Guvernul nemuncii

x- editorial1

Dimensiune font:

| 13-11-2022 09:33

 

Oare în care ţară din lume, alta decât România, oamenii mai mult stau decât muncesc? Într-o logică perfectă, starea de bine şi de prosperitate este egală cu eforturile depuse pentru obţinerea ei, adică prin muncă, lucru care în spaţiul mioritic nu se vede.

Primul care dă ton la odihnă este Guvernul, care în fiecare an mai adaugă câte o zi liberă la şirul celor nemuncite. Angajaţii statului au liber să petreacă de Crăciun, de Paşte, de Rusalii, de Sfântul Andrei, de  1 Mai, de 1 Decembrie şi chiar în zilele care preced aceste sărbători religioase sau legale. În plus, angajaţii sistemului plătit de restul populaţiei, adică noi cei din „privat” îşi fac programul de lucru după cum le cer interesele personale. Au de plătit facturi în miezul zilei, bagă textul cu „Plecat pe teren” şi duşi au fost. Trebuie musai să ia copilul de la serbare, scot pancarta „Închis pentru public” (şi chiar aşa este) şi merg să-şi filmeze odorul la prima reprezentaţie de balet. Restul angajaţilor nu-şi permit acest lucru fiindcă au de muncă, nu de umblat brambura.

Lenea este promovată tocmai de Guvern, cel care ar trebui să încurajeze românii să facă tot posibilul ca să-şi arate adevărata valoare. Însă oamenii trimişi să ne conducă ce fac? Ei înşişi chiulesc, îşi prelungesc vacanţele, şi aşa nepermis de lungi, dau libere când le tună ori au chef de grătare şi scurtează numărul zilelor lucrătoare la o treime din an. Când vine vorba despre impozite, sar pe firmele private şi le mulg cât pot fiindcă totul se plăteşte, iar lefurile guvernanţilor trebuie asigurate. Când li se pare că ies prost cu încasările mai bagă un bir – ba taie de la pensionari, ba iau de la gura bursierilor ori mai pun taxa pe aerul respirat.

Nu am auzit nici o decizie de reducere a lefurilor parlamentarilor pe motiv de criză, dar m-am săturat să tot fac găuri în curele şi să le strâng fiindcă aşa spun alţii. Cu ce drept îmi spun ei când şi cum să muncesc şi ce dări trebuie să achit la stat atât timp cât ei nu fac nimic pentru mine? Contribuţii la bugetul sănătăţii plătesc, dar merg la cabinetul privat al medicului, la şomaj cotizez, dar dacă rămân fără loc de muncă tot eu trebuie să mă descurc fiindcă statul nu moarte de grija mea. Una peste alta, îmi explică şi mie cineva de ce angajaţii sistemului bugetar au nevoie de zile libere şi de ce firmele trebuie să fie performante fiindcă altcineva nu are cine munci pentru stat?

În orice ţară civilizată din lume, Guvernul încurajează competiţia şi creează condiţii pentru evoluţia oamenilor, nu le alimentează lenea. La noi este total pe dos. Sunt sute de mii de elevi în ţară care muncesc mult mai mult decât un adult, prin muncă înţelegând participarea la cursuri, la activităţi adiţionale, la competiţii şi pregătirea temelor. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu mulţi dintre părinţii lor care abia aşteaptă un an în care 1 Mai pică în timpul săptămânii pentru a-şi prelungi week-end-ul cu voie de la stat ori pentru a începe săptămâna cu o pauză, având acelaşi consimţământ.

Nu este nevoie să fii cine ştie ce analist ca să-ţi dai seama că românii nu se rup cu munca, iar asta o ştiu cel mai bine agenţii de vânzări. Pentru orice comerţ (fie el de produse ori servicii), ianuarie este o lună moartă, la fel ca şi jumătate din februarie. Treburile se mai dezmorţesc prin martie, apoi urmează Paştele şi 1 Mai, deci iarăşi liber, ceva se mai mişcă prin iunie, iar din iulie deja încep concediile. August ar trebui scoasă din calendar, septembrie începe de pe la jumătate, în octombrie şi noiembrie suntem productivi, iar în decembrie deja vine Crăciunul.

Poziţia mea ar trebui asumată de Guvern, care în loc de taxe mai bine ar tăia din liberele bugetarilor, pe care le plăteşte fiecare dintre cei care muncesc şi de Crăciun, şi de Paşte şi care se întreabă de ce statul încurajează lenea.

Maura Anghel

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Copilării fără baterii. Jucăriile de altădată
13/11/2024 07:46

Copilăria părintilor nostri este un univers aparte, un mozaic de momente ce astăzi par invelite intr-o patină de aur, cu un aer ce imbină simplitatea vietii de altădată cu rasetele sincere si micile peri ...

  Dincolo de măști
11/11/2024 18:36

Diminetile, indiferent de anotimp, cand soarele incă mai ezită să mangaie orasul, o găsesc pe ea, femeia cu o carieră remarcabilă, in fata oglinzii. Reflexia ii intoarce o privire blandă, dar plină de p ...

Groaznicul cutremur de sambata noaptea! 10 noiembrie 1940
10/11/2024 14:06

Sambătă, 10 noiembrie 1940, la ora 3:39 si 35 de secunde s-a declansat primul cutremur catastrofal al secolului XX in Romania. Seismul care s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 140-150 km, a avut magn ...

Atlantida, mitul care încă fascinează lumea
09/11/2024 10:30

Atlantida, civilizatia misterioasă care a starnit imaginatia lumii timp de peste două milenii, rămane una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima ...

O călătorie în inima obiceiurilor străvechi românești
09/11/2024 09:44

În satele Moldovei, ascunse de forfota modernitătii, trăiesc traditiile vechi de secole, transmise din generatie in generatie, ca o soaptă a trecutului care incă mai reverberează in prezent. În ...

Gutuia, fructul de aur al toamnei. Parfum, tradiție și esență în fiecare ramură
09/11/2024 09:34

Gutuiul (Cydonia oblonga) este unul dintre acele fructe care nu pot fi confundate. Forma sa, ce pare o combinatie intre măr si pară, este insă doar inceputul. Parfumul său distinct, dulceag si usor astringe ...

Adevărul din spatele minciunilor. Călătoria emoțională a copiilor spre sinceritate
09/11/2024 08:50

Copiii, in special la varste fragede, invată prin explorare si experimentare. Minciuna este adesea o parte a acestui proces, dar motivele din spatele ei si modul in care aceasta este gestionată de către păr ...

Stângacii și creativitatea, o legătură specială
09/11/2024 08:31

Într-o lume dominată de dreptaci, stangacii au fost adesea priviti ca fiind diferiti, uneori chiar „ciudati”, pentru că folosesc mana stangă in activitătile de zi cu zi. Cu toate acestea, ...

  Uleiul de canabis, alchimie modernă și terapii naturale
07/11/2024 13:46

Cunoscut in mod obisnuit sub denumirea de ulei de CBD (canabidiol), uleiul de canabis a devenit in ultimii ani un subiect de discutie tot mai amplu, traversand granitele dintre terapiile naturale si afacerile d ...

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones a murit la 91 de ani
04/11/2024 11:21

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones, care a avut o influenţă majoră asupra muzicii americane prin colaborarea sa cu artişti precum Count Basie şi Frank Sinatra şi care a remodelat muzica ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei