Bagheta franțuzească a intrat în patrimoniul UNESCO
Dimensiune font:
Modul de preparare şi cultura artizanală a pâinii tip baghetă de origine franceză au fost înscrise, în anul 2022, pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, potrivit paginii de internet a UNESCO. Bagheta („baguette”), lungă şi subţire, este cel mai popular produs de pâine savurat şi consumat în Franţa pe tot parcursul anului. Procesul tradiţional de producţie presupune cântărirea şi amestecarea ingredientelor, frământare, fermentare, împărţire, relaxare, modelare manuală, a doua fermentaţie, marcarea aluatului cu tăieturi superficiale (semnătura brutarului) şi coacere. Spre deosebire de alte feluri de pâini, bagheta este făcută doar din patru ingrediente (făină, apă, sare şi drojdie), din care fiecare brutar obţine un produs unic.
Baghetele necesită cunoştinţe şi tehnici specifice: acestea sunt coapte pe tot parcursul zilei în loturi mici, iar rezultatele variază în funcţie de temperatură şi umiditate. Ele generează, de asemenea, moduri de consum şi practici sociale care le diferenţiază de alte tipuri de pâine, cum ar fi vizitele zilnice la brutării pentru a cumpăra pâine şi rafturi specifice pentru a se potrivi cu forma lungă. Crusta lor crocantă şi textura baghetelor au ca rezultat o experienţă senzorială specifică. Bagheta este consumată în multe rânduri, inclusiv în timpul meselor în familie, în restaurante şi în cantinele de la locurile de muncă şi din şcoli. Procesul de producţie se transmite în primul rând prin formarea la locul de muncă, combinând cursurile şcolare cu experienţa de lucru într-o brutărie. Această ucenicie le permite viitorilor brutari să dobândească cunoştinţele necesare despre ingrediente, instrumente şi proces.
În Franța, numărul brutăriilor este în scădere. Dacă în 1970 erau 55.000 de brutării artizanale (una la 790 de locuitori), astăzi sunt 35.000 (una la 2.000 de locuitori), adeseori în beneficiul vânzărilor de baghete produse în sistem industrial. Bagheta, simbol al vieţii cotidiene a francezilor, imortalizată în numeroase filme şi reclame, este un produs al cărui nume a apărut la începutul secolului al XX-lea la Paris.
În patrimoniul mondial UNESCO, destinat recunoaşterii tradiţiilor orale, artelor, practicilor, ritualurilor şi metodelor tradiţionale de fabricaţie, sunt incluse şi metodele vechi de producere a lipiei în Iran şi Kazahstan. De asemenea, a fost inclusă şi arta napolitană a preparării pizza, precum şi masa gastronomică a francezilor sau arta de „a mânca şi de a bea bine”.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau