REPORTER Fiecare maşină care vine din Ucraina poartă cu ea o poveste tristă

1reporter2
1reporter 1
1reporter4
1reporter3

Dimensiune font:

| 02-03-2022 07:32

Ignorând frigul de afară, voluntarii de la Crucea Roşie şi cei de la SMURD împart zi şi noapte, la vama Sculeni, alimente, dulciuri şi cafea sau ceai cald refugiaţilor, iar în caz de nevoie pot acorda şi asistenţă medicală de prim ajutor. Lor li s-au alăturat dimineață, pentru câteva ore, şi membrii unei asociaţii neguvernamentale. Au vrut să aducă un zâmbet pe chipurile îndurerate ale refugiaţilor. Pentru că este 1 Martie, ziua Mărţişorului, cei de la Asociaţia Farmecul Vieţii au împărţit flori şi mărţişoare.

Refugiaţii care reuşesc să intre în România pe la vama Sculeni sunt impresionaţi de gestul românilor, a ieşenilor în special, de a-i ajuta necondiţionat şi de a le oferi gratuit ajutor. „Am plecat din Herson, acum două zile, cu nepoata de 4 ani şi fiica mea care e însărcinată. Ne-a luat două zile până am reuşit să ieşim din Ucraina. Am trecut graniţa prin Republica Moldova. Azi vrem să tranzităm România pentru a ajunge în Germania, unde avem nişte prieteni. Nu ştim ce ne aşteaptă acolo, nu am vrut să ne părăsim ţara dar vrem să ne întoarcem cât mai repede acasă”, ne-a spus Ecaterina, o femeie trecută de 60 de ani.

Anton are 29 de ani, fumează nerăbdător dintr-o ţigară şi se tot uită spre zecile de maşini care s-au aşezat  la rândul format pentru intrarea în România prin vama Sculeni. Îmi aştept prietenii. Sunt doi. Au şi ei maşini. Plecăm spre Germania. Acolo avem prieteni, e şi mai sigur, ne spune Anton, îngrijorat fiind că prietenii săi nu trec mai repede de controlul la frontieră. De unde venim? Din Kiev. E dezastru acolo. Nici nu vă puteţi închipui cum e acolo. Mor femei, copii. Nici nu ne vine a crede că am reuşit să scăpăm cu bine din Kiev şi să ieşin din Ucraina”, ne mai spune Anton.  

În ultimele zile aproape jumătate din maşinile care au trecut prin vama Sculeni se aflau refugiaţi fugiţi din calea războiului din Ucraina. Fiecare dintre maşini poartă cu ea cel puţin o poveste. Poveste a unor oameni care au fost nevoiţi să lase totul în urmă şi să îşi părăsească ţara. Cei mai mulţi au plecat doar cu hainele de pe ei, şi-au luat actele şi au fugit încotro au văzut cu ochii cât mai departe de ţinta atacurilor armatei ruseşti. Sunt traumatizaţi, obosiţi. Sunt şi speriaţi. Sunt multe familii despărţite. Majoritatea celor care trec sunt femei cu copii. Cei mai mulţi dintre ei vin din Odessa, Harcov. O fată îmi spunea că şi acum aude bombele în urechi. M-a impresionat un bărbat care dorea să ajungă neapărat în Ucraina să îşi ia familia: mama, soţia, copilul care tocmai reuşiseră să se evacueze din Kiev şi fugeau spre Moldova. La noi nu e trecere pentru pietoni, trec doar maşini. În cele din urmă, l-a luat cineva într-o maşină până la Chişinău”, ne-a spus Iuliana, una dintre voluntarele de la Crucea Roşie.

Majoritatea celor care s-au implicat, inclusiv noi, facem cu tot sufletul aceste acte de caritate. Se vede pe feţele lor tristeţea şi durerea de a-şi fi lăsat în urmă familiile, soţii, fiii, să lupte pentru libertatea lor. Astăzi este 1 Martie şi am spus că e bine să aducem un zâmbet pe chipul femeilor, măcar pentru o secundă. Sunt mame disperate care sunt la volan şi îşi au copilaşii în braţe. Au nevoie de un moment de linişte, să se adune, să vadă pe ce drum apucă”, a spus Elena Georgiana Dobrea.

Majoritatea refugiaților sunt doar ]n tranyit prin Iaşi

Refugiații ucraineni sunt cazați în municipiul Iași fie în spațiile oferite de către instituții, fie la ONG-uri sau simpli cetățeni. Din primele informații, cei mai mulți dintre refugiați sunt în tranzit în Iași și rămân preț de o noapte sau două, pentru a se odihni. O mare parte din hotelurile și pensiunile din Iași sunt ocupate în această perioadă. Totodată, există opțiuni de cazare gratuită pentru persoanele refugiate. Spre exemplu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a cazat până acum 86 de studenți tunisieni care au trecut prin oraș. „Punem încontinuare la dispoziție spații de cazare, hrană, consiliere psihologică și facilitarea serviciilor medicale pentru 50 de studenți și cadre didactice din Ucraina, precum și pentru familiile acestora”, au transmis reprezentanții universității.

Și la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași s-au peste 30 de ucraineni. Aici sunt puse la dispoziția refugiaților aproximativ 120 de locuri de cazare în 28 de garsoniere din Căminul T20 și în 12 camere din căminul T8. Toate spațiile sunt dotate cu grup sanitar, frigider, cuptor cu microunde, cană de fiert apa, iar garsonierele au și bucătărie individuală.

Mai multe mame cu copii au ajuns la un ONG din Miroslava, care le-a oferit cazare, mâncare și diferite produse de igienă. „Multe din locurile de cazare se eliberează de pe o zi pe alta, multe persoane fiind doar în tranzit. Total persoane cazate până acum: 70  putem găzdui încă 14 persoane în Iași. Asigurăm hrana pentru cinci zile punem la dispoziție un voluntar, acolo unde este nevoie asigurăm gratuit traducător”, a transmis Asociația Împreună pentru Miroslava.

Autoritățile se asigură de buna funcționare a punctelor cheie din oraș

Doar într-o singură zi, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au intrat în total 1.290 de autoturisme, cu 4.447 persoane, din care 1.794 ucraineni. Autoritățile au transmis că, feroviar, au intrat în total 135 de persoane, din care 32 ucraineni. Având în vedere faptul că numărul persoanelor care vor tranzita acest punct de frontieră este în creştere, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a instalat corturi și la Vama de la Sculeni. „Prioritatea noastră este ca traficul prin Vamă să nu fie blocat, să se circule fluent, iar oamenii să poată intra într-un ritm alert în România. A fost suplimentat și personalul Poliției de Frontieră pentru ca toate formalitățile să se desfășoare cât mai rapid. După ce intră în țară, refugiații vor avea la dispoziție corturi în care vor putea afla informații, vor primi apă, alimente. Corturile au fost amplasate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Iași. În funcție de necesități, suntem pregătiți să luăm și alte măsuri”, a precizat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Trenul de la Chișinău aduce, în medie, zilnic, 123 de persoane la Iași, din care 36 cetățeni ucraineni. Cei mai mulți pasageri s-au îmbarcat în autobuze pentru a ajunge direct la Aeroportul Iași, iar alții la Gara Iași. „Am luat legătura cu Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Iași, pentru a identifica traducători care să ajute în zonele în care este nevoie. Mulțumesc domnului Victor Hrihorciuc, președintele UUR Iași, care m-a însoțit astăzi la Gara Socola. Vom stabili o formulă de colaborare cu UUR pentru a putea avea traducători în toate punctele din județul Iași în care va fi nevoie”, a mai declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Intensificarea zborurilor de pe Aeroportul Iași

O mare parte dintre companii au anunțat că vor crește frecvența zbourilor pentru a veni în sprijinul cetățenilor. Spre exemplu, compania Blue Air  a transmis că din luna aprilie frecvența zborurilor interne operate de pe Aeroportul Iaşi va fi mai mare. Lunar, sunt programate câte 60 de curse din Iași spre Otopeni (și retur), ceea ce înseamnă că vor fi disponibile câte două zboruri pe zi spre această destinație. Sunt mulți ucraineni care așteaptă în aerogara ieșeană, motiv pentru care angajații și companiile private s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul cetățenilor: au amenajat spații cu alimente, apă, locuri de joacă și au în vedere organizarea unor zone de odihnă cu paturi. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a amplasat un cort unde cei aflați în tranzit pot beneficia de apă, alimente, produse de igienă. „Și astăzi cu mic, cu mare, angajații IAȘI Airport au fost printre pasageri, au distribuit alimente și apă, au completat formulare PLF și au oferit informații, alături de voluntari. Au venit la aeroport aproape 30 de voluntari, de-a lungul întregii zile, vorbitori de limba ucraineană sau rusă. Am avut voluntari de la Rotary și Serviciul Voluntar de Ambulanță. Le mulțumesc nespus pentru efortul lor. La parterul terminalului T1 vom organiza o zona de odihnă pentru noapte, cu paturi”, a declarat Romeo Vatră, directorului Aeroportului Iași.
De teama de a nu pierde cursele, oamenii rămân în Aeroport, lucru care a dus la aglomerarea spațiilor de așteptare. „Am identificat un spațiu în T2 unde se va amenaja un spațiu de joacă pentru copii, cu susținerea unor oameni binevoitori, pentru a face ca timpul să treaca mai ușor pentru cei mici. Nu suntem perfecți, dar ne străduim și suntem deschisi la toate ideile bune care îi pot ajuta pe cei aflați în necaz”, a mai completat directorului aerogării.

Fiind foarte multe mame cu copii, a fost amplasată o rulotă unde cei mici pot fi schimbați și hrăniți. „Un partener a amenajat în parcarea din fața terminalului T3 o zonă Mama și Copilul, pentru a veni în sprijinul călătorilor ucraineni, având în vedere intervalul mare de timp pe care aceștia îl petrec în aeroport. Rulota dispune de pat, bucătărie, toaletă, duș, este conectată la utilități și aprovizionată cu produse de igienă intimă donate de ieșeni. Călătorii ucraineni vor avea acces, atât pentru îngrijirea bebelușilor și copiilor, cât și pentru repaos temporar”, a mai spus Romeo Vatră. Ruxandra CAȘU, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Copilării fără baterii. Jucăriile de altădată
13/11/2024 07:46

Copilăria părintilor nostri este un univers aparte, un mozaic de momente ce astăzi par invelite intr-o patină de aur, cu un aer ce imbină simplitatea vietii de altădată cu rasetele sincere si micile peri ...

  Dincolo de măști
11/11/2024 18:36

Diminetile, indiferent de anotimp, cand soarele incă mai ezită să mangaie orasul, o găsesc pe ea, femeia cu o carieră remarcabilă, in fata oglinzii. Reflexia ii intoarce o privire blandă, dar plină de p ...

Groaznicul cutremur de sambata noaptea! 10 noiembrie 1940
10/11/2024 14:06

Sambătă, 10 noiembrie 1940, la ora 3:39 si 35 de secunde s-a declansat primul cutremur catastrofal al secolului XX in Romania. Seismul care s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 140-150 km, a avut magn ...

Atlantida, mitul care încă fascinează lumea
09/11/2024 10:30

Atlantida, civilizatia misterioasă care a starnit imaginatia lumii timp de peste două milenii, rămane una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima ...

O călătorie în inima obiceiurilor străvechi românești
09/11/2024 09:44

În satele Moldovei, ascunse de forfota modernitătii, trăiesc traditiile vechi de secole, transmise din generatie in generatie, ca o soaptă a trecutului care incă mai reverberează in prezent. În ...

Gutuia, fructul de aur al toamnei. Parfum, tradiție și esență în fiecare ramură
09/11/2024 09:34

Gutuiul (Cydonia oblonga) este unul dintre acele fructe care nu pot fi confundate. Forma sa, ce pare o combinatie intre măr si pară, este insă doar inceputul. Parfumul său distinct, dulceag si usor astringe ...

Adevărul din spatele minciunilor. Călătoria emoțională a copiilor spre sinceritate
09/11/2024 08:50

Copiii, in special la varste fragede, invată prin explorare si experimentare. Minciuna este adesea o parte a acestui proces, dar motivele din spatele ei si modul in care aceasta este gestionată de către păr ...

Stângacii și creativitatea, o legătură specială
09/11/2024 08:31

Într-o lume dominată de dreptaci, stangacii au fost adesea priviti ca fiind diferiti, uneori chiar „ciudati”, pentru că folosesc mana stangă in activitătile de zi cu zi. Cu toate acestea, ...

  Uleiul de canabis, alchimie modernă și terapii naturale
07/11/2024 13:46

Cunoscut in mod obisnuit sub denumirea de ulei de CBD (canabidiol), uleiul de canabis a devenit in ultimii ani un subiect de discutie tot mai amplu, traversand granitele dintre terapiile naturale si afacerile d ...

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones a murit la 91 de ani
04/11/2024 11:21

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones, care a avut o influenţă majoră asupra muzicii americane prin colaborarea sa cu artişti precum Count Basie şi Frank Sinatra şi care a remodelat muzica ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei