Deși ne aflăm abia la începutul lunii noiembrie, în unele magazine a venit deja Crăciunul. Mirosul de brad și colindele ne produc nostalgia vremurilor trecute. Celebrele luminițe au început să fie montate în oraș, iar iarna, ușor, ușor se instalează în multe zone ale țării. Practic, spiritul Crăciunului își face loc printre haosul care ne înconjoară de ceva vreme. Și, deși mai este timp berechet până la sărbători, magazinele au scos la vânzare brazi artificiali, decorațiuni și, desigur, au apărut și scumpirile. Brazii artificiali au ajuns deja, în magazinele de bricolaj cu preţuri ce pornesc de la 100 de lei şi pot ajunge chiar și la o mie de lei, în funcție de materialul din care sunt făcuți și de aspectul acestora. La celălalt pol, brazii naturali vor apărea la sfârșitul lunii noiembrie și vor costa, estimează comercianții, de la 120 de lei în sus.
Scumpiri de până la 40% la decorațiuni
Pe lista produselor care s-au scumpit drastic intră și decorațiunile de Crăciun, cu o majorare de aproape 40% faţă de anul trecut, iar totul vine pe fondul crizei din China. Nu mai există materie primă pentru confecţionarea produselor, iar timpul de livrare e acum de două ori mai mare faţă de perioada de dinainte de pandemie. De exemplu, mărfurile din China fac acum pe drum 70 de zile, în loc de 30. În plus, de la mijlocul lunii octombrie, oraşul Yiwu, unde se confecționează majoritatea decorațiunilor, a fost afectat şi de probleme în aprovizionarea cu electricitate, ceea ce i-a obligat pe producătorii să caute generatoare sau să suspende producţia. Și fabricanții din România anunță posibile scumpiri, exemplu fiind globurile pictate manual, care se vor scumpi cu până la 20%. În fiecare an, decorațiunile românești ajung să fie exportate în Statele Unite ale Americii, Suedia, Franța, Austria sau Elveția, iar în ultimii ani globurile românești au ajuns chiar și în bradul fostului președinte Donald Trump.
„Anul acesta va fi mai modest”
Românii se arată nemulțumiți asupra prețurilor care se află în creștere și a salariilor care par că rămân la același nivel de ani buni. Astfel că, sărbătorile se anunță modeste, chiar precare, în rândul cumpărăturilor dedicate decorațiunilor de Crăciun. Tanti Maria speră ca anul acesta să facă sărbătorile ajutată de copii, pentru că pensia nu îi este de ajuns nici pentru a-și acoperi cheltuielile casei, cu energia electrică, încălzirea, medicamente și mâncarea. „E greu, mamă. Nu sunt bani de pâine, dar să fie pentru brad și ornamente de Crăciun... Eu mai sper că mă ajută copiii, care-s plecați în Germania, dar e greu și la ei, au copii”, spune pensionara.
Un studiu recent arată că românii sunt cei mai săraci europeni, 1,5 milioane trăind cu mai puțin de 25 de lei pe zi. În aceste situații nici nu se mai poate pune problema de a petrece sărbătorile de iarnă într-un mod decent, îndestulător.
Și la capitolul salariu, lucrătorii din România rămân cei mai prost plătiți din Uniunea Europeană, alături de bulgari. Practic, șapte români din zece nu ajung cu banii de la un salariu la altul. Deșu Guvernul anunță o posibilă mărire a salariului minim, iar premierul insistă că vom avea o creștere economică sănătoasă în lunile următoare, toate acestea se vor resimți foarte puțin la modul pozitiv în creșterea nivelului de trai. Gabriela RUSU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau