Zece ieşeni, beneficiari de rente viagere

1maricica puica
1zalomir, hanceanu sireteanu
1Florin Corodeanu

Dimensiune font:

| 03-07-2022 11:59

 Într-o perioadă în care o ţară întreagă se uită cu admiraţie la David Popovici, noua stea a nataţiei mondiale şi, de departe, cel mai promiţător sportiv român pentru următoarele două cicluri olimpice, revine în actualitate subiectul remuneraţiei celor care reprezintă tricolorul în întrecerile internaţionale. Dacă veniturile pe care un sportiv le obţine în perioada în care activează încă ţin mai degrabă de puterea financiară a clubului sau grupării unde acesta este înregimentat, un medaliat olimpic, mondial sau european are viitorul asigurat în momentul retragerii din activitate. Fireşte, este vorba aici de rentele viagere pe care statul român le-a introdus prin Legea sportului 69/2000 şi unde apare explicit sintagma „protecția socială a sportivilor de performanță”. La baza stabiliriii valorii rentei viagere stă salariul mediu brut pe economie, multiplicat cu un coeficient în funcție de medalii şi competiţii (Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene). Suma minimă este de 3.493 lei și este încasată de aproape 200 de sportivi, iar cea maximă ajunge la echivalentul a 3.370 de euro net lunar (16.635 lei) şi este încasată de 33 de sportivi din totalul celor 595 de sportivi care primesc rente viagere.

Pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului și Sportului, sunt publicate tabelele cu rentele viagere acordate lunar, iar în luna ianuarie 2022 între cei 595 de foști sportivi care beneficiază de aceste drepturi figurează mai mulţi ieşeni (ne referim doar la cei născuţi  în „dulcele târg”, nu şi la cei care activează sau au activat pentru diferite grupări sportive din oraş.

Lista este deschisă de Maricica Puică, laureată cu aur la proba de 3.000 m și cu bronz la proba de 1.500 m la Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles. La acestea se adaugă argintul de la CM 1987 (Roma), bronzul de la CM în sală 1987 (Indianapolis), două titluri şi un loc trei la Campionatele Mondiale de Cros (Roma 1982 şi East Rutherford 1984, respectiv Glasgow 1978), două medalii de argint la Campionatele Europene (Atena 1982 şi Stuttgart 1986), plus argint şi bronz la Europenele de sală (Milano 1982, respectiv Haga 1989). Toate aceste realizări îi aduc atletei din Iaşi un supliment lunar la pensie de 6.737 lei. Dublul sumei oferite de statul român pentru medaliile de aur și de bronz cucerite la Los Angeles, alături de două... „scule”. „Video-ul și combina muzicală le am și acum. Și funcționează. 3.000 de lei însemnau atunci cam două salarii”, a povestit atleta ieşeană. De notat faptul că după Jocurile Olimpice de la Los Angeles, Maricica Puică a fost contactată de Fred Lebow, un român din Cluj, plecat de mulți ani în America. Acesta i-a făcut o ofertă uriașă de 2 milioane de dolari pentru a accepta să emigreze în Statele Unite. „Vă dați seama ce însemna această sumă atunci? Și acum sunt foarte mulți bani.Am refuzat să plec”, a mai precizat Puică. Fred Lebow este omul care a înființat Maratonul de la New York

Muşchetarii, singurii care au adus medalii importante pentru Iaşi

Lista ieşenilor beneficiari de rentă viageră este continuată de cinci sabreri, sport în care Iaşul a excelat în permanenţă prin grija antrenorilor Nicolae Pufnei şi Iulian Biţucă. Dan Irimiciuc este primul scrimer ieşean medaliat la Jocurile Olimpice (bronz în 1976), medalie care se adaugă argintului obţinut în 1974 şi 1977 la Mondiale (cu echipa) şi bronzului din 1975 la aceeşi competiţie. Statul român îi acordă o rentă viageră de 3.493 lei. Fostul director al nu mai puţin celebrului Magazin Moldova duce o viaţă liniştită de pensionar, alături de fiica sa, o remarcabilă avocată din Iaşi.

Ceilalţi patru sabreri fac parte din aceeaşi generaţie. Ieşenii Florin Zalomir, Cosmin Hâncianu şi Tiberiu Dolniceanu au câştigat în 2009, aurul mondial cu echipa de sabie a României. Zalomir are o rentă viageră de 9.731 lei, cea mai mare dintre toţi patru, întrucât pe lângă aurul mondial cu echipa, scrimeurul ieşean a mai argintul, tot cu echipa, la JO 2012 Londra, precum şi argintul la Europene. Succesul din urmă cu 10 ani este cu atât mai specială cu cât Florin Zalomir a activat câţiva ani în Legiunea Franceză înainte de a reveni la vechea sa pasiune.

La rândul său, Tiberiu Dolniceanu ridică lunar 7.735 lei. O sumă infimă totuşi pentru palmaresul său: argint cu echipa la JO, şapte medalii la Campionatele Mondiale de seniori în perioada 2009-2016, aur şi argint la ediţiile din 20013, respectiv 2012 a Campionatelor Europene, plus două locuri doi la Jocurile Europene – seniori de la Baku 2015), individual şi cu echipa. Este antrenorul lotului naţional feminin de sabie (din 2021).

Renta lui Cosmin Hâncianu este de doar 3.992 lei aceasta întrucât a avut ghinionul de a se accdenta şi de a nu mai prinde lotul pentru Londra, unde a mers colegul său, Alexandru Sireţeanu. „În 2008 am participat la primul meu Campionat European, unde am ocupat locul al patrulea pe echipe și am tras alături de Mihai Covaliu. 2009 a fost un an excelent pentru noi: vicecampioni europeni la Plovdiv și campioni mondiali în Antalya cu echipa României! În 2010 am cucerit medalia de bronz la individual la Campionatul Mondial de la Paris, și tot bronz și pe echipe, pentru ca apoi totul să se îndrepte spre Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra”, își amintește Cosmin Hâncianu. A devenit antrenor la Steaua, iar în prezent, lucrează la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, unde se ocupă de pregătirea fizică a pompierilor și gestionează alături de colegii săi relațiile cu voluntarii, precum și cu refugiații ucraineni.

Pe Alexandru Sireţeanu îl găseşti săptămânal în sala de scrimă a clubului CSM Iaşi, unde face echipă cu Radu Tofan şi Alin Lupeică. Este ultimul sabrer beneficiar de rentă viageră (3.992 lei). „Şi pentru mine e puţin ciudat ca antrenor. Încă nu m-am obişnuit cu ideea şi cu postura de a da indicaţii, dar încerc să mă obişnuiesc şi să fac lucrul ăsta cât mai bine. Aş fi putut continua până la Rio, dar mi-a lipsit foarte mult casa şi familia”, spunea Alexandru Sireţeanu pentru „Dolce Sport”.

Rentieri cu derogare!

Printre ieşenii care beneficiază de rentă viageră se regăsesc şi patru rugbyşti: Florin Corodeanu (6.987 lei), Marius Tincu (5.240 lei), Petrişor Toderaşc (3.493 lei) şi Romeo Gontineac (6.987 lei). Sunt singurii sportivi care primesc acest drept, fără a fi medaliaţi olimpici sau mondiali. În anul 2000, cînd a intrat în vigoare Legea Sportului, rugbyştii nu aveau dreptul să ceară pensie, sportul cu balonul oval nemaifiind inclus de mulţi ani în programul olimpic. În 2004, cînd sportul românesc era gestionat la vîrf de Octavian Morariu, fost preşedinte al FR Rugby, a fost modificată legea. Atunci au fost incluşi printre beneficiari ai pensiei şi sportivii care au obţinut o medalie de aur la campionatele europene într-o probă ce a fost inclusă cel puţin o dată în programul Jocurilor Olimpice. Dar şi aşa, ieşenilor le lipsea medalia! Dar le-a venit în ajutor Federaţia Internaţională de Rugby, care a trimis la Agenţia Naţională pentru Sport o recomandare prin care susţinea că echivalentul Campionatului European este Cupa Europeană FIRA-AER! Competiţie pe care România a căştigat-o în 1969, 1975, 1977, 1981 şi 1983. Aşa au fost depuse de cererile pentru rentă, cei cu cu o Cupă câştigată primind minimum de pensie, 3.493 lei, cei cu două, 6.987 lei lei. Dan CONSTANTINESCU

 

* * *

 

Printre cei care beneficiază actualmente de rentă viageră sunt și foști sportivi care nu sunt din Iaşi, dar care au evoluat în cariera lor, cu rezultate deosebite, la cluburi din Iaşi. Este vorba de tiriştii Sorin Babii, Iulian Raicea şi Alin Moloveanu, rugbystul Cosmin Raţiu şi canotorea Irina Dorneanu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Copilării fără baterii. Jucăriile de altădată
13/11/2024 07:46

Copilăria părintilor nostri este un univers aparte, un mozaic de momente ce astăzi par invelite intr-o patină de aur, cu un aer ce imbină simplitatea vietii de altădată cu rasetele sincere si micile peri ...

  Dincolo de măști
11/11/2024 18:36

Diminetile, indiferent de anotimp, cand soarele incă mai ezită să mangaie orasul, o găsesc pe ea, femeia cu o carieră remarcabilă, in fata oglinzii. Reflexia ii intoarce o privire blandă, dar plină de p ...

Groaznicul cutremur de sambata noaptea! 10 noiembrie 1940
10/11/2024 14:06

Sambătă, 10 noiembrie 1940, la ora 3:39 si 35 de secunde s-a declansat primul cutremur catastrofal al secolului XX in Romania. Seismul care s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 140-150 km, a avut magn ...

Atlantida, mitul care încă fascinează lumea
09/11/2024 10:30

Atlantida, civilizatia misterioasă care a starnit imaginatia lumii timp de peste două milenii, rămane una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima ...

O călătorie în inima obiceiurilor străvechi românești
09/11/2024 09:44

În satele Moldovei, ascunse de forfota modernitătii, trăiesc traditiile vechi de secole, transmise din generatie in generatie, ca o soaptă a trecutului care incă mai reverberează in prezent. În ...

Gutuia, fructul de aur al toamnei. Parfum, tradiție și esență în fiecare ramură
09/11/2024 09:34

Gutuiul (Cydonia oblonga) este unul dintre acele fructe care nu pot fi confundate. Forma sa, ce pare o combinatie intre măr si pară, este insă doar inceputul. Parfumul său distinct, dulceag si usor astringe ...

Adevărul din spatele minciunilor. Călătoria emoțională a copiilor spre sinceritate
09/11/2024 08:50

Copiii, in special la varste fragede, invată prin explorare si experimentare. Minciuna este adesea o parte a acestui proces, dar motivele din spatele ei si modul in care aceasta este gestionată de către păr ...

Stângacii și creativitatea, o legătură specială
09/11/2024 08:31

Într-o lume dominată de dreptaci, stangacii au fost adesea priviti ca fiind diferiti, uneori chiar „ciudati”, pentru că folosesc mana stangă in activitătile de zi cu zi. Cu toate acestea, ...

  Uleiul de canabis, alchimie modernă și terapii naturale
07/11/2024 13:46

Cunoscut in mod obisnuit sub denumirea de ulei de CBD (canabidiol), uleiul de canabis a devenit in ultimii ani un subiect de discutie tot mai amplu, traversand granitele dintre terapiile naturale si afacerile d ...

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones a murit la 91 de ani
04/11/2024 11:21

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones, care a avut o influenţă majoră asupra muzicii americane prin colaborarea sa cu artişti precum Count Basie şi Frank Sinatra şi care a remodelat muzica ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei