Alianța Părinților: Apel către medicii ginecologi de Ziua Copilului

16_11zon

Dimensiune font:

| 01-06-2024 00:27

Stimate Domnule Doctor,

Vă rugăm să vă acordați câteva minute de întoarcere a privirii către oglinda dinlăuntru – conștiința - care este glasul lui Dumnezeu în om.

Inevitabil, toți ne confruntăm, în cele din urmă, cu întrebări referitoare la relația noastră cu semenii și cu Dumnezeu - interogație necesară pentru definirea propriei identități și a valorilor la care ne raportăm.

Dacă în urmă cu trei decenii momentul în care începe viața unui copil putea fi considerat incert, în prezent tehnologia medicală de vârf a spulberat orice îndoială: ea începe în momentul concepției.

Eufemismul "întrerupere desarcină”, folosit curent în profesia dumneavoastră, pervertește simțul responsabilității și înăbușă facultatea interioară care apreciază justețea morală a propriei conduite."Sarcina” nu este un dispozitiv a cărui funcționare poate fi întreruptă și, eventual, reluată. "Sarcina” este un copil și vieții acelui copil i se pune capăt prin avort. Dacă nu doriți să-l numiți copil când are doar câteva grame, numiți-l om! Statutul de om este definit prin apartenența la specia umană și nu depinde de mărime

Ignorarea repetată a glasului conștiinței duce la atrofierea ei. Unii oameni se simt vinovați dacă au omorât niște pui de pisică. Alții nu se mai simt vinovați nici dacă ani la rând au inventariat membre, coloane vertebrale și capete umane pentru a se asigura că au extras în întregime corpul fragmentat al copilului

Cu siguranță, nu ați prescrie unei femei însărcinate medicamente care pot dăuna copilului, mai ales în primele 3 luni de sarcină, când este mai vulnerabil, pentru că nu ar fi etic. Dar dacă peste două zile aceeași femeie ar hotărî că nu dorește să-l nască, i-ați face chiuretaj la cerere.

Deci, nu este etic ca acel copil nenăscut să fie vătămat cu bună știință, dar este etic ca același copil să fie omorât prin avort. De ce?

"Pentru că este decizia femeii” - puteți spune. Ați ucide copilul deja născut al aceleiași femei dacă ea v-ar cere asta? Uciderea celui încă nenăscut înseamnă același lucru. Femeia poate lua decizii pentru sine, într-adevăr, dar copilul este altcineva, cu un cod genetic diferit. Mâna dumneavoastră este cea care pune în aplicare o decizie greșită, deși nimeni nu are drept de viață și de moarte asupra altcuiva.

Doamnă doctor/domnule doctor, o femeie însărcinată înseamnă doi pacienți, pentru că viețile umane au valoare egală! Viața copilului nedorit este egală ca valoare cu viața copilului dorit și egală ca valoare cu viața mamei lui!

"Este legal”- puteți argumenta. Nu vă amăgiți! Conștiința morală este mai importantă decât legile pentru că, de multe ori, ceea ce este legal nu este și moral. Aveți în jur nenumărate exemple.

Dacă valoarea vieții umane nu este recunoscută ca atare începând de la concepție, orice dată ulterioară nu poate fi decât arbitrară, lucru care se vede clar comparând vârstele gestaționale diferite până la care este permis avortul în diverse țări.

Pe umerii dumneavoastră apasă o povară uriașă: din perspectivă socială, considerând avortul nu mai mult decât o activitate obișnuită care aduce câștig, ați contribuit decisiv la deficitul demografic care afectează deja vizibil piața forței de muncă, bugetele de pensii, asigurările de sănătate și va avea consecințe dramatice pe termen lung.

Din perspectiva veșniciei, suntem responsabili atât pentru răul pe care l-am făcut, cât și pentru binele pe care-l puteam face și nu l-am făcut.

Multe dintre femeile care vin la dumneavoastră pentru avort nu fac asta fiindcă nu-și doresc copilul, ci pentru că sunt speriate, presate sau lăsate singure într-un moment greu. Atitudinea dumneavoastră poate schimba destine. Multe au nevoie de foarte puțin pentru a decide să-și nască copilul, indiferent de situația în care se află.

Le arătați imaginea copilului pe monitorul ecografului? Le spuneți că inima lui bate de la 21 de zile (când nici nu are încă aspect de inimă) și că la 40 de zile de la concepție bătăile inimii pot fi detectate cu stetoscopul ultrasonic (adevăruri indubitabile stabilite de medicina nucleară)? Le spuneți că acel copil ar putea fi singurul pe care îl vor avea vreodată? Le dați timp să se gândească?

Puteți avea și alte argumente care anesteziază conștiința:

"Dacă nu o fac eu, o face altcineva”. Probabil. Și fiecare om este responsabil pentru faptele proprii. Un discurs despre valoarea vieții poate să sune destul de abstract. Uneori însă, Dumnezeu hotărăște să ne mai dea o șansă și ne trezește în mod brutal. Atunci când viața care se pierde este a copilului propriu sau a cuiva foarte apropiat și drag, lucrurile capătă o altă dimensiune, valoarea vieții încetează să fie o abstracțiune. Intr-o asemenea situație sau în alte situații nefericite, întrebarea "Ce am făcut ca să merit asta?” este retorică.

"Este un serviciu de sănătate”. Nu este. O femeie însărcinată nu este o femeie bolnavă. După cum știți, avortul la cerere nu este un act medical cu scop terapeutic.

"Este o obligație de serviciu”. Nu este. Beneficiați de dreptul la obiecție pe motive de conștiință, drept fundamental, protejat de legislația națională și de cea europeană. Din fericire, mulți medici ginecologi, din alte țări și din țara noastră, își reconsideră rostul propriei vieți și renunță la avort. După declarațiile domniilor lor, niciunul nu regretă această decizie și niciunul nu a pus în pericol siguranța materială a familiei sale prin această decizie.

"Ajut femeia”. Oare câte dintre cele ajutate astfel au rămas sterile pe viață și își doresc cu disperare un copil? Oare câte nu se pot ierta și se luptă ani de zile sau toată viața cu depresii datorate sentimentelor de vinovăție? Oare câte au trecut prin diverse alte complicații cauzatoare de suferință fizică sau sufletească?

Poate că unii dintre dumneavoastră aveți un duhovnic și vă spovediți. Primirea iertării păcatelor prin spovedanie trebuie să fie urmată de încetarea lor. "Du-te și nu mai păcătui”- a spus Iisus. Repetarea acelorași fapte pentru care s-a dobândit iertare prin spovedanie arată că nu există căință, că nu s-a produs nicio schimbare și atunci nici iertarea nu există.

Poate că unii dintre dumneavoastră aveți un duhovnic care, din rațiuni lumești, vă și împărtășește, încălcând canoanele. Nu vă amăgiți! Duhul Sfânt nu este acolo, pentru că Dumnezeu nu poate fi păcălit. Căința și iertarea nu se pot negocia. Există sau nu există.

Dumnezeu v-a oferit și libertatea de a alege să fiți ateu. Pentru unii oameni este o opțiune confortabilă deoarece "dacă Dumnezeu nu există, totul este permis” (Dostoievski). Dar dacă există?

Doamnă doctor/domnule doctor, nu v-am adresat această scrisoare pentru a vă judeca ori pentru a vă jigni, ci cu speranța că veți decide să faceți un bilanț al carierei dumneavoastră și să o reconsiderați din perspectiva veșniciei.

De ce ne pedepsește Dumnezeu o veșnicie pentru păcatele unei vieți efemere? Pentru că ne-a pus în față binele și răul și ne-a lăsat să alegem, liberi de orice constrângere. Căci cum i s-ar putea cere omului socoteală pentru o faptă pe care el n-ar fi avut libertatea să o facă, ori să nu o facă?

Doamnă doctor/domnule doctor, aveți în față viața și moartea. Alegeți viața!

Cu considerație,

1 iunie 2024

Prof. Popa Olimpi

Dir Departament Educație-Sănătate- Alianța Părinților

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei