În umbra excesului. O treime dintre copiii României sunt obezi

obezitate

Dimensiune font:

| 21-02-2024 10:25

 Conform statisticilor alarmante, tot mai mulți copii se confruntă cu această problemă * în timp ce factorii care duc la obezitate sunt variate și complicate, pentru mulți copii este o combinație de alimentație necorespunzătoare și lipsă de activitate fizică * în România, o treime din copiii sunt obezi

Într-o lume în care fast-food-ul devine o normă și stilul de viață sedentar este tot mai frecvent, copiii devin din ce în ce mai vulnerabili la obezitate. Mulți tineri se confruntă cu excesul de greutate, care atrage nu doar probleme medicale, ci și sociale. care sunt provocările lor zilnice și cum își găsesc speranța în mijlocul acestei lupte grele.

Alături de ei există un adversar tăcut și persistent care le fură copilăria și îi pune pe copii într-o luptă grea încă de la o vârstă fragedă: obezitatea infantilă. Este o problemă care nu doar că afectează sănătatea fizică a copiilor noștri, ci îi privează și de bucuriile simple ale copilăriei.

În timp ce majoritatea copiilor își petrec zilele alergând pe terenuri de joacă și explorând lumea cu ochii lor plini de curiozitate, pentru copiii obezi, această experiență poate fi întunecată de sentimente de rușine, frustrare și izolare. „Îmi plăcea să mă joc cu ceilalți copii, dar mereu simțeam că sunt diferită. Nu puteam alerga la fel de repede sau să mă urc la fel de ușor pe tobogan. Îmi era teamă să nu râdă de mine sau să îmi dea porecle, spune Alina, o copilă de 10 ani, din comuna ieșeană Voinești.

Pentru mulți copii, obezitatea nu este doar o problemă fizică, ci și una emoțională și socială. Ei se confruntă cu hărțuirea colegilor de școală, cu criticii din partea adulților și cu presiunea de a se conforma la standardele de frumusețe impuse de societate. Aceste experiențe traumatice îi marchează, reducându-le încrederea în sine și determinându-i să se retragă într-un cocon de singurătate și durere. „Băiatul meu cel mic a fost mereu mai dolofan, ceea ce i-a atras multe probleme. Când era în gimnaziu, în clasa a V-a, a fost victima unor colegi care făceau bullying. I-au aruncat pachețelelul în coșul de gunoi, iar când el s-a aplecat după măr, l-au îmbrâncit. A căzut și și-a rupt mâna, șase luni a stat cu ea în gips”, a povestit Claudia, mama unui tânăr din Iași. Drama copiilor obezi depășește numai aspectul fizic. Este o poveste despre luptă, suferință și căutare de identitate. Pentru mulți dintre acești copii, greutatea lor devine un simbol al neînțelegerii și al respingerii sociale. Este o poveste a izolării și a eșecurilor repetate în încercarea de a se integra într-o societate care adesea preferă să nu vadă aceste probleme. „Am fost mereu supraponderal. Am fost bătut, umilit și nu m-am simțit niciodată demn de iubire”, a completat și Alex, un tânăr de 20 de ani.

Lupta pentru sănătate

Dar povestea copiilor obezi nu este doar una de tristețe și dezamăgire. În ciuda tuturor dificultăților, mulți dintre acești copii își găsesc puterea interioară de a lupta împotriva obezității și de a-și îmbunătăți sănătatea. Pentru mulți, aceasta înseamnă schimbări majore în stilul de viață și în alimentație.

Luca, un băiat de 12 ani, își amintește cum a luat decizia de a face schimbări pentru a-și recăpăta sănătatea. „Am realizat că nu vreau să fiu bolnav și fără energie mereu. Așa că am început să mănânc mai sănătos și să fac mișcare în fiecare zi. A fost greu la început, dar văd acum cât de mult s-au schimbat lucrurile și sunt mândru de mine”.

Drama copiilor obezi depășește numai aspectul fizic. Este o poveste despre luptă, suferință și căutare de identitate. Pentru mulți dintre acești copii, greutatea lor devine un simbol al neînțelegerii și al respingerii sociale. Este o poveste a izolării și a eșecurilor repetate în încercarea de a se integra într-o societate care adesea preferă să nu vadă aceste probleme.

Cu toate acestea, în mijlocul întunericului, există și raze de speranță. „Este esențial să lucrăm cu copiii obezi și familiile lor pentru a le oferi nu doar suport emoțional, ci și cunoștințe despre alimentație sănătoasă și activitate fizică”, explică psihoterapeutul Elena Popescu.

Pentru copiii obezi, fiecare pas mic către o viață mai sănătoasă este o victorie. Fie că este vorba de a renunța la alimentele nesănătoase, de a face mai multă mișcare sau de a căuta ajutor specializat, fiecare efort îi apropie de un viitor mai luminos și mai plin de speranță.

O altă resursă crucială în lupta împotriva obezității infantile este sprijinul comunității. Organizații non-guvernamentale, școli și centre de sănătate își unesc forțele pentru a oferi copiilor și familiilor lor resursele și suportul de care au nevoie pentru a face schimbări pozitive în viețile lor.

Conform statisticilor alarmante, tot mai mulți copii se confruntă cu această problemă. În timp ce factorii care duc la obezitate sunt variate și complicate, pentru mulți copii este o combinație de alimentație necorespunzătoare și lipsă de activitate fizică. În România, o treime din copiii sunt obezi.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
17/04/2024 13:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 13:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
17/04/2024 12:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Misterul Lacului Scheletelor
16/04/2024 14:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
16/04/2024 13:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Donner Party. O incursiune tragică în istoria colonizării americane
14/04/2024 13:49

În iarna anului 1846, o caravană de pionieri americani s-a angajat intr-o călătorie care avea să devină una dintre cele mai triste si mai tulburătoare povesti din istoria colonizării Americii de Ve ...

Trăind cu Aurora Boreală. O călătorie în lumea Sami
14/04/2024 13:37

În lumina polară a nordului, se desfăsoară o poveste veche de secole, una care se leagă de natură, traditii si un mod de viată in armonie cu mediul inconjurător. Aici, in zona arctică, trăieste p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei