100 de ani de la administrarea primei injecții cu insulină

64c469b0-bcf4-4139-a204-690b173c9846

Dimensiune font:

| 12-01-2022 10:46

 

11 ianuarie 1922: adolescentul canadian Leonard Thompson, de 14 ani, este prima persoană căreia îi este administrată prima injecție cu insulină. Evenimentul are loc într-un spital din Toronto și implică echipa canadiană de cercetători formată din medicul Frederick Banting, studentul Charles Best și biochimistul James Collip. Prima administrare nu se bucură de succes deplin, preparatul injectat având reacții adverse puternice și nereușind să înlăture cetoacidoza.

12 zile mai târziu, pe 23 ianuarie 1922 Leonard primește cea de-a doua injecție cu insulină, de această dată un preparat purificat grație eforturilor depuse de Collip și care se bucură de succes deplin: nivelul de zahăr din sânge scade până aproape de normal și nu există efecte secundare evidente. Pentru prima dată în istorie diabetul zaharat de tip 1 nu mai este echivalentul unei condamnări la moarte.

Descoperirea insuline: șansa la viață pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1

„Descoperirea insulinei este una dintre descoperirile epocale ale medicinei. Insulina este medicamentul care a oferit o șansă de viață persoanelor cu diabet zaharat de tip 1. În cazul acestui tip de diabet zaharat, organismul persoanei diagnosticate își distruge, printr-un mecanism autoimun, celulele care produc insulină, iar persoanele care au acest tip de diabet rămân complet fără rezerve de insulină. Lipsa insulinei este incompatibilă cu viața, fără suplinirea acesteia din exterior. Practic, înainte de descoperirea insulinei nu exista acest remediu, iar persoanele respective nu aveau șansa de a supraviețui, decât un interval foarte scurt de timp după diagnosticare, câteva zile sau, în cel mai bun caz, câteva săptămâni” a explicat prof. dr. Bogdan Timar în cadrul webinarului ”100 de ani de la prima injecție cu insulină: Insulina 100” organizat de portalul RoDiabet.

Întâlnirea din 22 ianuarie 2022, organizată la exact 100 de ani după momentul primei administrări a injecției cu insulină este o inițiativă a comunității Rodiabet, organizată cu susținerea partenerilor Novo Nordisk, Regina Maria, Alliance Healthcare România și Farmaciile Alphega.

Insulinele viitorului

Există progrese importante în ceea ce privește dezvoltarea insulinelor, iar viitorul va aduce progrese importante, atât în ceea ce privește tipul administrării, cât și tipurile de insulină disponibile. „Suntem foarte aproape de momentul apariției unei insuline care să poată fi administrată o singură dată pe săptămână și există perspective de viitor și în ceea ce privește dezvoltarea insulinei cu  administrare orală. Se lucrează la o formă de administrare orală, în care să nu mai fie necesară injectarea de insulină, unde sunt utilizate nanotehnologii care permit această administrare și absorbția la nivelul mucoasei gastrice. Sunt în dezvoltare și insuline mult mai spectaculoase, pe care le numim insuline inteligente, care acționeză  doar în funcție de valoarea glicemiei și se apropie mai mult de ceea ce se întâmplă în biologie. Sunt insuline inactive, în care ne administrăm o doză mare de insulină, dar toată această insulină este inactivă. Ea devine activă pe măsură ce valoarea glicemiei crește.  Putem astfel sa administăm o cantitate mare de insulină fără să declanșăm o hipoglicemie, iar în momentul în care valoarea glicemiei începe să crească, insulina va deveni activă și va scădea glicemia. În acest mod o persoană cu diabet zaharat tip 1 va avea glicemii normale pe tot parcursul administrării acestei insuline inteligente”, a susținut Prof. Dr. Bogdan Timar în intervenția sa.

Pandemia de diabet

Cifrele prezentate de International Diabetes Federation la finalul anului 2021 conturează foarte bine pandemia de diabet, instalată la nivel mondial. În Europa, 1 din 11 adulți are diabet zaharat, asta însemnând circa 61 milioane de persoane cu diabet.

1 din 3 persoane, adică undeva în jur de 36%, dintre persoanele cu diabet nu au fost diagnosticate iar 1 din 7 sarcini este afectată de hiperglicemie și diabet gestațional. 1, 2 milioane de copii și tineri sub 20 de ani au diabet zaharat de tip 1 și circa 6,7 milioane de decese pot fi atribuite diabetului. „Ceea ce trebuie să ne atragă atenția este procentul persoanelor nediagnosticate: 2,4% din populație la nivelul țării noastre. Este o cifră imensă, care probabil că a crescut din 2013 (momentul realizării studiului PREDATORR) și până acum. Iar soluția rămâne doar la prevenție și repetarea în mod obsesiv a cauzelor diabetului, factorilor de risc și posibilităților de prevenție a apariției sale”, a declarat Conf. Dr. Anca Pantea Stoian în cadrul intervenției sale din webinarul Insulina 100.

O noutate pentru diabetologii din România sunt cifrele privind incidența diabetului zaharat de tip 2 la copii. ”În ultimii ani incidența diabetului de tip 2 la copii este în creștere, iar asta se datorează obezității, supraponderii și unui stil de viață defectuos, pe care tinerii noștri îl dezvoltă. Se adaugă o creștere alarmantă a prediabetului, cu două posibile cauze: lipsa unui screening constant și măsurilor prea puține de prevenție și limitare a bolii” a continuat Conf. Dr. Anca Pantea Stoian. „La nivel global, dar și în țara noastră, diabetul este una dintre cele mai mari cauze de morbididate și mortalitate, o afecțiune cronică costisitoare, mai ales prin complicațiile pe care le dezvoltă. De foarte multe ori Programele Naționale acordă un buget mare pentru programul de diabet, la fel întâmplându-se și în țara noastră, unde programul de diabet este pe locul 2 ca finanțare, după cel de oncologie. Este un program național, care cuprinde toate inovațiile disponibile pentru pacientul cu diabet zaharat, de la molecule noi până la dispozitive (pompele cu insulină și senzori), cu mici probleme prin unele zone, dar, în esență, este un program bun, care se asigură pacientului cu diabet zaharat accesul la tratamentul inovator, în mod gratuit”, a completat conf. dr. Anca Pantea Stoian în finalul intervenției sale.

Despre RoDiabet

RoDiabet.ro este platforma digitală dedicată comunității de diabet, dezvoltată de Oameni și Companii din noiembrie 2018 ca sursă de informare și educație în domeniul diabetului, a impactului diabetului în societate. Avizată de specialiști, platforma trimite săptămânal un rezumat al celor mai importante informații postate către cei peste 900 abonați.  Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale si platforme digitale associate. Oana POPA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii
29/09/2024 08:09

Ziua mondială a inimii este marcată, in fiecare an, la 29 septembrie. Cu acest prilej, Federaţia Mondială a Inimii (World Heart Federation - WHF) organizează diferite evenimente la nivel internaţional. & ...

 Secretele unui zâmbet sănătos la orice vârstă
27/09/2024 10:02

 Secretele unui zambet sănătos la orice varstă Sănătatea orală este o parte importantă a sănătătii generale, avand in vedere că influentează atat aspectul fizic, cat si capacitatea de a manca ...

Tzancă Uraganu se ia de milionarii bătrâni din România: Cât vreți să mai trăiți? De ce nu ajutați sinistrații?
26/09/2024 15:57

Cantăretul de manele Tzancă Uraganu se ia de milionarii Romaniei, după ce Gigi Becali a decis să reconstruiască toate casele oamenilor loviti grav de inundatii la Galati. Tzancă spune că nu intelege de c ...

Coca-Cola și Pepsi au modificat rețetele produselor. Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic
26/09/2024 14:47

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul nutritionist Mihaela Bilic a dezvăluit că Pepsi si Coca-Cola nu mai contin cafeină. Aceasta s-a declarat dezamăgită de faptul că schimbarea nu a fost comu ...

Peste 2 milioane de români suferă de boală cronică respiratorie
25/09/2024 14:13

Peste 2,3 milioane de romani trăiesc cu o boală cronică respiratorie, a declarat, miercuri, dr. Diana Păun, consilier prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale. Potr ...

Pâine de la Auchan, retrasă de urgență de la vânzare, după suspiciuni de contaminare. Ce trebuie să facă toți clienții care au cumpărat produsul
25/09/2024 12:17

Alertă alimentară pentru romanii care sunt clienti ai unui mare lant de hypermarketuri din tară. Un sortiment de paine de la Auchan a fost retras de urgentă de la vanzare, existand suspiciuni de contaminare ...

Cazul care a șocat România - Întrebarea pe care fiul lui Adrian Iovan a pus-o mamei sale, după ce pilotul a murit în accidentul aviatic din Apuseni
24/09/2024 06:58

Designerul vestimentar Romanita Iovan a făcut, in direct la TV, dezvăluiri despre care care a socat Romania cu ani de zile in urmă. Ea a povestit un episod pe care l-a trăiut după accidentul aviatic din Ap ...

Cele trei obiceiuri zilnice care ne distrug creierul
22/09/2024 16:45

Unele obiceiuri zilnice aparent inofensive pot influenta negativ sănătatea creierului pe termen lung. Fie că e vorba de alimentatie, igienă orală sau obiceiuri de somn, toate aceste comportamente au un imp ...

Demența, boala care amenință omenirea: cazurile s-ar putea tripla în următorii ani! Ce alimente și băuturi ne recomandă experții
19/09/2024 07:27

Consumul mai multor alimente şi băuturi bogate in flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, ar putea reduce riscul de demenţă cu 28%, sugerează un studiu. Se preconizează că num ...

Respirația care slăbește. Tehnici inovatoare pentru pierderea în greutate
17/09/2024 15:00

Într-o lume in care tehnologiile avansează rapid si trendurile de fitness sunt din ce in ce mai sofisticate, un concept vechi de mii de ani capătă din nou popularitate: slăbirea prin respiratie. &Icir ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei