Franța comemorează 200 de ani de la mortea lui Napoleon Bonaparte

nap-564x675

Dimensiune font:

| 05-05-2021 11:57

Preşedintele Emmanuel Macron comemorează miercuri bicentenarul morţii lui Napoleon Bonaparte, un eveniment care reaprinde controversele legate de această personalitate complexă şi incontestabilă din istoria Franţei, relatează AFP.

Pe 5 mai 1821, fostul împărat francez a murit la vârsta de 51 de ani departe de familia şi de ţara lui pe insula Sfânta Elena, un mic teritoriu izolat din Atlanticul de Sud, unde britanicii l-au trimis în exil după ultima sa înfrângere militară, suferită la Waterloo.

La 200 de ani după moartea lui, preşedintele francez Emmanuel Macron va depune o coroană de flori la mormântul său, plasat sub maiestuoasa cupolă a Domului Invalizilor din Paris.

Înaintea acelui moment, şeful statului francez va susţine un discurs "pentru a privi în faţă" acel "om complex" care a fost Napoleon, însă mesajul lui nu se va înscrie "nici în hagiografie, nici în negare, nici în pocăinţă", a precizat Palatul Elysee.

Iniţiativa şefului statului francez se anunţă însă una destul de delicată, deoarece Napoleon, "o personalitate majoră a istoriei", este "contestat dintotdeauna", reaminteşte Institute de France, o instituţie creată în 1795 şi care grupează elitele ştiinţifice, literare şi artistice ale Franţei.

Napoleon continuă să inflameze dezbaterile între apărătorii lui, care îl celebrează pe strategul militar şi pe iniţiatorul "statului modern", şi criticii lui, care îl acuză că a provocat sute de mii de decese în timpul campaniilor sale militare şi că a restabilit sclavia.

În faţa unei moşteniri atât de controversate, preşedinţii francezi au evitat să adopte poziţii tranşante faţă de Napoleon după ce Georges Pompidou a celebrat în 1969 bicentenarul naşterii sale la Ajaccio, oraşul natal corsican al fostului împărat. "Nu există un nume mai glorios decât cel al lui Napoleon. Pornind de la nimic, lipsit de tot şi de toate, el a obţinut totul", a rezumat cu acea ocazie succesorul preşedintelui Charles de Gaulle.

Dorind să marcheze această comemorare, Emmanuel Macron "nu se va ascunde", afirmă biroul de presă de la Palatul Elysee, subliniind voinţa sa de "a privi în faţă" istoria Franţei, indiferent dacă este vorba despre Napoleon sau despre acţiunile Franţei în Algeria şi în Rwanda, alte două chestiuni memoriale delicate în care s-a implicat actualul preşedinte francez.

Polemici despre sclavie

"Comemorare înseamnă să ne amintim împreună, nu să îi aducem onoruri", a precizat istoricul Frederic Regent. "Graţie acestei comemorări, cei mai mulţi dintre francezi vor afla că Napoleon a restabilit sclavia în 1802", la opt ani după abolirea ei, a adăugat acest specialist în istorie colonială, pentru postul radiofonic Franceinfo.

În discursul lui, Emmanuel Macron "va spune că sclavia era o abominaţie, inclusiv în contextul acelei epoci", a precizat biroul de presă de la Palatul Elysee.

Această condamnare a sclaviei este aşteptată cu mare interes mai ales în Guadelupa, Martinica şi Reunion, teritorii franceze de dincolo de mări, unde numeroşi locuitori sunt urmaşi ai foştilor sclavi.

"Nicio victimă nu poate să îl celebreze pe călăul ei, cu excepţia situaţiilor în care este vorba despre un alienat sau un nebun", au afirmat reprezentanţii Comitetului Internaţional al Popoarelor de Culoare (FKNG) şi ai Mişcării Internaţionale pentru Reparaţie (MIR), care au denunţat într-un comunicat comun omagiile aduse unui "rasist liberticid".

Pentru celelalte puncte negative din moştenirea lăsată de Napoleon, actualul şef al statului francez ar putea să vorbească despre bilanţul uman al campaniilor militare, precum cea din Rusia, şi despre lovitura de stat din "18 Brumar", care a marcat, pe 9 noiembrie 1799, sfârşitul Revoluţiei Franceze.

În paralel, preşedintele Marcon ar urma să salute în persoana lui Napoleon pe organizatorul statului modern şi pe creatorul Codului Civil, al liceelor şi al numeroase instituţii franceze aflate încă în activitate, precum Curtea de Conturi, Consiliul de Stat şi Prefecturile.

În plan politic, dezbaterea despre oportunitatea comemorării lui Napoleon a rămas netranşată, fiind marcată de unele critici ale politicienilor de stânga, care regretă absenţa sărbătoririi în 2021 de către preşedintele Macron a celor 150 de ani de la declararea Comunei din Paris, în timp ce anumiţi politicieni de dreapta şi-ar fi dorit o comemorare mai amplă.

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a salutat "grandoarea" fostului împărat Napoleon I şi a regretat, marţi, că Emmanuel Macron "îl comemorează pe repede înainte" pe acela care "a făcut atât de multe pentru ţară" şi "a oferit atât de multe lumii întregi".

Demonstrând fascinaţia pe care continuă să o suscite fostul împărat francez, bicentenarul morţii sale marchează momentul lansării unei multitudini de cărţi şi texte noi despre Napoleon, căruia i-au fost deja dedicate mii de eseuri şi de romane.

Anunţată ca una dintre vedetele sezonului cultural 2021, "Expoziţia Napoleon", care prezintă marile etape din viaţa acestuia, va putea fi vizitată de public, la Paris, începând din 19 mai. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Homeopatia, controversa mileniului în medicină
18/04/2024 17:50

Homeopatia, una dintre cele mai discutate si, in acelasi timp, controversate ramuri ale medicinei alternative, a inceput să isi facă loc in peisajul terapeutic la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fondată de ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
17/04/2024 13:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 13:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
17/04/2024 12:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Misterul Lacului Scheletelor
16/04/2024 14:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
16/04/2024 13:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Donner Party. O incursiune tragică în istoria colonizării americane
14/04/2024 13:49

În iarna anului 1846, o caravană de pionieri americani s-a angajat intr-o călătorie care avea să devină una dintre cele mai triste si mai tulburătoare povesti din istoria colonizării Americii de Ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei