Baletul, o poveste nesfârșită de dragoste și grație

balet1

Dimensiune font:

| 23-02-2024 11:18

Pentru iubitorii dansului, baletul se dezvăluie ca o poveste nesfârșită de iubire și grație. Este arta sublimă a trăirilor exprimate prin mișcare, o simfonie a inimii transpusă în pași și gesturi, iar dansatorii sunt artiști ai sufletului, călăuziți de sunetele care le cântă în fiecare fibră a ființei.

În fiecare mișcare, ei par să atingă cerul, să se desprindă de gravitație și să danseze printre stele, iar publicul, fascinat, privește cu admirație și emoție, pierdut în universul lor al grației și al armoniei.

Baletul este mai mult decât o simplă demonstrație de tehnică. Este o călătorie în lumea trăirilor profunde, a poveștilor nespuse și a viselor împlinite. Dansatorii, cu fiecare mișcare, reușesc să înfrunte greutatea lumii și să o transforme în frumusețe, într-o poveste ce prinde viață sub lumina reflectoarelor.

Fiecare pas este un mister dezvăluit, o poveste transmisă fără cuvinte, iar cei mai talentați dansatori sunt cei ce pot să îl facă cu o naturalețe desăvârșită, părând că levitează pe aripile propriilor visuri.

În ritmul inimii lor, dansatorii explorează granițele umane ale expresiei și ale frumuseții, transformând pașii într-o conversație intimă cu muzica. Uneori, mișcările sunt atât de rapide încât ochii publicului abia pot urmări dansul, dar inima simte fiecare mișcare, fiecare suspin al sufletului ce dansează pe scenă.

Flexibilitatea este doar vârful icebergului în această artă. Un adevărat balerin este sculptorul propriului său corp, modelându-l prin disciplină și antrenament într-o expresie vie a frumuseții și a armoniei.

Povestea pașilor purtați de poante

A apărut în urmă cu 500 de ani, în inima Renașterii italiene și a deschis p lume în care mișcarea devine poezie și grația se unesc într-o simfonie a sufletului. Cu fiecare mișcare, nobilii italieni și-au deschis inimile către o artă nouă. Când Caterina de Medici s-a căsătorit cu Henric al II-lea şi a devenit regina Franţei, baletul a ajuns şi la curtea franceză. Cu timpul, a devenit atât de popular încât şi faimosul rege Ludovic al XIV-lea – supranumit şi Regele Soare – a dansat în câteva spectacole. El a înfiinţat Academia Regală de Balet.

Maria Camargo, prima balerină

Cu fiecare pas, cu fiecare gest, dansatorii își scriau propriile povești, iar publicul privea cu ochi plini de emoție și admirație cum frumusețea se deschide înaintea lor ca o floare de lotus în lumina dimineții. Era o epocă a eleganței și a rafinamentului, iar baletul era coroana acestei epoci de aur.

Dar adevărata revoluție a baletului a venit odată cu Jean-Georges Noverre, omul care a învățat dansatorii să-și deschidă inimile și să-și exprime sufletele prin mișcare. Pe vremea aceea, femeilor nu le era permis să danseze în spectacole de balet. Rolurile feminine erau interpretate tot de bărbaţi deghizaţi. Printre primele femei care au făcut balet s-a numărat Maria Camargo. La început, dansatorii purtau măşti, costume de brocart şi pantofi cu toc. Ea a considerat însă că hainele purtate de femei îngreunau mişcările, astfel că a scurtat fustele şi a purtat pantofi cu talpa plata pentru a putea executa săriturile. La sfârşitul anilor 1700, lumea dansului a trecut printr-o serie de schimbări datorate în special coregrafului Jean-Georges Noverre. El era de părere că dansul ar trebui să fie mai mult decât nişte mişcări plăcute vederii, şi să spună o poveste. În lumina lunii, sub privirile admirative ale spectatorilor, baletul s-a transformat într-o poveste de dragoste, într-o călătorie spre inima umanității.

Cu fiecare mișcare, cu fiecare pas, baletul a crescut și s-a dezvoltat, transformându-se într-o artă desăvârșită a trăirilor umane. În Rusia, sub cerul înstelat al nopții, baletul a găsit o nouă patrie, o nouă casă în care să se dezvolte și să înflorească.

Noverre i-a învăţat pe dansatori să-şi folosească mimica şi expresiile faciale. Era romantică a baletului a început în 1832, odată cu punerea în scenă a spectacolului „La Sylphide”. Femeile au început să joace roluri importante şi să danseze pe vârfuri în pantofi care poartă numele de poante.

Din Rusia, în Franța

La mijlocul secolului al XIX-lea, baletul era foarte popular în Rusia. O mulţime de coregrafi şi dansatori francezi, inclusiv Marius Petipa, au mers acolo pentru a lucra. El este considerat creatorul baletului clasic. Epoca modernă a baletului a început în 1900, când rusul Serghei Diaghilev s-a mutat la Paris. În 1911 şi-a format propria companie de balet. În secolul XX, baletul a cucerit lumea întreagă. Când Serghei Diaghilev a adus baletul în inima Parisului, lumea a privit cu uimire și admirație cum visul devenea realitate sub lumina reflectoarelor. Astăzi, în fiecare colț al lumii, baletul continuă să trăiască și să respire, să danseze în lumina reflectoarelor ca o flacără vie în noapte întunecată. Este o poveste fără sfârșit, o călătorie în inima umanității, în care fiecare pas, fiecare gest, vorbește mai mult decât o mie de cuvinte.

Baletul este iubire, este frumusețe, este viață în forma ei cea mai pură și mai sublimă. Este o simfonie a sufletului, o călătorie spre inima umanității, în care fiecare mișcare, fiecare gest, ne poartă către stele, către visurile noastre cele mai îndrăznețe și mai frumoase.

Teona SOARE

Baletul nu este doar o artă, ci o călătorie în tărâmul visurilor și al frumuseții pure. Este un limbaj al inimii, în care fiecare mișcare, fiecare gest, vorbește mai mult decât o mie de cuvinte. Este o iubire eternă, dansată pe aripi de înger, în lumina eternă a scenei.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Creativitatea, șansa fiecăruia la un viitor mai bun
25/07/2024 09:45

Creativitatea este una dintre cele mai remarcabile trăsături ale umanitătii, permitandu-ne să inovăm, să ne adaptăm si să explorăm lumi noi si fascinante. Importanta creativitătii nu poate fi subestim ...

Termopanele au distrus diamantul geamgiilor
23/07/2024 16:00

Pe străzile aglomerate si zgomotoase ale oraselor moderne, un sunet distinct lipseste: ciocănitul delicat al geamgiului care ajustează ultima bucată de sticlă intr-un cadru de lemn. Este o artă veche, o m ...

Lumea văzută prin ochii copiilor cu Sindrom Down
23/07/2024 15:45

Într-o sală de clasă plină de culoare si zambete, copii de toate varstele se adună in jurul unor mese acoperite cu hartie, vopsea, pensule si lut. Este o zi specială la Centrul de Artă pentru Copii ...

  Cariere neconvenționale, portrete de curaj și inovație
22/07/2024 14:30

În lumea digitală, tot mai multi tineri romani isi croiesc drumuri in cariere neconventionale, sfidand asteptările traditionale si explorand noi oportunităti. Ei isi urmează pasiunile si isi transform ...

Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză rămâne în libertate
21/07/2024 18:08

Referatul de evaluare efectuat de către Serviciul de Probatiune de pe langă Tribunalul Bucuresti in cazul elevului care si-a injunghiat profesoara de japoneză concluziona că „este necesară aplicarea ...

Unul din zece copii este obez
20/07/2024 15:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
20/07/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

 Tainele sincronicității. O călătorie prin coincidențele semnificative ale vieții
20/07/2024 09:56

 Sincronicitatea este un concept fascinant care a captat atentia atat a psihologilor, cat si a filosofilor, oamenilor de stiintă si a celor interesati de spiritualitate. Fenomenul descrie aparitia unor co ...

Curajul inovării și asumării
20/07/2024 09:01

Inovatia este motorul progresului si un element esential pentru dezvoltarea societătii si a economiei globale. Însă, inovarea nu vine fără riscuri si provocări. Curajul de a inova si de a-ti asuma re ...

Canicula și pericolul deshidratării, o lume în care fiecare picătură contează
20/07/2024 08:53

Într-o vară toridă, cand termometrele urcă ametitor de aproape de 40 de grade Celsius, canicula devine un pericol iminent pentru sănătatea noastră. Străzile oraselor par ca niste cuptoare incins, i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei