăcia putea duce la o tragedie fără margini! Cinci copii în spital după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare culese din pădure
29/06/2024 10:48

Sărăcia si lipsa alimentelor aproape că au dus la o tragedie intr-o familie din judetul Botosani. Cinci copii si un adult au fost transportati de urgentă la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci otrăv ...

Sfinții Apostoli Petru și Pavel – miezul verii agrare și începutul secerișului. Ziua în care nu ai voie să mănânci mere
29/06/2024 07:07

  Pentru crestinii ortodocsi, 29 iunie este o sărbătoare foarte mare – ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Despre Petru se stie că a fost fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei si că s- ...

Cutremur în BOR! Fostul episcop al Hușilor, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol
28/06/2024 12:47

Cutremur in BOR! Fostul episcop Cornel Onilă şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, trimişi in judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale comise impotriva unor elevi de la Seminarul Teologic ”Ioan G ...

Casa parohială, distrusă de un incendiu; cinci persoane s-au autoevacuat
28/06/2024 12:17

Casa parohială din localitatea Oanţu a fost distrusă de un incendiu care a izbucnit in noaptea de joi spre vineri, a informat Inspectoratul pentru Situaţi de Urgenţă (ISU) Neamţ. Preotul, soţia acestui ...

Braconierii din Costuleni susţin că mistreţii erau deja morţi
28/06/2024 09:15

* cei şase indivizi aproape că au fost prinşi in flagrant de către Poliţia de Frontieră * veniseră cu maşina la marginea pădurii, aveau camere cu termoviziune, proiectoare, precum şi arme de vanătoar ...

Ce pensii speciale mai încasează ieșenii - Eroii ieșeni ai Revoluției primesc, lunar, câte 1.000 de euro de la stat!
28/06/2024 08:35

Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), la Iasi se regăsesc in evidentă si plată peste 14.000 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale. Cele mai ...

Un cioban, mai tare la bătaie decât doi horticultori
28/06/2024 08:32

* el cu ciomagul, ei cu bărdiţa şi cuţitul * n-a mai fost nevoie şi de intervenţia cainilor * mai tarziu, cateva kilograme de caş au reinstaurat pacea Vasile L. şi Gheorghe H. locuiesc intr-un sat din ...

Evaluarea Naţională - Aproape 300 de elevi ieșeni au absentat la examenul de Matematică
28/06/2024 08:30

Puţin peste 95% dintre elevii inscrişi la Evaluarea Naţională s-au prezentat in cele 167 de centre de examen din judet pentru a susţine cea de-a doua probă scrisă, cea de Matematică. La această probă ...

Victimele Pogromului, comemorate la Iaşi La Podu Iloaiei va fi deschis un Muzeu al Holocaustului
28/06/2024 08:25

* rabinul Josef Wasserman, presedintele Fundatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Iudaismului in Romania, a anuntat că se află in lucru un proiect care vizează comemorarea victimelor Pogromului de la Iasi, ...

Iluminatul public din municipiul Iaşi va fi concesionat!
28/06/2024 08:15

* redevenţa pentru perioada 2024- 2029 a fost stabilită la nivelul de 142.500 lei/an * costul mediu anual aferent serviciului de iluminat public al municipiului Iaşi pentru perioada 2024 – 2029 este cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei